Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 12. 8. 2021.

| Društvo

Ardija - šta znači, gde je i kako će izgledati buduće niško naselje

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Nakon najave gradonačelnice Dragane Sotirovski da bi nova lokacija glavne autobuske stanice i zelene pijace u Nišu moglo biti buduće naselje Ardija, reakcije građana ne prestaju. Pitaju gde je ovo naselje, šta znači njegov naziv i zašto se baš tako zove. Iz Zavoda za urbanizam navode da je lokacija budućeg naselja prostor iza “Eko” pumpe na Bulevaru Nikole Tesle, na bivšem poligonu “Ardija”.

Većina na pitanje gde je Ardija odgovara sa " ne znam" i "nisam ni čuo", kažu Nišlije i da je negde u Durlanu, kod starog Matejevačkog puta, kod nekog novog fakulteta - to su odgovori retkih građana koji su čuli za naselje i gde bi moglo da bude.

Ja ću da vam kažem, ali nisam sigurna. Mislim da je gde su ove kuće, pa iza, gde je bila kasarna. Čula sam za autobusku stanicu ili ne znam zašto će da bude tamo - kaže Nišlijka.

Ipak, najviše je bilo onih koji su zbunjeni i koji ne znaju gde bi ovo naselje moglo biti.

I ja sam se pitala pre neki dan kad sam našla na Fejsbuku - navodi građanka.

Zbunjeni su bili i nakon pitanja o tome šta znači reč ardija, a neke starije Nišlije znaju da je to prostor gde su se nekada čuvali konji.

ardija Prema nekim lingvistima, ardija označava prostor iza dućana; foto: T. R.Dok većina ne zna šta znači, a mnogi nisu sigurni, Gugl upućuje na mesto u Francuskoj i na japanski fudbalski klub, a u pojedinim naučnim radovima piše da je ardija turcizam koji označava prostoriju iza dućana, skladište i stražnji deo kuće.

Direktor niškog Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković tobjašnjava da je “Ardija” bivši naziv poligona na kojem će i novo naselje biti izgrađeno. Prema njegovim rečima, ono će se nalaziti u zoni kružnog toka kod Bulevara heroja sa Košara i Bulevara Nikole Tesle.

U široj zoni oko tog kružnog toka nalaziće se nekoliko stvari. Kao prvo, naselje Ardija na bivšem poligonu. Izvesno je da će tu biti. Mi smo uradili planove i projekte i država će investirati. To je državno stambeno naselje, koje će finansirati republika. Ardija je naziv za taj poligon, bivši poligon “Ardija” - objašnjava Stanković.

Osim pumpe, u blizini ovog vojnog poligona od većih objekata je i kasarna, a Stanković navodi da će tu biti i dve trgovinske zone i potvrđuje da će ovde biti glavna stanica za međugradske autobuse i zelena pijaca.

To što smo stalno pričali da autobuska i železnička stanica treba da budu blizu, ovde će biti postignuto. Neće autobuska biti baš blizu glavne železničke stanice jer tamo nema mesta, ali biće blizu železničke stanice Crveni krst. Sve to bi preporodilo taj deo grada i povećalo frekvenciju i atraktivnost - kaže Stanković.

Prema ranijim najavama, u ovom naselju biće izgrađeni stanovi za pripadnike snaga bezbednosti, a u gradskom budžetu za ovu godinu za Ardiju je bilo izdvojeno 320 miliona dinara. Na hitnoj sednici niške Skupštine u aprilu odlučeno je da atarski put u ovom naselju bude ustupljen državi, dok je Grad dobio izgradnju okolnih saobraćajnica uključujući i završetak nekadašnjeg Somborskog bulevara i njegovo spajanje sa Bulevarom heroja sa Košara.

Do budućeg naselja sada vodi ulica bez asfalta, izlaza na Bulevar još nema, nema ni prilaza. Nadležni još ne pominju kada bi planirano uređenje ovog dela Niša između Panteleja i Crvenog Krsta moglo da počne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    18:10 // 5. 10. 2021.

    Samo da ne asfaltiraju. Ravnije je ići preko postojećih zemljanih puteva.

  • Gradjanin

    22:31 // 15. 8. 2021.

    Kad su most renovirali 4 god. za ovo ce da im treba 44 god. Kako li im vise ovaj narod veruje ovim teletabisima?!

  • Konstantin

    13:24 // 14. 8. 2021.

    Све сами Нишлеја до Нишлеје.. До јуче вам није ваљао мост.. Данас вам смета што ће да "шутну" оно ругло од комунистичке аутобуске и пијаце.. Да коначно Царска Тврђава дође до изражаја.. Да сте се Ви питали..вероватно би и једно и друго било у Тврђави. Елем, онима којима се не свиђа, нек иду што пре..и колико се ја сећам, на свим тим БУЛЕВАРИМА вашим.. колико до јуче су били вишњари и виногради..

    • Sima

      19:45 // 15. 8. 2021.

      Konstantine, po tebi s obzirom da si clan SNS, najbolje je da autobusku stanicu preselimo u Doljevac pa da putnici hvataju voz do grada!Ne lupaj!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: