Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 12. 3. 2021.

| Društvo

Ambasador Švedske: Srbija mora još da radi na vladavini prava

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - Ambasador Švedske

Posle skoro 5 godina provedenih u Srbiji, ambasador Šveske Jan Lundin, uz konstataciju da unutar Evropske unije ima problema, kaže da tempro pristupanja EU u potpunosti zavisi od Srbije. Da bi bio brži, kako kaže, neophodne su reforme, pre svega, u oblasti vladavine prava.

Srbija je napredovala u poslednjih 5 godina, zaključuje ambasador, ali pre svega u privrednom smislu. Reper za to su, kako kaže, plate, koje su bile oko 300 evra kada je došao, dok je danas prosečna veća od 500.

Ipak, kaže da to nije dovoljno i da mora da se radi na vladavini prava, posebno u segmentu borbe protv korupcije.

Ima problema i Srbija još nije spremna za članstvo. U oblasti vladavine prava treba još dosta da se uradi. Preporuke Saveta Evrope za borbu protiv korupcije nisu ispunjene u velikoj meri. To je u vezi sa time da mora da se menja i Ustav Srbije. Posao je krenuo i na tome se radi, ali mi još čekamo konkretizaciju - rekao je Lundin.

Ponovio je da je EU jedan od najvećih investitora i donatora u Srbiji i da se to na godišnjem nivou ogleda u stotinama miliona evra uz dolazak različitih kompanija koje u Srbiji otvaraju fabrike.

Evropska unija investira preko 200 miliona godišnje u srpske reforme, a Švedska dodatnih 12 miliona. To je dodatni bilateralni novac iz zemlaja članica pojedinačno. To nisu samo pare, to je i znanje. Mi godinama radimo sa policijom, Ministarstvom za životnu sredinu, sa lokalnim samoupravama. Radićemo dok Srbija ne postane član EU i nakon članstva će doći još veći novac za investicije - rekao je Lundin.

Jedan od projekata koji je na korak do kraja je i izgradnja fabrike za prečišćavanej otpadnih voda u Nišu koji je od starta rađen u koordinaciji sa švedskom agencijom SIDA.

Kako je pojasnio ambasador, ono što predstoji jeste raspisivanje tendera za izvođača radova koji će koštati oko 50 miliona evra, a deo novca će i za to doći iz kase EU.

O pandemiji u Švedskoj, čuvenom “švedskom modelu” borbe sa koronom, Nišlijama u Kriznom štabu ove skandinavske zemlje, ali i robnoj kući IKEA, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

*Emisija je snimljena 10. marta 2021. godine, u danu posete ambasadora Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:03 // 12. 3. 2021.

    "mora da se menja i Ustav Srbije"

    Aha, a mi smo mladi majmuni. Pa jedino radi tog Ustava ne mozete da odcepite Kosovo od Srbije. To je jedini dobar potez koji je povukao Kostunica

    • Киза

      19:05 // 16. 3. 2021.

      На жалост преамбула Устава Србије око које се диже толика галама је био само песак у очи грађана бачен од стране Коштунице! Послужила је да се скрене пажња са других битних промена (укидање друштвене својине, родна равноправност, имовина Србије у АПВ постаје имовина Војводине, укинута велеиздаја...) А сама преамбула НИЈЕ правно обавезујућа, тј не значи баш ништа! Само кажем..

  • Sojic

    15:59 // 12. 3. 2021.

    Dok god neskinemo sa vlasti ove nazadnjake koje vladajeu vec 30 godina srbija ce tapkati u mesto dva koraka napred dvadeset nazad
    evropi srbija ovakva odgovara trenutno dase ispituju razne vakcine otrovi dase sprovode razna ispitivanja na ljudima dase sprovode nacisticki zakoni ljucka prava i prava na slobodan zivot ce sve manje biti do god je na vlasti SNSovski sektaski rezim

  • Воја Танкосић

    14:45 // 12. 3. 2021.

    Човек је потпуно у праву - демократски запад је толико уложио у Србију осиромашеног уранијума да нам је доста за милион година.Ослободио нас је обавезе да радимо јер нам је све производне погоне порушио .Хвала им до неба, и од њих нам ништа,баш ништа више НЕ ТРЕБА.

    • Bonnville

      16:53 // 12. 3. 2021.

      Nisu ti Šveđani ništa krivi: niti su deo NATO-a, niti su nas rušili bilo kada u istoriji.

    • 4 milijarde E.

      17:00 // 12. 3. 2021.

      Ti si se dobro uhlebio.A pola Srbije juri i ceka da se smiri corona da kreme da radi na zapad.Komentarises nesto sto neznas.Koliko ino doznaka stize?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: