Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 30. 7. 2020.

| Društvo

Apelacioni sud poništio rešenje o otkazu glumcu u vranjskom Pozorištu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti
Prema njegovim rečima sud je poništio njihovo rešenje o otkazu, a Pozorište već jednom probilo rok od 8 dana da postupi po sudskoj odluci; foto: JV/P. Blagojević

Dugogodišnji glumac vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” Saša Stojković vraćen je na posao pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, nakon nešto više od dve godine od kako je kao tehnološki višak otpušten sa posla, što su tada i on sam i NUNS ocenili kao posledicu njegovog izveštavanja najpre u ugašenom nedeljniku Vranjske, a zatim i na portalu Infovranjske čiji je urednik.

Za Južne vesti kaže da je dobro što je sud odlučio da u ovoj zemlji ne može baš sve da se radi mimo zakona, ali i da se ne nada previše da će Pozorište odluku lako prihvatiti, čemu u prilog ide i činjenica da su već jednom probili rok od 8 dana da postupe po sudskoj odluci. Iz Pozorišta nisu odgovorili na pitanja o presudi i Stojkovićevom povratku na posao.

Pravdajući otkaz racionalizacijom u Pozorištu, po kojoj je prestala potreba za njegovim angažovanjem nakon skoro 3 decenije rada, Stojković je bez posla ostao maja 2018. godine, ali je, kako kaže, sud sada potvrdio da je to bilo nelegalno otpuštanje.

Ja sam pre dve godine bio jedini glumac u Srbiji koji je postao tehnološki višak. Pošto je sud poništio rešenje o otkazu, to praktično znači da njihovo rešenje o otkazu nema nikakvu pravnu snagu, ja se vraćam na mesto glumca. Ne nadam se previše da mogu ponovo da glumim, oni su svojim ružnim potezima uništili moju karijeru, ali važno je da je zakon smogao snage da im kaže da u ovoj zemlji ne mogu da rade baš sve što im padne na pamet - kaže Stojković.

Kako kaže, ne veruje da će Pozorište odluku suda tek tako prihvatiti i da će biti vraćen na posao.

Svakako da će uređivačka politika Infovranjskih opet da bude problem. To će imati reperkusije na moj budući položaj u Pozorištu, na njihove namere da me i dalje kažnjavaju i utiču na pogoršanje mog ličnog i porodičnog života, ali smatram da presuda znači da, ma šta radili, imaju malo šanse - priča Stojković.

Prema njegovim rečima, Pozorište sada treba da mu isplati 30 plata, povezivanje staža, izgubljenu dobit, ali kaže da nije reč o novcu - akcenat je na tome da je neko napravio štetu državi.

Ova avantura će Grad, kao osnivača Pozorišta, koštati grdne milione, ispod 5 miliona neće biti. Neko bi morao da se uzme u pamet i prestane da troši novac građana na iživljavanje nad ljudima čije im političko opredeljenje ne odgovara - ističe Stojković.

Kako tvrdi, iz Pozorišta su već jednom probili rok od 8 dana da postupe po presudi, što će ih koštati dodatnih 200.000 dinara, drugi rok je utorak, 4. avgust, a posle toga je kazna za neizvršavanje pola miliona dinara.

Novinari Južnih vesti su pitanja o presudi Apelacionog suda i Stojkovićevom povratku na posao poslali na mejl direktoru Pozorišta Nenadu Joviću, kako je i tražio, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Pre dve godine Stojkoviću je najpre uručeno rešenje o godišnjem odmoru, a zatim i rešenje kojim se proglašava tehnološkim viškom. Ipak, ni on sam, ali ni NUNS nisu imali dilemu da je otkaz usledio zbog njegovog rada u novinarstvu.

Sa druge strane, direktor vranjskog Pozorišta Nenad Jović tada je rekao da otkaz Stojkoviću nema veze sa politikom, te da je komisija rangirala zaposlene i da je sve urađeno po zakonu. Po toj sistematizaciji, za Stojkovićevim zanimanjem je prestala potreba, a do danas se ne zna zašto je baš on glumac koji je bio višak od 10 zaposlenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: