Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 10. 7. 2017.

| Društvo

Amerikanci dolaze u posetu Srpsko-ruskom humanitarnom centru

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti, Insajder
humanitarni centar
Rusi pozvali Amerikance da ih posete; foto: FB strana RSHC

Predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država posetiće Srpsko-ruski humanitarni centar 12. jula, jer kako kaže direktor Centra Vjačeslav Nikolajevič Vlasenko, rad Centra je transparentan, vrata otvorena za sve, kao i da se oni ne bave špijunažom već pomažu celom regionu u gašenju požara, borbi protiv poplava i čišćenju terena od mina.

Ova poseta dolazi u jeku prepucavanja velikih sila oko prave namene Humanitarnog centra u Nišu čiji predstavnici traže diplomatski imunitet za svoje osoblje.

Zapadni mediji nas nisu posećivali, ali su od početka pisali da ovde nešto nije kako treba, bez argumenata, ali očigledno sa neprijateljske pozicije - rekao je Vlasenko za Insajder.

Iako je Centar osnovan 2012. godine, a potpisivanje sporazuma o “uslovima boravka, privilegijama i imunitetima” najavljeno tokom Vojne parade u Beogradu 2014. godine,  pitanje statusa Centra i dalje nije rešeno i u međuvremenu je ispolitizovano, a Vlasenko ističe da niko nije obraćao pažnju na taj problem kada je Centar napravljen.

Centar je organizovan, svi su rekli okej, mi smo prijatelji, mi smo pravoslavci, sve ide sjajno - kaže Vlasenko.

To što Srbija od februara 2016. ima ratifikovan sporazum sa NATO o saradnji i logističkoj podršci, kao i diplomatskom imunitetu za osoblje NATO, Vlasenko vidi kao “pravi početak priče o njihovom statusu”.

Zašto NATO, jedna tako prijateljska i humanitarna organizacija, ima takav imunitet, a mi ne? - pita Vlasenko.

Ukoliko dobije diplomatski status Centar ne bi plaćao deo poreza na uvoz opreme, dodaje Vlasenko, i manje bi plaćali komunalije, smeštaj i osoblje, a taj novac bi mogao da bude bolje iskorišćen, pojašnjava direktor ove organizacije.

Podsetimo, nova premijerka Ana Brnabić rekla je da je pitanje Centra prioritet za novu Vladu, a američki ambasador Kajl Skat kazao je da “ima razloga za zabrinutost” oko aktivnosti te organizacije u Nišu. Sve tvrdnje Amerikanaca da bi Centar mogao da postane špijunski odbacila je potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova i nazvala ih “apsurdnim”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mića

    11:54 // 11. 7. 2017.

    A bre nek kupe Ameri jedan plac preko puta ovog centra pa nek se špijuniraju po ceo dan.

  • Kaljari

    06:55 // 11. 7. 2017.

    Dojadiste i jedni i drugi !

  • realno

    01:19 // 11. 7. 2017.

    nemoje te da vas opet zavadjuju budite pametni i sami proceneti ko koliko daje i kakva je na kraj korist ne sudi uvek unapred pozdrav

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: