Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 2. 9. 2013.

| Društvo

Arheološka istraživanja kod sela Zlata

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
PROKUPLJE-ZLATA-2013-Otkopavanje-na-zapadnoj-strani-Foto-D.-Borisavljevic.jpg
Foto: D. Borisavljević

Ministarstvo kulture odobrilo je početna sredstva kako bi se sondažnim radovima ispitalo arheološko nalazite kod sela Zlata nedaleko od Caričinog grada, u blizini Žitnog potoka.

Istraživanja su poverena prof. dr Mihailu Milinkoviću sa Filozofkog fakulteta u Beogradu koji kaže da su pri kraju prvi radovi.

- Na površini od 15 hektara na lokalitetu zvano Zlatne kale postavljene su četiri sonde. Otkriveni su zidovi impozantnih razmera. Po otkopanim delovima može da se pretpostavi da su bili visoki i preko 10 metara, a građeni su opekom sa neobično čvrstim vezivom - kaže prof dr. Milinković.

2 Foto: D. Borisavljević On dodaje da se time potvrđuje da je reč o velikom gradu, možda sličnom onom u Caričinom gradu, koji je gradio Justijan Prvi. Za to ima dosta dokaza, ali ne isključuje se mogućnost da je ovaj grad u Zlati, koji je iz istog perioda i na samo 14 kilometara od Caričinog grada, možda bio i veći.

- Tim pre što je ovde izgrađena i brana za jezero odakle se grad snabdevao vodom. Ona je zidana, takođe, opekom i neverovatnih je razmera, 100 metara dužine, visine 6,15 i debljine 4,40 metara. Na vrhu ovog brda su i ostaci crkve sa bogatim mozaicima. Satelitski snimak pokazuje da skoro ceo ovaj prostor presecaju dve ulice na čijoj raskrnici je veliki trg. Na putu smo da otkrijemo drugi najveći grad na tlu Srbije iz ranovizantijskog perioda – zaključio je Milinković.

Još u 19. veku engleski istraživač Evans i austrijski Kanic opisali su i nacrtali vidljive ostatke starina kod sela Zlate, nedaleko od poznatog nalazišta Caričin grad koje do sada nije istraživano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zorica djordjevic

    12:56 // 3. 9. 2013.

    :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: