Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 22. 1. 2020.

| Društvo

Američki humanitarac, niški političar i Miša Blam dobijaju ulice u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Daglas Dold
Daglas Dold dobio ulicu na Trošarini; foto: V. Keser

Pahorska ulica na Trošarini ubuduće će se zvati Ulica Daglasa Dolda, a ime je dobija u čast američkog humanitarca koji je sprečio bugarsku vojsku da razori Niš 1915. godine. Ulica na Paliluli nosiće naziv niškog političara Zorana Krasića iz Srpske radikalne stranke, a na inicijativu Nišvila i Miša Blam će dobiti ulicu u Opštini Medijana.

Na jučerašnjoj sednici niške Skupštine odbornici su bili "za" da neke ulice u Nišu promene ime. Više neće postojati Pahorska ulica na Delijskom visu i prema novoj odluci nosiće ime američkog humanitarca Daglasa Dolda.

Da se neka ulica na Trošarini ubuduće zove po humanitarcu koji je u najtežim godinama 1914. i 1915. godine komfor studiranja na prestižnom Kolumbija univerzitetu zamenio dolaskom u Niš - nedavno je inicirao direktor Kardiohirurgije Dragan Milić, kada je na Klinici otvorena genetska laboratorija koja takođe nosi njegovo ime.

Daglas i naš vladika su predvodeći jednu malu grupu Nišlija izašli pred bugarsku vojsku negde kod Trošarine. Prvo je vladika zamolio Bugare kao pravoslavnu braću da poštede civile, a zatim je kažu jedan korak ispred iskoračio Daglas, pokazao američki pasoš i rekao "ja sam Amerikanac, u gradu ima još 24 Amerikanaca, mi smo neutralni u ovom ratu i ja od vas, ne molim, nego zahtevam da poštujete humanitarno pravo i sve konvencije i da poštedite ovaj grad" - ispričao je novinar Dragan Videnović.

I poznati niški političar, koji je bio potpredsednik Srpske radikalne stranke, narodni poslanik i ministar Zoran Krasić imaće ulicu u Nišu, u Opštini Palilula.

Naziv postojeće Ulice 12. srpske brigade u Opštini Palilula menja se u Ulica Zorana Krasića - piše u odluci.

Krasić je preminuo 2018. godine u 62. godini života, posle kratke i teške bolesti.

Kako piše u obrazloženju, godinama je bio jedan od najistaknutijih niških političara, "koji je nadahnuto zastupao stavove svog voljenog Niša i celog juga Srbije".

Bio je nenadmašan orator i omiljen među svim građanima bez obzira na njihovo političko opredeljenje - dodaje se u obrazloženju.

Biće ispunjen i predlog Nišvila od pre 5 godina - da jedna ulica u Nišu ponese ime jednog od najistaknutijih srpskih džez muzičara Miše Blama. Odlučeno je da to bude Skopljanska ulica u Opštini Medijana.

Miša Blam je tokom svojih boravaka u Nišu uvek bio na raspologanju za razgovor kako kolegama, tako mladim muzičarima i što je najvažnije - publici, pa nije preterano reći da je svaki trenutak njegovog života koji je proveo van svog doma bila promocija džeza i kulture u najboljem smislu reči - kažu u Nišvilu.

I deo Ulice Jeremije Živanovića u Opštini Pantelej će imati drugačiji naziv i zvaće se Đokino sokače - po Miodragu Đorđeviću koji je bio poznat po tome što je pomagao finansijski rad mnogih škola u Nišu.

Miodrag Đorđević Đoka rođen je 1926. u selu kraj Svrljiga, imao je 15 godina kada je počeo rat i odmah se priključio partizanskoj vojsci u narodnooslobodilačkoj borbi od okupatora. Nosilac je brojnih odlikovanja, a nakon rata radio je kao saobraćajni policajac u Nišu. Potom je radio kao preduzetnik i više puta proglašavan za najuspešnijeg. Učestvovao je u osnivanju i bio prvi predsednik prvog Udruženja zanatlija Niša - piše u odluci.

Takođe navode da je pomagao svakome ko mu se obratio za pomoć, a ljudi su ga voleli i poštovali, naročito u kraju u kom je živeo i gde je prvi napravio kući i asfaltirao ulicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    02:57 // 23. 1. 2020.

    Ulica zorana radikala krasica? Ahahah, koja smo mi sprdnja!

  • DMX

    23:52 // 22. 1. 2020.

    pa komentarima sve ako ne promenite nesto!Francuzi po nasem vecinskom misljenju "pederi" zapale celu zemlju preko noci za svaku sitnicu!!A mi "NEBESKI" Samo jasi,svi smo nasi...Nebeske budale

  • Ricardo

    19:47 // 22. 1. 2020.

    Pilećih mozgova što predlažu je puno. Mi smo krivi što trpimo takve debile jer da su obrazovaniji setili bi se i poznatijih ličnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: