Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 21. 11. 2013.

| Društvo

Asistenti nisu pedagoški, već personalni

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Vranje
Branimir Stojančić kaže da pedagoške asistente može angažovati samo Ministarstvo

Nakon protesta roditelja i pedagoških asistenata koji rade sa decom sa invaliditetom u školi "Radoje Domanović", gradski večnik zadužen za socijalnu politiku rekao je Južnim vestima da lokalna samouprava ne može da plaća “pedagoške asistente”.

On je podrobno objasnio da je reč o dobroj volji grada.

- Lokalna samouprava, na inicijativu tadašnjeg direktora škole Voje Filipovića, 2009. godine pokrenula je program dodatne podrške deci, kao pilot projekat u saradnji sa UNICEF-om, pre nego što je ova oblast precizno regulisana zakonom. U programu su kao personalni asistenti angažovana lica sa završenim Učiteljskim fakultetom koja se dugo nalaze na evidenciji nezaposlenih, a po preporuci stručnih službi . Svako od kandidata je prihvatio uslove za angažovanje koji su mu jasno predočeni - objašnjava Stojančić.

On dalje objašnjava da se radi o personalnim asistentima, koje angažuje lokalna samouprava ukoliko ima sredstava, a ne pedagoškim asistentima, koje može angažovati isključivo Ministarstvo prosvete.

Na primedbu asistenata „da primaju socijanu pomoć, a ne nadoknadu za rad", Stojančić odgovara da se sredstva za njihov rad obezbeđuju sa budžetske pozicije „jednokratna pomoć“ i da dinamiku isplate prati dinamika prihodne strane budžeta.

- Kada je lokalna samouprava odlučila da zbog kašnjenja u isplatama maja 2013. godine prekine njihov rad, svi su zahtevali da nastavimo i pored kašnjenja. Prvi problemi počinju septembra 2013. godine kada utvrđujemo nepravilnosti u njihovom radu, a ogledaju se u tome da su u nekim školama angažovani u odeljenjima u kojima ima dece kojima je potrebna dodatna podrška, a rade sa svom decom, dok stalno zaposlena lica spremaju zimnicu, rešavaju svoje porodične probleme ili su u šopingu, na raznim seminarima ili slavama u radno vreme - kaže Stojančić.

Stojančić smatra da je kulminacija nezadovoljstva nastala paralelno sa sprovođenjem Programa stručne prakse, kada su prevareni od strane direktora škola koji i pored toga što ispunjavaju uslove, nisu ih predložili za obavljanje Programa stručne prakse koji finansira lokalna samouprava.

- Da bi se sakrila prava istina o nezadovoljstvu, okrivljena je lokalna samouprava i pokušaj je da se jedna dobra ideja, koja je dobila pohvale od strane svih nadležnih institucija i ministarstva, izvrne ruglu - dodaje Stojančić.

On podseća da je u nekoliko navrata davao predlog da se prekine sa ovim vidom angažovanja personalnih asistenata, ali je pod pritiskom samih kandidata i direktora škola popustio, jer je korist od ovakvog vida angažovanja višestruka, za učenike, profesore razredne nastave, porodice dece kojima je ovaj vid pomoći neophodan i lokalne samouprave.

Podsećamo da su početkom nedelje, nezadovoljni primanjima, neki od asistenata napustili posao, što je izazavalo nezadovoljstvo roditelja i prosvetnih radnika koji su započeli tihi protest.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • realan covek

    10:47 // 28. 10. 2018.

    Nisam siguran da personalni asistenti donose napredovanju ucenika sa posebnim potrebama.Njihovo angazovanje je uzaludno bacanje para.Ko cini te asistente_?To su masinski tehnicari,domacice,demografi,i razni srednjoskolci.
    Moraju da se angazuju pedagoski asistenti,ljudi koji su za to strucni,koji ce doprineti napredovanju takvih ucenika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: