Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 30. 6. 2023.

| Društvo

Američka ambasada donira milion dolara za izgradnju škole u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
ambasador hil
Potvrđena najveća donacija u Srbiji, milion dolara za školu u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Do kraja ove godine u Prokuplju će početi radovi na izgradnji Škole za decu sa specijalnim potrebama, čiju izgradnju će finansirati Kancelarija za vojnu saradnju ambasade SAD, a vrednost radova je milion dolara. Donacija je ostvarena na inicijativu Kluba srpsko-americkog prijateljstva u Nišu i radi se o najvećoj pojedinačnoj donaciji u Srbiji koju je obezbedila ambasada SAD u Beogradu.

Zlatan Miljković, načelnik Topličkog uprvanog okruga kaže da odluka o donaciji potvrđena tokom jučerašnje proslave Dana nezavisnosti SAD u ambasadi u Beogradu. miljković i hil Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković sa ambasadorom Hilom; Foto: Lj. M.

Ovo je velika stvar za Prokuplje, ali pre svega za decu koja će pohađati tu školu. Pokušavamo da im obezbedimo najbolje uslove i velike zasluge za realizaciju čitave ideje dugujemo ambasadoru Kristoferu Hilu koji imao sluha da nas sasluša i prepozna gde su najveći problemi i ranjive grupe u jednoj maloj sredini poput Prokuplja. Posebno je važno da sve američke donacije uvek završe tamo gde su i najpotrebnije, a to su pre svega bolnice, ustanove koje se brinu o ljudima sa posebnim potrebama, školskim ustanovama - rekao je Miljković, koji je i najzaslužniji za donaciju u Prokuplju.

Podseća da ovo nije prva donacija američke ambasade u Beogradu, jer je početkom ove godine prokupački Dom zdravlja dobio dva terenska vozila čija je vrednost 89.000 dolara.

Donacija je deo projekta koji finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).


Uspešna saradnja Kluba američko-srpskog prijateljstva na jugu Srbije sa ambasadom SAD-a

Osim donacije terenskih, hibridnih vozila koja omogućavaju medicinskom osoblju Doma zdravlja da lakše i brže stignu do svakog pacijenta, ma gde i u kom udaljenom selu na teritoriji Prokuplja se on nalazio, krajem marta prošle godine Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti u Prokuplju dobilo specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica čija je vrednost 37.000 dolara, a koje je takođe donirala američka ambasada. miljković, hil, milić Miljković, Hil i Milić na prijemu u ambasadi SAD; Foto: Lj. M.

Iz godine u godinu naša saradnja sa anmasadom Amerike je sve uspešnija. Prijateljski odnos američkog i srpskog naroda nikada nisu dovedeni u pitanje, a donacije koje pristižu su od velikog značaja za zajednicu i sve građane Prokuplja - rekao je Miljković.

Glavni partner i prijatelj u realizaciji ovakvih humanitarnih projekata, jeste američka vojska, posebno Komanda američke vojske za Evropu, koja već godinama unazad obezbeđuje brojne donacije u čitavoj Srbiji, a čija ukupna vrednost prelazi tri miliona dolara.

Inače, predsednik Kluba srpsko američkog prijateljstva formiranog 2014. godine je poznati niški doktor Dragan Milić, a Klub ima za sada preko 8.100 članova u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    07:53 // 2. 7. 2023.

    Kapa dole prof. Dr Miliću! Ljudina

  • Pedja

    07:49 // 2. 7. 2023.

    Profesor Milić je čudo, prvo je u Nišu zahvaljujući njemu, izgradjena Klinika za kardiohirurgiju. Napravio ekipu mladih lekara za primer i ponos. Klinika na kojoj završiš pregled pre nego što kupiš burek u burekdžinici. Klinika na kojoj ti ne treba veza ni pokloni da bi obavio preglede i operaciju. A sada zahvaljujući tom istom profesoru Miliću, Toplički kraj dobija vozila, škole i mnogo toga iz d

  • Miki

    07:41 // 2. 7. 2023.

    Veliko hvala prof. Dr Miliću, zahvaljujući njemu stižu donacije u Toplici. Veliki čovek, veliki doktor, kamo sreće da Srbija ima još ovakvih ljudi, gde bi nam bio kraj. Doktore Miliću, živ i zdrav nam bio sto godina! Živa legendo!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: