Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 11. 2. 2020.

| Društvo

Ambasador Nemačke: Bojkot nije rešenje, međunarodne institucije će pratiti izbore

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti

Polarizacija u društvu postoji, treba još raditi na otvaranju medija, parlament mora da bude mesto za debatu, zaključuje ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, ali smatra da bojkot predstojećih izbora nije rešenje. Očekuje da izborni uslovi do aprila postanu bolji i podseća da će sve relevantne međunarodne institucije nadgledati izborni proces.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji nezvanično su najavljeni za 26. april, a zbog političke krize, kako su mnogi definisali trenutnu političku sliku Srbije, u čitavu priču uključio se i Evropski parlament.

Njihovi predstavnici 4 puta su organizovali sastanke sa svim relevantnim političkim akterima u našoj zemlji, a ambasador Šib zaključuje da je ostvaren napredak, ali da treba još raditi.

Mi smo imali priliku da se sretnemo sa evroparlamentarcima i oni su rekli da je nešto postignuto. Svakako, ima još prostora za poboljšanje. Neke stvari su poboljšane, tiče se rada parlamenta i medija, takođe i oko REM-a, ali čini mi se da ima prostora za više - kaže Šib.

Savez za Srbiju je donekle bojkotovao i pregovore, a svakako bojkotuje predstojeće izbore, što je, zaključuje Šib, loše rešenje.

Ali svakako moraju biti ispunjeni uslovi za fer i poštene izbore. Nadam se da će se vreme do aprila i održavanja izbora iskoristiti za postizanje daljih promena i da ćemo uspeti u tome da se što veći broj političkih snaga uključi u učešće na izborima. Polazimo od toga da će OEBS, odnosno ODIR pratiti i raditi kao posmatrači na tim izborima, pokrenuti taj postupak i videćemo u kom obliku će to biti. Polazimo od toga da će sa međunarodne strane ovi izbori biti praćeni - zaključuje Šib.


“Mladi da steknu iskustvo u Nemačkoj i vrate se u Srbiju da rade”

Više od 50.000 ljudi godišnje ode iz Srbije u zemlje zapadne Evrope da radi, a jedna od najtraženijih zemalja je Nemačka.

šib Mladi da stiču iskustvo i vrate se u Srbiju; foto: JVAmbasador Šib kaže da migracije jesu veliki problem, ali da niko ne može da spreči ljude u potrazi za poslom. Kvalifikovana radna snaga je, kaže, potrebna i Nemačkoj i Srbiji.

Za jednu zemlju najvažnija su mala i srednja preduzeća i da se otvara perspektiva mladim ljudima ovde, u Srbiji. Oni koji idu, najidelanije bi bilo da stiču iskustvo u Nemačkoj, uspostavljaju kontakte i da se onda vrate u Srbiju i da Srbija ima koristi od tog iskustva. To je nešto na čemu intenzivno radimo - zaključuje Šib.

Šta Srbiji donosi nova metodologija proširenja EU, koliko otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom znači regionu, zašto srpski parlament mora da bude još bolji, kakva je sloboda medija u Nemačkoj, ali i hoće li velike nemačke kompanije doći na jug Sbije, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović

    11:05 // 12. 2. 2020.

    Ovaj Iz belog sveta na privremenom boravku ovde u cilju filovanja svoje karijere BOLJE OD NAS ZNA STA JE ZA NAS DOBRO!!
    O mores, o tempora!

  • Nishlija

    10:10 // 12. 2. 2020.

    Naravno da drugi nisu za "resenje", jer on treba da prizna Kosovo i ispalo bi da ste uzalud "investirali" u AV od 2012 ako bi izgubio izbore

  • Bata

    08:21 // 12. 2. 2020.

    Амбасадор врло добро зна зашто се све ово ради азнамо и ми.Потпис на седам тачака мора да буде испуњен и зато се свим силама труде да пониште последице бојкота.И ако су услови толико добри нека их примене у Немачкој.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: