Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 9. 12. 2013.

| Društvo

Antikorupcijska dezorganizacija i u Nišu

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
korupcija-pare-*flicker*.jpg
Neophodna bolja institucionalizacija borbe protiv korupcije, foto: Images_of_Money, flickr.com

Prema oceni Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Srbiji je potreban integritet u borbi protiv korupcije. Uzbunjivači i novinari iz Niša dele ovo mišljenje i zalažu se za bolje mehanizme.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije Srbija dočekuje sa brojnim pokrenutim aferama, istragama i analizama, ali konkretnijih rezultata, za sada, nema.

Dopisnica lista “Danas” iz Niša i članica Lokalnog antikorupcijskog foruma Zorica Miladinović, ironično je prokomentarisala i opšte prihvaćeno mišljenje da je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najveći zagovornik ove borbe i da je "izrastao u pravog Eliota Nesa".

Ipak, ona smatra da borba, nažalost, još nije u institucijama, a Niš nema čak ni svog Eliota Nesa.

miladinovic Zorica MIladinović: "Vučić kao Eliot Nes"- Borba protiv korupcije na lokalu ne zaslužuje visoku ocenu. Zaklinjanje u borbu protiv korupcije i sama borba često liči na prikupljanje političkih poena, marketing i sporadične akcije - kaže Miladinović.

Pravi borac protiv korupcije u Nišu je Valentina Krstić, koja je zbog prijavljivanja malverzacija u niškom zatvoru dobila i zaštitu Agencije za borbu protiv korupcije. Prema njenom mišljenju neophodni su bolji mehanizmi u borbi protiv korupcije.

- Neophodni su bolji mehanizmi da uzbunjivači ne bi prošli onu torturu koju sam prošla. Prođete jedan opšti bojkot, prođete nerazumevanje, a stvari na koje ukazutjete da su koruptivne nameću se vama, kao da ste vi odgovorni za to. Uzbunjivači su nemoćni ako država ne pristupi ozbiljno tom problemu - kaže Krstić.

Upravo na ove negativne činjenice ukazuje i BIRODI u svom izveštaju. Najveći problemi, kako stoji u izveštaju, su sankcionisanje i podrška uzbunjivačima.

- To znači da borba protiv korupcije nije u institucijama, da zavisi od političke volje. Takođe, s jedne strane postoji manjak rezultata na nivou kažnjivosti, a s druge, izražena je kažnjivost, marginalizacija, a neretko i diskriminacija onih koji se bore protiv korupcije - poručuju iz BIRODI-ja.

Kada je reč o lokalu Niš je nedavno formirao Lokalni antikorupcijski forum koji bi trebalo da osnaži građane da prijavljuju slučajeve korupcije, ali i da im pomogne u radu sa institucijama i njihovoj zaštiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jole

    08:38 // 10. 12. 2013.

    Gledam Bananu na TV-u i sve mi se čini kao da mu oko drhti pred kamerom. Da li mu se to bliži bajbok?

  • borka

    17:23 // 9. 12. 2013.

    bravo i svaka cast ovoj zeni sto je prosla pakao kad je prijavila korupciju.Bravo Valentina zenama si uzor a tvoja borba nije samo protiv korupcije vec i za ravnopravnost zena.

  • Milos

    15:38 // 9. 12. 2013.

    Jadni mi kada se protiv korupcije bore oni koji Vucica smatraju za Eliota Nesa!
    Boze, mi smo kao drevni Egipcani, kod kojih je kult licnosti faraona bio jako izrazen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: