Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 26. 2. 2023.

| Društvo

Arheolog Rakocija: Turistički potencijal statue ranovizantijske žene Grad Niš ne prepoznaje

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ranovizantijska statua carske žene
za Niš, prisustvo skulpture carske žene je potvrda Justinijanove obnove grada i njegove lepote, a za turiste posebno zadovoljstvo koje donosi otkrivanje nepoznatog; foto: JV / N. Đ.

Statua ranovizantijske carske žene u prirodnoj veličini od uglačanog belog mermera, koju su saradnici niškog muzeja ispokali u tvrđavi još 1931. godine za istoričara umetnosti i arheologa Mišu Rakociju pokazatelj je da Niš raspolaže jedinstvenom skulpturom, koja krije turistički potencijal, koji se ne nalazi u ponudi Grada Niša.

Ranovizantijska stauta (2) Dobro sačuvana skulptura carske žene iz 6. veka u savremenoj odeći, kao retko svedočanstvo kako su se oblačile otmene dame toga vremena; foto: JV / N. Đ. U istraživanju dr Miše Rakocije o ranovizantijskoj carskoj ženi iz 6. veka, koje se našlo na naslovnoj strani prestižnog časopisa za arheologiju “Starinar”, piše da za Niš, prisustvo skulpture carske žene je potvrda Justinijanove obnove grada i njegove lepote, a za turiste posebno zadovoljstvo koje donosi otkrivanje nepoznatog.

Kad bi znali sa čime raspolažemo u raskošnoj kulturnoj riznici Niša, vidno bi se razvio turistički potencijal vezan za ranohrišćansku i vizantijsku baštinu. Jedinstvena u svekolikom vizantijskom carstvu, niška skulptura carske žene ne nalazi mesto u katalozima i turističkoj ponudi Grada. Sada kada znamo šta imamo, neophodan je konzervatorski tretman ove prelepe mermerne statue, da ponovo ulepša naš grad, čime bi vidno uvećala turističku ponudu Niša - kaže Rakocija.

Ranovizantijska stauta (5) Na prostoru današnje niške tvrđave, nedaleko od mesta na kojem se, kako se pretpostavlja, nalazio se gradski forum Naisusa, u različitim vremenima otkrivene su skulpture iz različitog doba; foto: JV / N. Đ. Vizantijska carica, prema rečima Miše Rakocije, doprinosi tačnijem sagledavanju urbanog i utvrđenog Niša iz 6. veka i dodaje da u godini kada niška tvrđava obeležava 300 godina postojanja, trebalo bi se setiti i predstaviti sve predhodne tvrđave antičkog Naisusa, ranovizantijskog Naisosa i vizantijskog Nisusa.

Forumske skulpture koje su niz vekove krasile naš grad, trebalo bi opet da ga krase. Za neke se može načiniti i idealna rekonstrukcija. Stihijski radovi na kulturnom dobru bez sistematskih istaživanja i celovitog sagledavanja, dovodi do improvizacije i latentnog nestanka spomeničkog nasleđa koje su nam prethodne generacije ostavile - kaže Miša.

Ranovizantijska stauta (4) Grad Niš ne prepoznaje turističke potencijale tvrdi istoričar umetnosti i arheolog Rakocija; foto: JV / N. Đ. U pitanju je, kako kaže, dobro sačuvana skulptura carske žene iz 6. veka u savremenoj odeći, kao retko svedočanstvo kako su se oblačile otmene dame toga vremena.

Na prostoru današnje niške tvrđave, nedaleko od mesta na kojem se, kako se pretpostavlja, nalazio gradski forum Naisusa, u različitim vremenima otkrivene su skulpture iz različitog doba.




Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 1234567890

    19:18 // 26. 2. 2023.

    Da je "ranovizantijska žena" član SNS-a bila bi prepoznata, ovako...

  • Ljuba Kostić

    13:32 // 26. 2. 2023.

    Super, sad očekujte da je neko slomi i odnese da bi je prodao za par hiljada evra na crnom tržištu antikviteta. Hitno zastakliti ovaj lapidarijum kao što se to radi svuda u svetu. Mada je bolje da sve bude deo muzejske postavke. Nismo mi za ovaj model...

  • Gaga

    13:06 // 26. 2. 2023.

    Originali da se odnesu u muzej,kopije da se izloze u slobodnom prostoru,zbog skrnavljenja i kradje;ako mi nismo svesni sta imamo,neko jeste!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: