Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 20. 3. 2019.

| Društvo

Ambasador Švedske: Nadam se da će se jednog dana pevati "Niška Banja, čista voda"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Ambasador Švedske
Želja mu je da narodna pesma ima drugačiji tekst, odnosno da prerada otpadnih voda u Nišu zaživi; Foto: V. Milić

Već je izvesno da Niš dobija postrojenje za preradu otpadnih voda, a projekat vredan više od 50 miliona evra je u fazi pripreme dokumentacije. Kako ga većinom finansira švedska Vlada, ambasador ove zemlje Jan Lundin rekao je da se nada da će čuvena južnjačka pesma jednog dana da se peva "Niška Banja - čista voda".

Iako je iz Ministarstva za zaštitu životne sredine početak gradnje postrojenja u Nišu najavljen za 2019, sudeći prema izjavama gradske vlasti, ovaj rok će biti pomeren. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da će do kraja godine biti završena projektna dokumentacija kao preduslov za raspisivanje tendera. Torta pogon otpadne vode Fabrika nije gotova, ali torta u obliku budućeg pogona jeste; Foto: V. Milić

Prolazeći kroz projekat mogli smo samo da konstatujemo da sve ide po ranije utvrđenom dinamičkom planu i očekujemo da se aktivnosti koje su vezane za završetak projektne dokumentacije i stvaranja uslova da se otvori javni poziv završe do kraja godine, a nakon toga da Ministarstvo raspiše poziv - rekao je Bulatović.

Postrojenje za preradu otpadnih voda bilo je tema razgovora sa delegacijom koja predstavlja Švedsku - Razvojna agencija i Ambasada. Ispred Švedske razvojne agencije, predsednica Upravnog odbora Ivon Gustafson istakla je značaj ovog ekološkog projekta za čitav crnomorski sliv.

Zbog strateškog položaja Niša projekat ima značaniju ulogu, jer otpadne vode dolaze do Crnog mora. Zaštita životne sredine nema granica - rekla je Gustafson.

Brigu o ekologiji, kao jedan od uslova za pristup Evropskoj uniji, istakao je ambasador Švedske. On je dodao da ovaj proces za Srbiju znači ulaganja od 4 milijarde evra u narednih 10 godina, ali i da će briga za životnu sredinu značiti i nova radna mesta.

Svaki član EU mora da dostigne određeni nivo što se tiče prečišćavanja otpadnih voda, sa tim mora da se počne pre članstva u EU. Švedska podržava te prve korake, gde će kasnije fondovi EU kasnije da pomognu. Ovo se ne bi desilo da srpska vlada i Srbija nije izrazila želju da bude članica EU. Ako je komšijama loše, dugoročno neće ni vama biti dobro, Srbija nije izuzetak. Nadam se da će se jednog dana pevati – Niška Banja, čista voda - rekao je Lundin.

Podsetimo, postrojenje za preradu otpadnih voda je već nekoliko decenija na dnevnom redu, a skoro da nema garniture vlasti koja nije njegovu izgradnju najavljivala kao svoj prioritet. Inače, radi se na osnovu Studije izvodljivosti koja je predstavljena aprila 2016. godine. Pre toga je rađena još jedna studija koja je podrazumevala privatno-javno partnerstvo, što se ispostavilo kao neisplativ model, po promeni vlasti 2012. godine.

Aktuelni gradonačelnik Niša je krajem prošle godine rekao da je pri kraju otkup parcela na kojima će se postrojenje graditi, a kada je u Ministarstvu marta 2017. najavljeno da će gradnja početi 2019, rečeno je i da će trajati tri godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bice sa nama

    11:45 // 21. 3. 2019.

    Kad dodju s Islanda oni pravi, a ne ovi nasi od dva metra.

  • Posmatrac

    16:34 // 20. 3. 2019.

    Na sta to aludirate, ambasadore? Da je voda u Niskoj Banji prljava i zagadjena??? Ovo je dosta uvredljivo- zar ne? Jedino sto je moglo da kontaminira nase predivne i preciste vode je osiromaseni uran cije bacanje je vasa vlada itekako precutno podrzala. Zar nisu, bese, vojne baze u vasoj zemlji koriscene za poletanje i sletanje NATO aviona koji su izvrsili genocid nad nasim narodom?? LICEMERU!

    • Natali

      22:09 // 20. 3. 2019.

      Švedska nije članica u NATO i nisu avioni poletali sa švedskih aerodroma.Voda je zagadjena zbog bahatosti, nemara i neznanja.Više edukacije!

  • Dragan

    15:54 // 20. 3. 2019.

    Koliko donira Šojić?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: