Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 17. 11. 2021.

| Društvo

Anksioznost, alkoholizam, narkomanija - teme predstave koju izvode studenti medicine u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
humanitarna predstava
Cena karte 400 dinara; foto: GLAS IFMSA Serbia

Sa željom da podignu svest o očuvanju mentalnog zdravlja studenti niškog Medicinskog fakulteta pripremili su predstavu Anamnesis vitae u kojoj se bave temama poput anksioznosti, alkoholizma, narkomanije i adolescentske krize. Studenti će predstavu izvesti u Pozorištu lutaka 22. novembra od 19 sati, a sav novac od prodatih karata ići će Domu za nezbrinutu decu "Duško Radović" u Nišu.

Dramski tekst je pisao student medicine Marko Trajković, koji kaže da je prvobitna ideja da se ukaže na značaj mentalnog zdravlja i toga da je normalno otići kod stručnjaka kada postoji neki problem.

Želimo da pošaljemo poruku da je psihoterapija najnormalnija stvar i da je mentalna higijena važna koliko i higijena zuba. Živimo u eri interneta i društvenih mreža, informacije se brzo šire, lažne informacije se brzo šire, previše je glume i laži u onome što na društvenim mrežama vidimo. Iz toga često proistekne neki od problema vezanih za mentalno zdravlje - navodi Trajković.

Teme koje se tiču mentalnog zdravlja u predstavi će biti prikazane kroz životne poteškoće jednog lika i razgovore sa lekarom, a to će publici predstaviti 12 amaterskih glumaca sa Medicinskog fakulteta.

humanitarna predstava Glumci Akademskog pozorišta i profesori sa Katedre sa psihijatriju pomogli u pripremi; foto: GLAS IFMSA SerbiaTrajković ističe da su im u savladavanju dramskog teksta pomogli glumci Teatra improvizacije "Scena u trenu", dok su im profesori sa Katedre sa psihijatriju pomogli da na ispravan način obrade stručne teme.

Tu su Davorin Dinić, Dušan Ščepihin, Petar Ščepihin, Nemanja Dimitrijević... Ima dosta stručne strane s aspekta dramskog teksta i dosta stručne strane s aspekta psihijatrije jer su nam sugestijama pomagali naši profesori sa Katedre za psihijatriju, docent dr Miodrag Stanković i asistent dr Jelena Kostić. Nisu oni mnogo ulazili u detalje, ali bilo nam je bitno da nam sve odobre i kažu da smo sve predstavili kako treba - objašnjava Trajković.

Studenti medicine su prošle godine u okviru kampanje “Dižem glas” snimali i mini-seriju Vrlo mala bolnica i tako su se, kaže Trajković, trudili da se dramski opismene i bolje upoznaju sa načinom spremanja predstave.

Trajković navodi da studenti planiraju da predstavu odigraju i u drugim gradovima i da se svaki put sakupi novac za nekog kome je potreban.

Cena ulaznice je 400 dinara, a zbog poštovanja epidemioloških mera biće popunjeno 50% kapaciteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    12:17 // 17. 11. 2021.

    Sta ce nam predstava kad je to realan zivot u ovom Vucicevom "zlatnom dobu"?

  • Jednostavno platim 400 din i na mobilni odgledam.

    10:38 // 17. 11. 2021.

    Kako bi sto veci broj videli predstavu predstavu, a zbog epidemijoliskih mera ograniceno na 50% mesta.Staviti predstavu sa pravom otkupa preko mobiln

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: