Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 3. 12. 2017.

| Društvo

Američki pravni savetnik: Ne bojte se da postavljate pitanja

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Valter-Pelker;-foto-JV-J.-A.
Valter Pelker gostovao na niškom Pravnom fakultetu; foto: JV/J. A.

“Nemojte se plašiti da priznate da vam je potrebna pomoć, ne bojte se grešaka i nikada se ne plašite da postavljate pitanja” poručio je studentima pravni savetnik za borbu protiv korupcije Valter Pelker. On je održao predavanje na Pravnom fakultetu u Nišu i studentima preneo svoje višegodišnje iskustvo.

Valter Pelker je dugo radio u Sjedinjenim Američkim Državama kao tužilac, a sada je pravni savetnik za borbu protiv korupcije u ambasadi Amerike.

Osim što je studentima održao predavanje o tome šta je najvažnije u borbi protiv korupcije i kako ojačati vladavinu prava, posavetovao ih je kako da se bolje snađu u svom poslu nakon studija. Pelker-izjava;-foto-JV-J.-A. Valter Pelker gostovao na niškom Pravnom fakultetu; foto: JV/J. A.

Ono što uvek kažem tužiocima, a mislim da je dobar savet za svakoga, pa i za studente, a to je - nikad se ne plašite da postavite pitanje i nemojte se plašiti da priznate da vam je potrebna pomoć - ističe Pelker.

Mnoge stvari koje je podelio sa studentima, kaže, nije naučio kao student prava, već kao tužilac, a osim pomenutih saveta rekao im je i da ne treba da se boje grešaka.

Pelker navodi da je posao tužioca da dokaže slučaj, a da bi mogao da iznese neki složen predmet, koji uključuje i korupciju, on mora da potraži pomoć drugih. Studenti-Pravni;-foto-JV-J.-A. Valter Pelker gostovao na niškom Pravnom fakultetu; foto: JV/J. A.

U tom slučaju tužioci se oslanjaju i zavise od pomoći drugih organa, koji su u principu sastavni deo onoga što tužilac radi. Oni zajedno prave jedan tim tako da on mora da potraži pomoć - dodaje Pelker.

Osim saveta za koje smatra da će moći da koriste u svom radu u budućnosti, Pelker je na niškom Pravnom fakultetu govorio i o perspektivi američkih tužilaca u borbi protiv korupcije. Diskutovao je sa njima i o istoriji korupcije u Americi, ulozi tužilaca i sudija u borbi protiv korupcije, čiji je krajni cilj da se uspostavi vladavina prava.

Tema njegovog predavanja bila je “Partnerstvo SAD i Srbije u borbi protiv korupcije i procesu jačanja vladavine prava”, a profesor Nebojša Ranđelović kaže da je Pelkerovo gostovanje u Nišu organizovao Pravni fakultet, Studentski parlament i Srpsko-američki klub. Ranđelović dodaje da studenti mogu mnogo da nauče o borbi protiv korupcije od Amerikanaca, jer je ta zemlja sudokratija i njihov pravosudni sistem je daleko ispred svih drugih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zvizdac

    15:41 // 4. 12. 2017.

    Zasto ne odrzite predavanje i edukujete gradjane kako se boriti protiv korupcije, posebno one"sitne" na koju niko pa ni agencija za borbu protiv korupcije kojoj se stalno menjaju direktori ne pridaje vaznost, a bas ta tkz."sitnija" korupcija prisutna u svim instirucijama najvise razjeda drustvo.

  • Petar Milojevic

    05:37 // 4. 12. 2017.

    Svi smo gledali na desetine američkih filmova i serija na temu sudnice i sudskih procesa. Kroz njih smo stekli mnogo više znanja o njihovom pravnom sistemu i odrasli smo na ubedjenjima da je pravda dostižna.. Medjutim, o srpski pravosudju filmova skoro i da nema. O našem pravosudju postoji jedna knjiga - "Proces" Fri. Kafke.

  • Građanin

    18:25 // 3. 12. 2017.

    Пријатељу, ово је Србија. не бојим се ја да питам... Стах је мене одговора... и на питање и одговара који следе а нису у вези питања.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: