Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 19. 10. 2020.

| Društvo

Arheološko nalaziše kod gradilišta nije prekinulo radove, investitor nudi pomoć

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gradilište Somborski i moguće nalazište; foto: JV
Obećava da će dozvoliti arheološka istraživanja; foto: JV-J. Adamović

Gradilište u Nišu na kome su prema prvim procenama arheologa pronađeni delovi vizantijskog objekta - nije zatvoreno, a šef gradilišta Radomir Milošević kaže da nema ni potrebe, jer su ostaci van objekta. Takođe tvrdi da će dozvoliti arheološka istraživanja i da je investitor arheolozima ponudio pomoć.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Ljiljana Berić kaže da je Građevinska inspekcija danas reagovala nakon njihove prijave da su na mestu gde se gradi stambeno-poslovni objekat, na Bulevaru Svetog Pantelejmona u Nišu, pronađeni zidovi nekog vizantijskog objekta. Sef gradilista Somborski nalaziste; foto: JV Obećava da će dozvoliti arheološka istraživanja; foto: JV-J. Adamović

Na terenu su građevinski inspektor i naš arheolog i prave dogovor o daljim koracima, da li će biti obustavljeni radovi još ne znamo, možda bude obustavljen deo radova kako bismo mogli da sprovedemo istraživanja - pojašnjava Berićeva.

Radovi nisu obustavljeni, u šta su se uverili novinari na terenu, gde su zatekli šefa gradilišta Radomira Miloševića. Gradilište Somborski i moguće nalazište 2; foto: JV Obećava da će dozvoliti arheološka istraživanja; foto: JV-J. Adamović

On je govorio uživo za Južne vesti i rekao da radovi neće biti obustavljeni, jer za tim nema potrebe.

Nema razloga da gradilište bude zatvoreno, jer su gospoda iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla da to što kažu da je neko nalazište nalazi se van gabarita širokog otkopa. To uopšte nije u okviru temeljnih traka i podzemne garaže. Znači da je van objekta - objašnjava Milošević.

Gradilište Somborski i moguće nalazište 1; foto: JV Obećava da će dozvoliti arheološka istraživanja; foto: JV-J. Adamović Kaže da su danas na gradilištu bili inspektor i arheolog i rekli da radovi neće biti obustavljeni, ali to iz Zavoda do objavljivanja teksta nisu potvrdili.

Milošević obećava da će dozvoliti arheološka istraživanja, iako sumnja da je reč o nekom nalazištu. Ono što su prema prvim procenama arheologa delovi vizantijskog objekta, objašnjava, nalazi se na samo 50 cm dubine, te njemu to više liči na neki šut.

Investitor je rekao da ćemo i fizički da ogradimo to, da se ljudima dozvoli sve što hoće da rade, da budu zaštićeni i ogradom i da mogu da rade svoj posao - dodaje.

Gradilište Somborski i moguće nalazište 3; foto: JV Obećava da će dozvoliti arheološka istraživanja; foto: JV-J. Adamović Potvrđuje i da u petak arheologu nije dozvolio da fotografiše gradilište i pronađene ostatke, odnosno da napravi dokaze o tome što je video na terenu jer nije imao dozvolu investitora. Takođe tvrdi da arheologa sa terena nije isterao i da se samo šalio.

Video je neka dva profila i pitao me je da li može da slika, ja pošto nemam ingerencije, ja sam samo izvođač radova, ispred investitora nemam nikakve ingerencije i rekao sam da može samo ako dozvoli investitor. Investitora sam pozvao, on je bio nedostupan i tu je nastala jedna mala šala - rekao sam mu da je ušao neovlašćeno na gradilište, pitao je "šta, je l hoćete da me izbacite", ja sam mu rekao da mora samo da napusti gradilište, ali nije izbačen - prepričava.

Kaže da je od investitora Srđana Milenovića sada dobio instrukcije da svima koji se interesuju za nalazište omogući pristup. Da li će i kada istraživanje početi za sada nije poznato, jer o tome još odlučuju Zavod za zaštitu spomenika i Građevinska inspekcija u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Klm

    13:20 // 20. 10. 2020.

    Da me za**bete svi u paketu posle Nis rodni grad cara Konstantina i ostalim glupostima. Nastavite sa izgradnjom i motanjem kablova.

  • Oblak

    08:14 // 20. 10. 2020.

    U kakvom društvu živimo govori stav šefa gradilišta Radomira Miloševića koji sebi daje za pravo da odlučuje šta je to arheološko nalazište, da li je vredno i da li je u delu u kojem se izvode radovi. Znalac(naučnik).
    Pri tome kozna šta su sve iskopali i uništili dok se neko nije setio da prijavi arheološko nalazište. Po koji put se to događa u Nišu.Šta smo sve izgubili za nauku,isturiju i turiza

  • StNem

    07:14 // 20. 10. 2020.

    Važno je da Nemanja stoji na vizantijskom žiru, ovaj, šlemu, sklepanom u Rusiji... To nam je dosta od Vizantije, ostalo ćemo bagerom... sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: