Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 7. 9. 2023.

| Društvo

Američki sudija: "Kritično je što veći deo krivičnopravog postupka u Srbiji kontrolišu sudije"

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Kinan Stara planina 3
Američki sudija o srpskom pravosuđu; foto: Američka ambasada

Da bi sudije bile istinski odgovorne javnosti i imale slobodu da obezbede pravi pristup pravdi bez straha od odmazde, moglo bi biti od pomoći kada bi javnost imala veću ulogu u izboru sudija - smatra sudija i saradnik Američke ambasade Dejvid Kinan. Veruje i da je sudijama u Srbiji teže da javno kritikuju pravosudni sistem u svojoj zemlji, kao i da veći deo krivičnopravnog postupka još kontrolišu, što otežava puno sprovođenje ciljeva srpskog Zakonika o krivičnom postupku.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala je treću "Letnju školu krivičnog prava za studente" na Staroj planini, kako bi se studenti prava ohrabrili da istraže krivično pravo kao mogući izbor karijere.

Sudije, tužioci, istražitelji i advokati odbrane iz Srbije i Amerike razgovarali su o svojim karijerama, gde su studenti bili u prilici da im postavljaju pitanja o njihovim poslovima i kako oni utiču na njihov lični život.

Sudija Dejvid Kinan, koji je prošle godine na Letnjoj školi razmenjivao iskustva i znanje sa tadašnjim polaznicima, kaže da podstiče studente da studiraju i da nakon toga razmišljaju kako mogu dati profesionalni doprinos u širem smislu, jer je javna bezbednost jedan od stubova funkcionalne demokratije. Kinan Stara planina 2 Sudijama u Srbiji teže da kritikuju pravosudni sistem; foto: Američka ambasada

Neki od načina su tradicionalni, poput profesija tužilaca, branilaca ili sudija, ali takođe ohrabrujem studente da razmisle o radu za nevladine organizacije. Pored toga, savetujem im da razmotre i mogućnosti angažovanja u okviru zajednice u smislu volonterskog rada u oblasti mentalnog zdravlja i borbe protiv zavisnosti kako bi sprečili da pojedinci uopšte uđu u krivičnopravni sistem - navodi američki sudija.

Kinan smatra da američki pravni sistem kroz primere pozitivne prakse može mnogo toga ponuditi Srbiji, ali ni on nije savršen. Sa druge strane navodi da je sudijama u Srbiji teže da javno kritikuju pravosudni sistem.

Kao američki sudija ja mogu da kritikujem američki pravosudni sistem, ali bih rekao da je sudijama u Srbiji teže da javno kritikuju pravosudni sistem u svojoj zemlji. Mislim da bi za Srbiju bilo korisno da nastavi prelazak na pravi takozvani adversarni tj. stranački sistem krivičnog pravosuđa - kaže sudija.

Kako objašnjava, u situaciji kada su tužilac i advokat odbrane istinski suprotstavljeni kao protivnici, a policiji prepusti da vodi svoje istrage i kada je sudija potpuno neutralan, to onda otvara mogućnost da se svako smatra nevinim dok se krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda, kako navodi član 3 srpskog Zakonika o krivičnom postupku.

Govoreći o kritičnim tačkama srpskog pravosuđa izdvaja to što Srbija još radi na transparentnosti u izboru sudija.

Da bi sudije bile istinski odgovorne javnosti i imale slobodu da obezbede pravi pristup pravdi bez straha od odmazde, smatra da bi bilo od pomoći da javnost ima veću ulogu u izboru sudija.

Pored toga, kao što sam već́ pomenuo, iako je pravni sistem Srbije uključio više aspekata tzv. adversarnog sistema, veći deo krivičnopravnog postupka još uvek kontrolišu sudije, što otežava puno sprovođenje ciljeva srpskog Zakonika o krivičnom postupku, uključujući član 1 iz prvog dela tog zakonika koji precizira da je „cilj“ Zakonika „da niko nevin ne bude osuđen“ - objašnjava on.

S obzirom na to da se u Sjedinjenim Državama tužilac bira direktno, kao jednu od prednosti prednosti izdvaja to što oni moraju da slušaju zajednicu i da direktno odgovoraju građanima.

Međutim to predstavlja i izazov jer tužioci mogu oklevati da donesu nepopularne odluke, čak i kada je nepopularna odluka neophodna.

Bez obzira na to da li se tužioci neposredno biraju ili ih imenuje vlada, smatra da je najvažnije da tužioci imaju podršku kada donose nepopularne odluke da bi pravda bila zadovoljena, bez straha od odmazde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba

    10:17 // 12. 9. 2023.

    Ovde je i dalje “Kadija te tuži- kadija ti sudi” (kad stignete na red, tj. kad se odobrovolje da raduckaju ponešto u sudu).

  • Nemirko

    12:00 // 7. 9. 2023.

    Nek ih bira struka a ne politika, svi oni medju sobom znaju kome nije mesto tu i sami bi pobegli kad bi znali da za mito, korupciju i nanetu stetu cinjenjem ili ne cinjenjem idu u ĆORKU. Samo ćorka i zaplena imovine od koje nece biti izuzet niko pa ni sudije spasava Srbiju.

  • Инквизитор

    10:00 // 7. 9. 2023.

    О, Боже!
    Кад нас Американци подучавају нашем праву. Брука шта дозвољавамо.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: