Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 3. 8. 2017.

| Društvo

Angažovanje ruskog helikoptera građane košta 8 miliona dinara

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
helikopter
Plaćena pomoć; foto: arhiva, wikimedia/Pavel Adzhigildaev

Odlukom Vlade Srbije, angažovanje ruskog helikoptera MI-8, koji je u sredu sleteo na niški aerodrom, građani Srbije platiće 8 miliona dinara - ali se još ne zna šta se tim novcem plaća. Rusi su letelicu u Niš poslali na poseban zahtev premijerke Ane Brnabić "o traženju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja", ali Vlada i MUP zasad ne odgovaraju na novinarska pitanja o tome.

Odluka o traženju pomoći od Rusije Odluka o traženju pomoćiU odluci Vlade Srbije po kojoj je od Rusije tražena "pomoć u oblasti zaštite i spasavanja", u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, piše da je "predmet međunarodne pomoći iz stava 1 ove odluke helikopter Mi-8", a već u sledećem da će "za realizaciju odluke" poreski obveznici Srbije morati da plate 8 miliona dinara.

Sredstva potrebna za realizaciju ove odluke opredeljuju se u iznosu od 8.000.000.00 dinara, i biće obezbeđena iz tekuće budžetske rezerve u skladu sa zakonom i posebnim aktom Vlade - piše u Članu 3. odluke.

Plaćanje za angažovanje helikoptera, koji bi u Nišu trebalo da dežura do 31. avgusta, se pominje u još jednom delu odluke. Ali opet bez jasnog objašnjenja.

Visina naknade troškova u slučaju angažovanja predmeta međunarodne pomoći na zaštiti i spasavanju opredeliće se u zavisnosti od vrste tog angažovanja, na osnovu posebnog akta Vlade - piše u odluci.

Međutim, još nije jasno šta se tačno plaća tim novcem, jer novinari celog dana nisu uspeli da dobiju objašnjenje u Vladi Srbije i MUP-u.

Zvali smo Vladu, jer je ta institucija donela tu odluku, ali su nas uputili na MUP, a ovi nam tražili da im pošaljemo pitanja mejlom. Već satima čekamo odgovor, a u 16:30 su nas zvali iz MUP-a i rekli da će "uskoro poslati" - kaže Aleksandar Stankov, urednik Južnih vesti.

Novinari nisu uspeli da dobiju ni informaciju od direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojana Glamočlije. U Službi za odnose sa medijima Srpsko-ruskog humanitarnog centra je danas prepodne rečeno da novinari direktora pozovu "za 2 sata", ali on kasnije nije odgovarao na telefonske pozive.


Sakrivena odluka o plaćanju?

Iako je "Odluku o traženju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja" premijerka Ana Brnabić potpisala još 20. jula, na sajtu Vlade ne samo da te odluke nema, već je nema ni na spisku odluka koje je Vlada tog dana usvojila. Spisak odluka Vlade Srbije Nema odluke o angažovanju helikoptera

Podsetimo, juče je na niški Aerodrom "Konstantin Veliki" sleteo helikopter Mi-8, koji bi trebalo da se koristi za gašenje mogućih požara u Srbiji.

Iz MUP-a Srbije je tada saopšteno da je reč o aktivnosti "na osnovu Sporazuma između Vlada Republike Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanje elementarnih nepogoda i tehničkih havarija i uklanjanja njihovih posledica".

Nigde u javnim reakcijama funkcionera Vlade Srbije nije pomenuto da će građani Srbije morati da plate angažovanje helikoptera iz Rusije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ime

    12:04 // 4. 8. 2017.

    Za Dragan M. Nislija

    prevrtao si stajsko djubrivo na ekonomiji u Medosevcu pored aerodroma i tako postao strucnjak za vojnu avijaciju...sta bi bilo da su te pustili da udojes na aerodrom...ne pricaj nesto sto ne znas.

    • Dragan M. Nišlija

      09:11 // 5. 8. 2017.

      Kada već znaš šta se radi, onda znaš da je to bila VOJNA EKONOMIJA koja je snabdevala hranom treću armiju u koju spada i vojni aerodrom. Na ekonomiji se nije radilo sa stajskim đubrivom već sa savremenim đubrivima. Saradnja je bila obostrana jer smo se posećivali i družili. Iz tih druženja znam da je dolaskom Šutanovca na mesto ministra i DS na vlast urušena avijacija kao i da je sve istopljeno.

  • Realno

    11:31 // 4. 8. 2017.

    Ljudi, shvatite vec jednom.. ovolika ljubav prema Rusima nas kosta poprilicno,kao i sve u zivotu. Ali se za uzvrat za te pare ne dobije nista ili skoro nista od brace Rusa. I tako decenijama unazad.
    Pametnome dosta...

    • Oblak

      13:12 // 4. 8. 2017.

      Gospodine "Realno", neznaš ti ništa o istoriskim odnosima između ruskog i srpskog naroda, pričaš napamet bez činjenica.
      Pročitaj o borbi za oslobođenje od Turaka, pomoći u Prvom srpskom ustanku, Drugom srpskom ustanku, o ulasku Rusije u Prvi svetski rat zbog Srbije, oslobađanje i borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu i ako možeš REALNO NAUČI NEŠTO.

  • tmujo

    09:06 // 4. 8. 2017.

    angazovanje bilo koje letelice kosta tj.ona trosi neko gorivo,ako vec nemamo svoje letelice naravno da se bar gorivo za njih mora platiti sto i nije neki trosak ako oni ugase pozar i sprece mnogo vece troskove i ljudske zrtve,ostavite politiku po strani ovo je delatnost gde nema mesta politici,setite se samo poplava i pomoci ovog centra u opremi i ljudstvu,malo postovanja za nesto sto nam treba.

    • Max Vespertine

      13:30 // 4. 8. 2017.

      Ako nam treba, valjda nismo toliko glupi da sami napravimo i obezbedimo sebi, umesto sto placamo strance i odlivamo novac kao da smo vodeca svetska ekonomija. Umesto sto iznajmljujemo, zasto ne bi nabavili i poveli racuna o tome? Cekamo ugovore sa rusima ili EU da se vlada reklamira? Kad smo postali toliko lenja i nesposobna nacija da ne umemo sami da gasimo svoje pozare i odvodnjavamo poplave?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: