Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:04, 9. 12. 2015.

| Društvo

Apoteke dužne da prihvate lekove sa isteklim rokom

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
apoteka
Lekovi spadaju u opasan otpad; foto: JV

Iako je jedna Nišlijka, kako kaže, danima tragala za apotekom u kojoj bi mogla da ostavi lekove kojima je istekao rok, u “Apotekama Niš” napominju da su sve one, bile državne ili privatne, u obavezi da prihvate farmaceutski otpad.

Nišlijka koja se obratila našoj redakciji kaže da joj je u jednoj privatnoj apoteci rečeno da tamo ne skladište lekove i da ih “jednostavno baci”.

Kad sam prokomentarisala da ne bih da zagađujem prirodu, apotekarica mi je rekla da ih onda prosipam u kanalizaciju. Možda je besmisleno što jurim vetrenjače, ali mislim da svaki, pa i najmanji pokušaj da se zaštiti priroda, ostavlja našoj deci bolju životnu sredinu u budućnosti - napisala je ona.

Pomoćnik direktora “Apoteka Niš” za farmaceutsku delatnost Tanja Arsić objašnjava da po Zakonu o upravljanju otpadom građani imaju pravo da lekove sa isteklim rokom  predaju u bilo kojoj apoteci, ali da u praksi to često nije moguće. lekovi foto: upravacarina.rs

Pošto, nažalost, nije razrađen proces upravljanja tim otpadom, mnoge apoteke ne sprovode taj propis. Mi to poštujemo, bez obzira što imamo male teškoće u upravljanju sa tim otpadom. Omogućili smo u najvećim apotekama da se predaju lekovi sa isteklim rokom - kaže Arsićeva.

Ona objašnjava da nemaju mogućnost da se lekovi prikupljaju u svim njihovim apotekama “jer to zahteva određen prostor i pravilno skladištenje”, ali da su neke u kojima se to najčešće radi ona kod Železničke stanice i u Domu zdravlja.

U svakom slučaju, građani mogu da odu do najbliže apoteke i dobiće informaciju ukoliko tamo ne mogu, gde mogu da predaju lekove - kaže Arsićeva.

U nekoliko privatnih apoteka u Nišu koje smo kontaktirali kažu da oni prihvataju lekove kojima je istekao rok,  jer imaju ugovor sa firmom koja odnosi i uništava neupotrebljene lekove. Međutim, napominju, ima i onih apoteka koje to ne čine jer ih uništavanje lekova košta.

Pomoćnik direktora “Apoteka Niš” Tanja Arsić objašnjava da se medicinski otpad koji stvaraju građani koji su, recimo, dijabetičari ili oni koji koriste injekcije sa hormonom rasta, odlažu uglavnom u Kliničkom centru ili domovima zdravlja.

Tog medicinskog otpada nema mnogo i uglavnom su prisutni u ambulantama, bolnicama i domovima zdravlja. Nekada, kada su se insulini davali sa klasičnim injekcijama, bio bi problem, dok sada postoje aparati - kaže Arsićeva.

Ministarstvo poljoprivrede procenjuje da građani bace 50 tona farmaceutskog otpada godišnje, a predstavnica resornog ministarstva Radmila Šerović napomenula je početkom godine da je glavni problem što niko nije definisao ko će nadoknaditi troškove odlaganja ovog otpada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • drugcrni

    16:48 // 9. 12. 2015.

    Ja sam svedok da u vecini privatnih apoteka sakupljaju lekove sa isteklim rokom...a do juce smo ih bacali u kontejner...sram nas bilo. A sta mislite kako se unistavaju ti lekovi? Pa zavrse ponovo na deponiji samo to neko debelo naplati...a to se uracuna u cenu leka koji vi posle ponovo kupite...pa vi pametni i savesni trcite u apoteke da vracate lekove.

  • Zbunjuel

    11:52 // 9. 12. 2015.

    Lepo zena kaze, nije moguce predati u bilo kojoj apoteci. Ja se svojevremeno raspitao, uputili me, i bez problema sam predao sve stare lekove.

  • Svevladovic

    09:46 // 9. 12. 2015.

    Iz prve ruke tvrdim da nije tacno ovo sto kaze g-dja Arsic. Kada sam zeleo da im predam poprilicnu kolicinu lekova nedeljama su me razvlacili da bi na kraju odbili i samo slegnuli ramenima. A ja, budala, jos mislio da ce mi biti zahvalni sto se ponasam savesno...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: