Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 13. 11. 2019.

| Društvo

Aplikacija koja pomaže pčelarima - pobednička ideja niškog "Hakatona"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
hakaton
Tema ovogodišnjeg takmičenja je bila modernizacija poljoprivrede; foto: SICEF

Za najbolju ideju koja je osmišljena na ovogodišnjem 24-časovnom takmičenju u programiranju Hakaton, proglašena je aplikacija koja pomaže da pčelari dobiju obaveštenje kada se biljke prskaju pesticidima, a na ovu ideju došao je tim studenata niškog Elektronskog fakulteta. Nagrade je osvojio i tim koji je osmislio da se uz pomoć veštačke inteligencije napravi aplikacija koja preko slika prepoznaje bolesti biljaka, kao i ona koja prati dešavanja u košnicama.

Hakaton je osmišljen tako da ekipe saznaju za temu takmičenja pred sam početak, a ove godine su imali zadatak da osmisle rešenja za modernizaciju poljoprivrede. Trebalo je da osmisle aplikaciju na zadatu temu i predstave je stručnom žiriju.

Pobednik ovogodišnjeg Hakatona je tim Entuzijasti iz Niša. Njihova ideja je bila vezana za pčelarstvo. Po zakonu, kada se prskaju biljke pesticidima, vlasnici tih biljaka moraju da obaveste sve pčelare u radijusu od 5 km da se biljke prskaju. Njihova aplikacija automatizuje taj proces - navode organizatori.

Drugo mesto je osvojio tim OutOfBoozeException - njihova ideja je da se pomoću veštačke inteligencije napravi aplikacija koja bi preko fotografija omogućila da se prepoznaju bolesti biljaka, a uz to da predlog kako da se one leče.

Ekipa SM4RT je trećeplasirana i njihovo rešenje je da se prate dešavanja u košnicama, a da te podatke koriste pčelari kako bi ih što kvalitetnije gajili.

Za prva tri tima su bile obezbeđene vredne nagrade, o žiri su činili Nenad Jovanović iz BetterCollective-a, Nenad Mitić iz Nignite-a i Stefan Đokić iz TakeCare-a.

Šesti Hakaton je održan prošlog vikenda na niškom Elektronskom fakultetu, a učestvovalo je 8 timova sa po 4 člana. Oni su tokom takmičenja imali i predavanja - "Full Stack Development" kompanije Better Collective, zatim "Hacking the Hackathon" kompanije Nignite, a poslednje je držao Stefan Đokić na temu "Brate, aj pravimo biznis?".

Programersko takmičenje organizuje Studentski Inovacioni centar Elektronskog fakulteta u Nišu, u kojoj kažu da im je cilj da doprinesu usavršavanju studenata i popularizaciji inženjerske struke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    06:56 // 14. 11. 2019.

    Fantastično!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: