Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 28. 6. 2023.

| Društvo

Ambasador EU o protestima: Građani imaju pravo da pokažu nezadovoljstvo i slobodno demonstriraju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

"Važno je da građani imaju slobodu da pokažu nezadovoljstvo, da demonstriraju bez ikakvih problema, a do sada je to bio slučaj i nadamo se da će tako i ostati" - rekao je u emisiji "15 minuta" ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Upitan da prokomentariše proteste koji se već nedeljama, nakon velikih tragedija, održavaju u Beogradu, a odnedavno i u više gradova u Srbiji i na jugu, kao i da li smatra da srpska Vlada adekvatno reaguje na to nezadovoljstvo koje građani iskazuju na ulici, ambasador EU Emanuele Žiofre je istakao da je za Evropsku uniju sloboda izražavanja osnovna vrednost.

Važno je da građani imaju slobodu da pokažu nezadovoljstvo i da demonstriraju bez ikakvih problema. Do sada je to bio slučaj i nadamo se da će tako i ostati. Pitanje reformi u oblasti vladavine prava i medija i građenja institucija deo je procesa proširenja Srbije. To je, šta više, jedan od važnih segmenata i zato mi to zovemo osnovnim vrednostima - istakao je Žiofre.

Takođe je rekao da sa Vladom Srbije i svim interesnim grupama rade na tome da "poguraju" reforme u određenim sektorima, kako bi proces napredovao, a da je tu važan deo i medijski sektor.

Ali trenutno i ambasador ističe da ima mnogo nezadovoljstva na ulicama.

Zemlja je još uvek u šoku od onoga što se desilo početkom maja. Mislim da su svi teško i duboko pogođeni tim nesrećnim događajima. Važno je da možemo da artikulišemo žalost i tugu i da se dođe do pravih rešenja. Takođe radimo sa Vladom na pitanjima oružja, mi smo finansirali kampanju zajedno sa OEBS-om, za prikupljanje naoružanja i to je jedan deo problema - pojasnio je ambasador.

Smatra takođe da treba da postoji otvorena debata među političkim snagama, iako je potpuni konsenzus nekada teško dostići, ali da među strankama treba da bude razumevanja.

Potrebno je napraviti prostor za opšti dijalog koji će omogućiti različitim političkim snagama da debatuju, kako bi ste mogli da idete napred - naglasio je.

Trenutno EU prilično zabrinjava situacija na Kosovu i Metohiji, gde se tenzije nisu smanjile ni nakon prošlonedeljnih razgovora u Briselu. Kaže da dinamika mora da se promeni, da sve strane treba da se vrate za sto i situacija normalizuje posredstvom EU koja ima plan, ali da bi ga sprovela potrebno je se "spusti lopta".

Želimo da se vrate dijalogu što pre. Ovo je u interesu svih. Važno je da se vratimo za sto, da se diskutuje kako da se unaprede životi građana, prvenstveno na severu Kosova. Važno je da to uradimo brzo. To naravno podrazumeva saradnju svih strana i važno je da izbegnemo bilo kakve korake koji bi mogli dovedu do tenzija, već da preuzmemo korake koji će smanjiti tenzije kako bismo izbegli unilateralne akcije, kako bi se omogućio normalan odnos, normalna trgovina i odnos među ljudima i da onda zatim krenemo u realizaciju plana - istakao je Žiofre.

Rekao je i da situacija na severu Kosova nije jedini razlog što Srbija na neki način stagnira u procesu evropskih integracija, da je tempo normalizacije odnosa važan deo, ali da su takođe neophodni - napredak u vladavini prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zaključuje i da evropske institucije sada razumeju bolje nego ikada koliko je važno ubrzati ovaj proces i pridužiti Zapadni Balkan evropskoj porodici i smatra da je zato važno da iskoristimo ovu priliku i da se ubrzaju reforme u vladavini prava.

Celu emisiju možete pogledati na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Beograd

    21:35 // 28. 6. 2023.

    I ja iskazujem nezado oljstvo ponasanjem zlocinacke organizacije zvane EU koja nam je otela 15 % teritorije.

  • Dragan R

    19:14 // 28. 6. 2023.

    Koji cinizam i bezobrazluk. Traže od nas napredak u vladavini prava i demokratiji a u isto vreme da priznamo tzv Kosovo i time pogazimo i pravo (Ustav i zakone) i demokratiju (volju 90% građana Srbije).

  • Lj D

    18:21 // 28. 6. 2023.

    Ala imaju demokratiju, Pariz je olicenje demokratije cele EU

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: