Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 7. 4. 2016.

| Društvo

Aparat za pluća doniran niškoj Dečijoj klinici

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
decija klinika
Još jedan vredan aparat za Dečiju kliniku; foto: arhiva JV

Inhalatorni aparat azot-oksid, koji pomaže održavanje plućne cirkulacije kod novorođenčadi, od pre nekoliko dana ima i intenzivna nega Dečije interne klinike u Nišu.

Prema rečima direktorke Dečije klinike Emilije Golubović ovaj aparat im je bio veoma potreban jer su se “lekari dovijali kod plućnih hipertenzija na različite načine, a sada će moći kao i u svim evropskim kućama da to tretiraju”.

Ovaj aparat je bitan ne zato što je njegova upotreba frekventna, već što je vezana za urgentna stanja, kada nekome zavisi život od toga da li možete da utičete na njegovu plućnu funkciju ili ne - objašnjava prof. dr Golubović.

Kaže da aparat koristi kod dece koja se rode sa primarnom hipertenzijom pluća, ali i kod težih upala pluća i drugih kardio-vaskularnih problema.

Na hiljadu dece godišnje se rodi 5 do 6 beba sa primarnom hipertenzijom pluća, što znači da su im krvni sudovi u plućima suviše zgrčeni i potrebno je omogućiti normalnu cirkulaciju - ističe ona.

Vrednost aparata je oko 2,5 miliona dinara, a donirala ga je kompanija “Messer”.


Kliničkom centru poklonjeni i računari

Kao podrška nacionalnom informacionom sistemu “Moj doktor – IZIS“ niški Klinički centar danas je dobio 31 računar.

Prema rečima direktora Kliničkog centra Zorana Radovanovića, kompjuteri će biti raspoređeni na svim klinikama kako bi se “pojačala mreža i ne bi dolazilo do zastoja u protoku informacija”.

Podsetimo, Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) počeo je da se primenjuje 28. marta. Cilj je da se njegovom upotrebom ubrza zakazivanje pregleda i drugih zdravstvenih usluga, ali i dalje ima problema u funkcionisanju jer nisu sve ustanove povezane sa ovaj sistem ili imaju zastarelu opremu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: