Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 29. 3. 2023.

| Društvo

Ambasador Hil zainteresovan za “Amerikanski dom” i obnovu “Američkog kutka” u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Kristofer Hil - Vranje
Kao i u Bujanovcu, Hil ponovio i u Vranju da "u ovom delu Srbije neće biti promene granica"; foto: M. D.

Zainteresovani smo za čitav ovaj region, a Vranje je ključni grad u njemu, tako da ću imati mnogo tema za razmišljanje i mnogo toga da uradim, najavio je ambasador SAD Kristofer Hil u poseti Vranju. Kako je rekao, Amerika će se potruditi da mladi ljudi ostanu u tom regionu, a najviše se zainteresovao za izgradnju nove zgrade “Amerikanskog doma” koja će dobiti ime po svom osnivaču Džonu Frontingamu i da se obnovi rad “Američkog kutka” u Biblioteci.

Nakon Bujanovca i Preševa, ambasador je svoj obilazak juga završio posetom Vranju, gde je rekao kako je nameran da učini sve što može da se poboljša saradnja sa tim regionom, a da će se Amerika potruditi da se ekonomija unapredi i da se otvaraju radna mesta koja su privlačna mladima.

Već sada postoje dobre mogućnosti, ali moramo se i dalje usmeravati ka tome da izgradimo bolje ekonomsko okruženje koje će ih ohrabriti da ostanu ovde i imaju bolje mogućnosti u mestu gde žive. Moramo raditi na tome da se ekonomija unapredi - rekao je Hil.

Nakon održanih sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava u Pčinjskom okrugu, on kaže da je svrha njegove posete bila da vidi kakve su potrebe tog regiona, pa je još rano govoriti o tome u čemu će se konkretna pomoć ogledati.

Kada govorimo o viziji, ono u čemu bismo mogli da pomognemo i šta bismo voleli da se desi to je da ovo ne bude region koji je u blizini granične linije koju je teško preći, nego da ostvarimo da to bude granica koja će ljude približavati, a ne deliti. Postoji trajna zainteresovanost za ovaj region i pokušaćemo da pronađemo oblasti u kojima je pomoć dobrodošla - predočio je Hil.

Govoreći o Ohridskom sporazumu, Hil kaže da će on imati pozitivan efekat ne samo u Pčinjskom okrugu, nego na celom Balkanu kao regionu.

Nadam se da će Ohridski sporazum ostati zabeležen s jedne strane kao tačka od koje je krenula normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali i kao prekretnica da smo krenuli da se baimo privrednim pitanjima i ekonomskom saradnjom na prvom na prvom mestu - zaključio je Hil.

Kao i u Bujanovcu, on je i u Vranju precizirao da se Ohridski sporazum tiče Kosova, a ne drugih delova Srbije i rekao da je političkim liderima u Preševu i Bujanovcu preneo jasnu poruku da “u ovom delu Srbije neće biti promene granica”.

Na mestu starog “Amerikanskog doma” nova zgrada Centra za socijalni rad

Za renovinaranje zgrade “Amerikanskog doma” u Ulici Gavrila Principa koja je ambasadora SAD zainteresovala u Vranju, bilo je do sada nekoliko inicijativa, između ostalih i da se pretvori u spomen sobu, ali nijedna nije realizovana. 

Prošle godine su iz Grada saopštili da ona ipak neće biti renovirana jer je ruinirana, a da će nakon rušenja na tom mestu biti izgrađen novi objekat socijalne zaštite. 

Inače, “Amerikanski dom” je podigao dobrotvor iz Amerike Džon Frotingam 1918. godine, nakon oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu. 

Izgrađen je kao dom za decu - ratnu siročad, a zatim korišćen i kao ženski internat i smeštaj za beskućnike. 

Prema dostupnim podacima, Frotingam je u njemu iškolovao između 600 i 700 deteta, a zbog zasluga 1921. godine proglašen počasnim građaninom Vranja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    19:03 // 29. 3. 2023.

    Sutra ce da trazi nezavisnost za taj dom

  • Imerator

    14:27 // 29. 3. 2023.

    Amerikanski ili americki pitanje je sad?!?

  • Zika

    14:11 // 29. 3. 2023.

    Što dalje od naše zemlje. Nikada nećemo zaboraviti koliko ste nam zla naneli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: