Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 29. 5. 2017.

| Društvo

Apelovi naslednici godinama čekaju na rešenje Agencije za restituciju

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Pivara Niš
Zahteve za restituciju podneli još početkom 2013; Foto: Arhiva JV

Unuke Jovana Apela, koji je osnovao pivaru u Nišu, smatraju da Agencija za restituciju odugovlači rešavanje njihovog zahteva da im se vrati fabrika, koja je prodata bugarskoj firmi 2015. godine, od kada je pogon ponovo pokrenut.

Naslednici su zahtev da im se fabrika vrati podneli još početkom 2013. godine, ubrzo pošto je stupio na snagu Zakon o restituciji.

Pošto do danas ništa nije rešeno, a fabrika je posle mnogo neuspelih licitacija prodata neposrednom pogodbom privatnoj firmi, naslednica Ljubica Popović koja živi u Beogradu, smatra da su odgovorni zaposleni u Agenciji, a naročito oni iz niškog ogranka. Oni su, tvrdi, odugovlačili postupak sa njenom pokojnom majkom Sofijom, a procedura ni sada nije ubrzana.

I Apelovi potražuju imovinu, prema njima se ponaša kao prema poslednjoj krpi, neće razgovori ni da se obave. Koliko ja znam mi smo bili i neki dobrotvori u tom gradu, davali smo i nekakvo zemljište. Vrlo je nekorektno njihovo ponašanje, posebno prema jednoj ženi koja je bila bolesna i stara. Šikanirali su je i razvlačili proces – dodala je Popović.

Iz Agencije Iz Agencije za restituciju su potvrdili da su zahtevi podneti početkom 2013. godine, kao i da se po njima još odlučuje.

Postupajući po navedenim predmetima, Agencija je održala javne rasprave i sada je postupak u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije od RGZ Katastra u Nišu, o kretanju prava vlasnistva na staroj kat. parc. broj 6584 KO Niš, odnosno novoj kat. parc. broj 7395/1 KO Niš Ćele Kula, te će po prikupljanju dodatne dokumentacije biti odlučeno po zahtevu – naveli su iz Agencije.

Komentar iz niškog ogranka Agencije za restituciju novinari nisu uspeli da dobiju.

Stojanka Dimitrijević koja je u niškom ogranku Agencije jedna od zaduženih za rad na zahtevima za restituciju Pivare, kaže da je trenutno na odmoru, a da će na pitanja novinara Južnih vesti moći da odgovori tek kad se vrati na posao sredinom juna.


Naslednici mogu da čekaju samo obeštećenje?

Zasada ostaje nejasno da li će naslednici uopšte moći da dobiju pivaru nazad, jer je ona sada privatno vlasništvo. Jedna od naslednica čuvenog industrijalca, koji je živeo na jugu Srbije krajem 19. veka, po kome se i deo Niša zove Apelovac, smatra da je Agencija za restituciju bila obavezna da obavesti nadležne za privatizaciju fabrike da je postupak u toku.

Agencija je bila dužna da obavesti lokalne vlasti da je pivara pod restitucijom, jer je bila na licitaciji 8 puta. Međutim, Agencija za restituciju apsolutno nije nikada reagovala i pivara je prodata – kazala je Popovićeva.

Ljubomir Kostić, koji je bio stečajni upravnik u vreme kada je fabrika prodata bugarskoj firmi “Kapitalni projekti”, tvrdi nije znao da je fabrika u postupku restitucije, a iz Agencije za restituciju kažu da od njih niko nije ni tražio informaciju o fabrici pre nego što je prodata.


Pivara: Mi smo sada privatna firma, nema ništa od restitucije

Sadašnji direktor Niške pivare Nikola Karanović kaže da je pivara u privatnom vlasništvu i da ona "ne može biti vraćena naslednicima nekadašnjih vlasnika".

To je bilo na javnoj licitaciji, ti podaci nisu uopšte bili dostupni nikom. Ona je bila u stečaju. Čim je prvi put prešlo u privatno vlasništvo, a prešlo je, tu je priča završena. Država sigurno mora da nadomesti na neki način vlasnicima. Ne možete privatnu svojinu da vratite, jer to bi bila konfiskacija – kazao je Karanović.

Podsetimo, bugarska firma kupila je pivaru Niš neposrednom pogodbom za 130 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mili

    19:45 // 30. 5. 2017.

    Umrecu od muke sta se radi u nasem drustvu,da svi okrecu ledja problemima,da niko ne 'aje za nikog,strasno!
    Da ti u oci kazu da nemas pravo na nasledstvo svog dede,koji je poznat i poznatiji od svih u ovih 1oo godina postojanja Pivare,da tvoju privatnu imovinu prodaju,u ime drzave,privatnicima,da se debelo novcano okoriste,e pa ovo je za Zakon prljavog inspektora Harija.UHHH!

  • Dragan,Niš

    10:25 // 30. 5. 2017.

    Ili je neznanje,u šta sumnjam,ili je lova u pitanju, treće nema.U sve ovo su upleteni državni činovnici i agencije te prema tome svi oni su u ime države obmanuli kupca i oštetili vlasnike,odnosno naslednike.Rešenje je prosto ili ponuditi nagodbu da se naslednici obeštete ili poništiti prodaju jer očigledno nije pripremljena po zakonu,a sve aktere prema zasluzi i težini propusta pokažnjavati!!

  • Bojan

    09:07 // 30. 5. 2017.

    Gosp. Karanovicu moze i te kako! Ovi nasi je sigurno nece vratiti ali zato je tu Strazbur pa ce Srbija i penala da se naplaca!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: