Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 30. 1. 2024.

| Društvo

Arhitekte traže obustavu konkursa za dizajn nove zgrade muzeja i galerije u centru Niša

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
vojni objekat niš
Nedovoljan broj stručnjaka u žiriju, kažu iz Društva arhitekata; ilustracija; foto: JV/T. T.

Nedovoljan broj stručnjaka u žiriju, kratak rok za prijave i mala nagrada - neke su od nepravilnosti u konkursu za dizajn muzeja i galerije, koji bi u centru Niša trebalo da budu izgrađeni umesto vojnog kompleksa, ukazuju iz gradskog Društva arhitekata. Nadležnima su poslali otvoreno pismo, u kome traže da se postupak obustavi.

U planu je rušenje vojnog kompleksa u Ulici Marka Oreškovića, pošto su niški odbornici ranije izglasali da Grad to kupi od Republike Srbije za 81 milion dinara i tu izgradi muzej i galeriju savremene likovne umetnosti.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj raspisala je konkurs za idejno rešenje i nije navela koliko će to koštati građane, a u dokumentaciji je istaknuto da će muzej i galerija imati i prodavnicu, garažu, kafeteriju, foto-laboratoriju i drugo.

Međutim, iz Društva arhitekata Niša poslali su otvoreno pismo Udruženju arhitekata Srbije, Inženjerskoj komori i Ministarstvu građevinarstva. Traže da se postupak obustavi zbog nepoštovanja pravilnika o raspisivanju konkursa.

Mi smo kao strukovna organizacija smatrali da treba da reagujemo na neke nepravilnosti u sprovođenju konkursa i skrenemo pažnju na njih. Reč je o tome da svaki konkurs treba da bude u skladu sa važećim Pravilnikom o raspisivanju konkursa. Oni su se tu oglušili o neke stvari - navodi arhitekta Zoran Čemerikić.

Traže da se postupak obustavi zbog prekratkog roka za podnošenje prijava - 42 umesto predviđenih 45 dana i to u vreme praznika.

Razlog zbog kojeg traže obustavu je i to što je u planu samo jedna nagrada, za koju smatraju da je morala biti veća od predviđenih 400.000 dinara, kao i to što je u žiriju nedovoljan broj stručnjaka.

Tu se traže arhitekti sa nekim referencama, oni koji su već projektovali takve objekte itd. To je pod znakom pitanja. Drugo, za takve konkurse se predviđa mnogo veći fond nagrada i to motiviše ljude. Pravilnik kaže da moraju da postoje najmanje tri nagrade, a oni su odredili da bude samo jedna i to sa smešno malom cifrom. Ne znam koliko će se tu ljudi javiti i kakvi će biti radovi - kaže Čemerikić za Južne vesti.

U međuvremenu, KLER je na zahtev Društva arhitekata prudužio rok za prijavu na konkurs, koji je trebalo da istekne 29. januara, do 1. marta.

Imao je KLER još jednu ispravku, pošto je morao da dopuni dokumentaciju informacijama o katastarskim parcelama i uslovima niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Inače, u žiriju su savetnik predsednika države Dejan Savić (magistar dirigovanja), glavna urbanistkinja Niša Lidija Stefanović Nikolić ( inženjer arhitekture), direktorka Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac (arheolog), direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Emilija Ćoćić-Bilić (istoričarka umetnosti), profesor niškog GAF-a Zoran Bonić, arhitektkinja iz KLER-a Milena Tokalić i arhitekta Branimir Ćirić iz Društva arhitekata Grada Niša.

Zahtevi su da zgrada muzeja ima liftove, bezbedan pristup, parking prostor, hol sa biletarnicom i prodavnicom, salu za edukativne radionice, prostor za stalnu postavku, kao i depoe za predmete iz praistorije, antike, srednjeg veka, numizmatike, epigrafike, etnologije i istorije umetnosti.

Što se tiče galerije, ona bi trebalo da ima i suvenirnicu, kao i depoe za umetnička dela iz oblasti savremenog slikarstva, savremene skulpture, ali i za crteže, grafike, radove na papiru, fotografije i dela likovnih umetnika Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milorad

    19:27 // 31. 1. 2024.

    A, šta je sa zgradom /lokacijom/ niške opere. Dokle se stiglo ?

  • František Ringhoffer

    23:36 // 30. 1. 2024.

    Ceo tekst napisan na "rodno osetljivom" (arhitektkinja, istoričarka i dr.), koji JužneVesti unose na mala vrata.
    Da niste malo požurili?

  • Var tehnolog

    21:26 // 30. 1. 2024.

    Ciro, sta ces u tom ziriu ? Nije valjda da si postao, pod stare dane poslusnik ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: