Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 8. 12. 2022.

| Društvo

Arapski ambasadori u Nišu: gradonačelnica predlaže izvoz govedine i "uvoz" studenata

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Sotirovski ambasadori
Sotirovski najavljuje i kulturnu saradnju; foto: JV / Tamara Todorović

Jedna od poruka nakon sastanka gradonačelnice Dragane Sotirovski sa nekoliko ambasadora arapskih zemalja u Gradskoj kući jeste da bi Niš mogao da izvozi govedinu u te države, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede. Sotirovski najavljuje i projekte u okviru kulturne saradnje na proleće.

Ambasador Palestine Mohamed Nabhan, kao vođa delegacije, ističe da je na sastanku sa gradonačelnicom dogovoreno više zajedničkih planova važnih ne samo za Niš, već za celu Srbiju, ali i za sve arapske zemlje.

Osim njega, tu su bili ambasador Alžira Fatah Mahraz, Libije Mohamed Galbun i Egipta Basel Salah.

Sotirovski je podsetila da je na niškom Univerzitetu 80-tih i 90-tih godina prošlog veka bilo dosta studenata iz Palestine i Libije i da će se na narednom sastanku ambasadori sastati i sa dekanima fakulteta, kako bi se videlo šta je na tom polju saradnje moguće.

Tu smo da sve njihove želje i zahteve čujemo, a onda sa našim dekanima vidimo šta je od svega toga moguće, pa čak i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova oko jedne vrste vizne legalizacije za studente - navodi ona.

Dodaje da bi Niš mogao da ponudi arapskim zemljama meso koje bi zadovoljavalo standarde, s obzirom na saobraćajnu povezanost grada.

Saglasili smo se da je ovo područje jako važno i saobraćajno dobro povezano, ali i da daje mogućnost da možda jednog dana, a bilo je mnogo puta reči, da možda ponudimo ljudima u arapskom svetu govedinu i meso koje može da se proizvede ovde u našem kraju, koje bi zadovoljavalo standarde, da možda zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede otvorimo Niš za taj vid saradnje, pošto arapske zemlje dosta izvoze hranu, važne su za turizam i dosta investitora dolazi otuda - kaže gradonačelnica.

Na proleće će, prema njenim rečima, biti dogovoreni neki projekti u oblasti kulturne saradnje, iako ne precizira o kakvim projektima je reč.

Naravno, povezuju nas mnogi istorijski događaji i istorijska saradnja naših zemalja, posebno nekadašnje Jugoslavije, koja je sa arapskim zemljama i te kako sarađivala, pa smo se prisetili i činjenice da je nekadašnja Elektronska industrija najveći broj televizora izvozila u arapske zemlje, konkretno, u Alžir, čiji je ambasador danas ovde - poručuje Sotirovski.

Osim sastanka u Gradskoj kući, kako je najavljeno, ambasadori bi trebalo da obiđu Naučno-tehnološki park, da razgledaju Niš i da se sa njima održe sastanci i u Privrednoj komori.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zadnji stadijum ludila

    12:28 // 9. 12. 2022.

    Nalazimo se u zadnjem stadijumu SNS ludila… platicemo skupu skupu cenu zbog nesposobnih i nepismenih….

  • Kroka

    09:53 // 9. 12. 2022.

    Gradonacelnica pala s kruske, opstine babusnica, Dimitrovgrad i b Palanka nemaju zajedno 20 krava

  • Ivan

    08:47 // 9. 12. 2022.

    Bolje da uvoziš tehnologiju od njih i investicije a ne da se bacaš govedinom a mi da jedemo kupus i krompir.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: