Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 22. 9. 2020.

| Društvo

Amerika traži izručenje Nišlija osumnjičenih za digitalnu prevaru

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
digitalna prevara
Preko interneta uzeli 70 miliona dolara, saslušanje odloženo; foto: walpaperflare

U petak je, kako kažu u Višem sudu u Beogradu, iz Sjedinjenih Američkih Država stigla zamolnica za izručenje 11 optuženih za digitalnu prevaru, svi sa boravištem u Nišu. Saslušanje je već bilo zakazano za ponedeljak, ali je odloženo kako bi se advokati odbrane upoznali i pripremili sa zahtevima iz pristiglog pisma.

Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi.

Dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razrešena, ali je priča pošla na stranu “da mogu”, jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem.

Zamolnica SAD-a zaprimljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica - kažu u Višem sudu.

Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima produžen pritvor.

Saslušanje se nije održalo iz razloga što su branioci okrivljenih tražili da se upoznaju sa zamolnicom kao i dodatni rok kako bi se pripremili za izjašnjenje na istu - kažu u Sudu.

miloš petrović Advokat Petrović tražio odlaganje saslušanja; Foto: privatna arhivaNaredno saslušanje je, kažu, zakazano za 30. septembar u 9 sati.

Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.

Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedelju - kaže Petrović.

Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Moldvin

    09:22 // 24. 9. 2020.

    Sta Srbiju briga za drzavljane Crne Gore, Filipina i Austrije...

  • los smo narod

    19:45 // 23. 9. 2020.

    ovi momci poludese od para ferari porse rendz rover mercedes hublot rolex lui vitoni oni devojke i sve to stoji ali milo mi je sto opeljesise amere

  • petarleskovac

    19:30 // 23. 9. 2020.

    Dokle smo mi stigli,kad se brane, i ovde u komentarima, oni koji pljackaju,strasno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: