Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 8. 4. 2015.

| Društvo

Antikorupcijsko savetovalište i u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
mito
Najčešće se prijavljuje korupcija u pravosuđu i zdravstvu; foto: www.blic.rs

Građani koji se osećaju kao žrtve korupcije ili imaju saznanja o korupciji u nekoj ustanovi ili instituciji, mogu pravnu pomoć potražiti u Antikorupcijskom savetovalištu koje je nedavno otvoreno u Nišu.

Određen slučaj korupcije zainteresovani mogu prijaviti anonimno ili ostaviti podatke, tako što će popuniti onlajn formu, poslati mejl ili pismo poštom ili pozvati telefonom.

Sporna situacija ili problem na koji građanin ukazuje biće zabeležena, konsultovaće se stručnjaci, a potom će građanin dobiti savete i uputstva koje korake može da preduzme, sam ili u saradnji sa Savetovalištem, kako bi se problem rešio.

Mnogi ljudi nisu u ni svesni šta je sve korupcija, koje im pravne mogućnosti stoje na raspolaganju, a postoji određena doza nepoverenja u institucije koje bi te slučajeve trebalo da rešavaju. Ideja savetovališta jeste da se građanima pomogne da nađu način kako da se efikasno izbore bilo za svoja prava, bilo za javni interes - objašnjava Rade Đurić iz “Transparentnosti - Srbija”.

Sa građanima koji su spremni da o korupciji javno progovore, a imaju informacije od važnosti za javnost, razgovaraće novinari Južnih vesti i potom pisati o slučajevima koji zaslužuju pažnju.

Osnovni cilj Savetovališta je da se poveća učešće građana u borbi protiv korupcije i da se poveća kako broj prijavljenih, tako i broj rešenih slučajeva korupcije. Godišnje se zvanično prijavi i pokrene od 3 do 4 hiljade slučajeva, dok broj okončanih slučajeva ne prelazi hiljadu - ističe Đurić.

Savetovalište u Nišu treće je u Srbiji, pored onih u Beogradu i Bečeju, a otvorila ga je organizacija “Transparentnost - Srbija” u partnerstvu sa Centrom za društvene inovacije – NIIT Niš. U Beogradu radi od 2006. godine, a podaci pokazuju da je svake godine broj prijavljenih slučajeva rastao - od 145 slučajeva prve godine do 921, koliko ih je bilo lane.

Ovaj projekat se sprovodi zahvaljujući finansijskoj podršci Delegacije EU u Srbiji.


Kako prijaviti?

Oni koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način i žele da se ono spreči ili mehanizmi korupcije razotkriju, mogu popuniti ovu onlajn formu ili postati podatke na mejl [email protected].

Mogu poslati i poštom na adresu Južne vesti, Svetosavska 20, 18000 Niš ili pozvati telefonom broj 018/293911 (petkom od 9-17 sati).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dosta je bilo - Niš

    13:05 // 9. 4. 2015.

    Puna podrška svakoj inicijativi ovog tipa.
    Ono što je malo nejasno je zašto još uvek nije usvojen Zakon o zaštiti uzbunjivača? Da li neko stoji iza njegovog kočenja?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: