Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 19. 10. 2021.

| Društvo

Apelacioni sud ukinuo osuđujuću presudu Jovici Stefanoviću Niniju u slučaju "Jugoremedija"

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jugoremedija
Suđenje o privatizaciji "Jugoremdije" bez kraja; foto; N1

Označen kao jedna od 24 sporne privatizacije, slučaj “Jugoremedija”, još nije okončan jer je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu protiv Nišlije Jovice Stefanovića Ninija i drugih odgovornih i vratio je Višem sudu na ponovno odlučivanje. Nini je bio osuđen 2019. godine zbog krivičnog dela zloupotreba u privredi u produženom trajanju.

Apelacioni sud je sada utvrdio, kako piše u saopštenju, da se Viši sud u svojoj presudi, kojom je Stefanovića osudio na 4 godine zatvora, pozvao na zakon i krivično delo koje ne postoji kao inkriminacija u srpskom krivičnom zakonodavstvu i za koje ga tužilac nije ni gonio.

Prvostepeni sud je pogrešno primenio pravni institut Vremensko važenje krivičnog zakonodavstva kada je kao najblaži po učinioca primenio Krivični zakonik RS od 1. januara 2006. godine i oglasio krivim okr. Stefanovića za izvršenje krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi u produženom trajanju i to u vreme kada to krivično delo ne postoji kao inkriminacija u krivičnom zakonodavstvu Republike Srbije i za koje krivično delo nije ni tužen od strane nadležnog Tužioca za organizovani kriminal, pa je presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka budući da prvostepeni sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe - piše u saopštenju.

Na presudu iz 2019. godine žalili su se i tužilac i advokati odbrane, pa je shodno tome razlog za ukidanje presude bila i nejasna uloga Ninija i njegova odgovornost u potencijalnom izvršenju dela.

Apelacioni sud nalazi da su izostali i jasni razlozi koji se tiču svojstva odgovornog lica okr. Stefanovića, koje je konkretno radnje izvršio, odnosno u presudi se ne navodi koja su njegova ovlašćenja i koja su konkretno prekoračenja ovlašćenja u pitanju. Imajući u vidu učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka prvostepena presuda je ukinuta i vraćena prvostepenom sudu na ponovno suđenje - piše u saopštenju.

Slučaj “Jugoremedija” jedan je od 24 sporne privatizacije sa početka dvehiljaditih, a kako pojašnjavaju u Apelacionom sudu, Nini je osuđen jer je preko posredničkih firmi iza kojih je on stajao, u vreme dok je bio na čelu Upravnog odbora “Jugoremedije” otkupio više od 90% akcija ove firme i postao većinski vlasnik.

Viši sud je doneo presudu krajem 2019. godine.

Detaljnije informacije o slučaju dostupne su na sajtu Apelacionog suda.

Inače, Stefanović je uhapšen pre nešto manje od godinu dana, a on i njegov saradnik su osumnjičeni nelegalnu trgovinu lekovima i poresku utaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:24 // 19. 10. 2021.

    Ma zar Nini?!? Pa, ajte, molim vas, tako posten i ugledan gradjanin pa u corku .... ccc, sram vas bilo da osudjujete jednu takvu postenjacinu!

    E moja Srbijo medju sljivama ....

  • nisliski mohikanac

    15:57 // 19. 10. 2021.

    Evo treba da procitaju i znaju svi oni koji su 2012 god.glasali zbog pljackaske privatizacije.
    Koliko su dobro izabrali, da znaju i da ne glasaju vise

  • JA

    13:52 // 19. 10. 2021.

    NAUCNICI NINI I VITKO!! ZNANJEM I PATENTIMA OTKUPILI PO KO ZNA KOLIKO FIRMI, RADNIKE MNOGE OTERALI U GROB, ALI ZA NASE NAZOVI SUDSTVO SVE JE PO ZAKONU!? IZGLEDA DA POLICIJA, SUDSTVO, POSTOJI SAMO DA IH OVAJ JADNI I BEDNI NAROD PAĆA!!!

    P. S. I OVAJ KOMENTAR PITANJE JE DA LI ĆE OVAJ NEZAVISNI ADMINISTRATOR OBJAVITI?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: