Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:51, 5. 4. 2020.

| Društvo

Aparat sa niške Kardiohirurgije koji testira 1.200 uzoraka na koronu dnevno, za sada samo rezerva

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
kardiohirurgija
Aparat je Kardiohirurgiji prošle godine donirala Evropska komanda američke vojske; foto: kcnis.rs

Za dva sata aparat koji se nalazi na niškoj Kardiohirurgiji može analizirati 96 uzoraka, a kolegijum ove klinike ponudio ga je za testiranje na virus korona. Ipak, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević kaže da nisu zadovoljeni drugi uslovi za njegovo korišćenje, poput testova i pomoćnog materijala, pa je zasad samo u rezervi.

Reč je o aparatu Real Time PCR - Quant Studio 5, koji je Klinika za kardiohirurgiju dobila prošle godine, kao poklon Evropske komande američke vojske, a koji su, pojašnjava rukovodilac ove klinike Dragan Milić, nadležne svetske institucije preporučile za ispitivanje bioloskog materijala na prisustvo koronavirusa.

Aparat je u stanju da vrši analizu 96 uzoraka odjednom, a sami rezultati se dobijaju za dva sata. Dakle, ovim aparatom može se uraditi oko 1.200 analiza za 24 sata. Klinika za kardiohirurgiju KC Niš spremna je da organizuje rad na ovom aparatu ili da ga prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji - navodi Milić.

Za mogućnost da se ovaj aparat iskoristi za testiranje na koronu javnost je prvi put čula 20. marta, kada je gradonačelnik Niša Darko Bulatović bio u uključenju na televiziji Pink. Ipak, to što ovaj aparat postoji u Nišu i što je ponuđen za testiranje uzoraka nije dovoljno i da se iskoristi.

Taj aparat postoji, ali treba da se složi da imamo i aparat i testove koji su za taj aparat i odgovarajući pomoćni materijal, tako da do sada nije bio korišćen, jer nisu bili zadovoljeni ovi drugi uslovi. Napominjem da su kapaciteti koji se sada nalaze u funkciji i više nego dovoljni da se testiraju svi oni koji imaju indikacije, ali imamo na umu i sve rezerve, ne samo u Nišu, koje bi se mogle aktivirati ako bi to bilo potrebno - rekla je Kisić Tepavčević.

U poslednja 24 sata na nivou cele Srbije testirano je skoro 1.000 ljudi, što je najviše do sada. Uprkos tome mnogi se i dalje žale da imaju simptome, ali da ih ne testiraju, a među njima je čak i jedan lekar iz Kuršumlije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rasa

    17:59 // 6. 4. 2020.

    Dr.Milicu ocigledno nije lako.Leci pacijente, nabavlja najsavremeniju opremu i uz to pojedinci kolege klevetaju.Pacijenti su mu merilo i uslovi lecenj

    • D.V.

      21:42 // 6. 4. 2020.

      Prof. znam sa fakulteta i imala sam tu cast da mi drzi vezbe, imam samo reci hvale za njega. A danas, to isto kaze i moj suprug, koji ima cast da radi s njim. Jednom divan covek.

  • Bruno

    13:28 // 6. 4. 2020.

    U pitanju su pare. Svaki test će biti plaćen iz RFZO, što bi pare dobio KC Niš? Bolje pare da ostanu u blejogradu i po cenu manjeg broja testiranih.

  • Lili

    12:10 // 6. 4. 2020.

    Možda sam nešto propustila. Ne videh nigde na koji način,kojim lekovima i metodama se leče zaraženi pacijenti kod nas. Pisalo se i pričalo o Kinezima,ne videh naše

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: