Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 9. 3. 2018.

| Društvo

Antić po treći put predložen za rektora niškog Univerziteta

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
antic
Treći put u fotelji rektora; foto: arhiva JV

Pošto je jedini predloženi kandidat za rektora Univerziteta u Nišu, a i novi Zakon o visokom o obrazovanju omogućava da se prethodni mandati “brišu”, prof. dr Dragan Antić će po treći put najverovatnije biti izabran za prvog čoveka ove visokoškolske ustanove.

Izvesno je da će Antić, koji je na poziciji rektora niškog Univerziteta od oktobra 2012. godine, ostati i dalje na ovoj funkciji, jer nema protivkandidata.

Za kandidata za rektora, u izbornoj proceduri koja je započela 1. februara, stiglo je ukupno 16 predloga. Svoje predloge za rektora Antića dalo je 10 fakulteta Univerziteta u Nišu tajnim glasanjem članova Nastavno-naučnih veća i svih šest naučno-stručnih veća Univerziteta u Nišu. Drugih predloga za kandidata za rektora nije bilo - saopštili su iz Univerziteta.

Iako se u Statutu Univerziteta navodi da se rektor bira na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog ponovnog izbora, Antić kome traje drugi mandat zaredom, ima pravo da opet sedne u fotelju rektora. Naime, stupanjem na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju septembra prošle godine, anuliraju se predhodni mandati svih takozvanih organa upravljanja visokoškolskih ustanova.

U ukupan broj mandata ne računaju se mandati do stupanja na snagu ovog zakona - navodi se u novom Zakonu o visokom obrazovanju.

Aktuelni rektor niškog Univerziteta je predstavio svoj program rada i predložio kandidate za prorektore.

Prof. dr Dragan Antić je kao jedini predloženi kandidat za rektora Univerziteta u Nišu u ovom izbornom postupku, dobio očiglednu i snažnu podršku niške akademske zajednice, kao potvrdu uspešnog rada u proteklom periodu, zbog čega je predložio da i u naredne tri godine u Rektoratu sa njim ostanu isti saradnici - prorektori iz sadašnjeg mandata - stoji u saopštenju Univerziteta.

U svom programu rada Antić je naveo da mu je cilj da se “nastavi sa kontinuiranim i sistematskim unapređenjem kvaliteta nastave kako bi svi fakulteti Univerziteta bili prepoznati po svojoj nastavnoj izvrsnosti”.

U narednom trogodišnjem periodu Univerzitet u Nišu će intenzivirati: promociju mobilnosti studenata i profesora, međunarodno povezivanje sa svetom i učešće u naučno-istraživačkim projektima - ističe Antić i svojoj prezentaciji.

Plan je, najavio je Antić, da se posebna pažnja posveti novoosnovanom fakultetu - Poljoprivrednom fakultetu sa sedištem u Kruševcu, kao i da se napravi Botanička bašta sa herbarijumom.

Predlog da Antić bude izabran za rektora po treći put moraće da 12. marta utvrde članovi Senata Univerziteta, a konačnu odluku o njegovom izboru daće Savet Univerziteta koji će tajno glasati 14. marta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Alimpije

    22:36 // 12. 3. 2018.

    A ko je odgovoran za nezakonito priznavanje diploma na Univerzitetu u Nišu?

  • Maja

    17:52 // 9. 3. 2018.

    Taj bi voleo da vlada svim ljudima i institucijama.Prava je steta sto se nije setio pre Vucica da bude predsednik, inace bi i to bio.

  • Pera

    16:30 // 9. 3. 2018.

    Ovo je nagrada za njegovu javnu podrsku AV u novinama. On je namiren, sad je preostalo da on namiri ove koji su njega (formalno) podrzali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: