Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 31. 5. 2023.

| Društvo

Aurelia - hrabra kobila kojoj je niški "Zoo kutak" pružio šansu za novi život [video]

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti

"U tom trenutku se nije znalo da li je konj živ ili nije" - tako predsednik "Zoo planeta" opisuje momenat u kom saznaje da je u okolini Vlasotinca vlasnik brutalno pretukao svoju kobilu. Udruženja su hitno reagovala, pozvala policiju, a povređena životinja je zbrinuta u niškom "Zoo kutku". Sada, skoro mesec dana kasnije, sa zadrškom prema ljudima, ali mnogo boljeg zdravstvenog stanja kobila Aurelia, čeka na svog udomitelja koji će joj pokazati i nežniju stranu ljudske prirode.

1685477374883
Uprkos gadnim povredama, Aurelia je uspela da preživi; foto: JV/T. T.

Za kobilu koja je pretučena do iznemoglosti javnost je saznala početkom maja, istog dana kada su komšije primetile da jedan čovek zlostavlja životinju. Obratili su se Udruženju za zaštitu životinja iz Lebana čiji predstavnik je odmah došao i zatekao čoveka kako tuče kobilu. U pomoć su pristigla i niška udruženja "Pit" i "Zoo planet", a prizor koji ih je sačekao nije obećavao da će kobila preživeti.

Ona je baš bila u užasnom stanju, glava natečena, sa iscedima iz nosa i usta, krvarila je na sve strane i gledai smo da što pre reagujemo, da nju spasimo i uradimo sve što je moguće za nju - rekao je predsednik Udruženja "Zoo planet" Dušan Stojanović.

I uradili su, kobila je privremeno dodeljena Udruženju "Pit", dok je svoje sigurno mesto za oporavak pronašla u niškom "Zoo kutku". Aurelia, kako su je nazvali, dovezena je u kritičnom stanju sa teškim povredama. Taj period po rečima Stojanovića, bio je najteži kako za njih tako i za kobilu koja nekoliko dana nije uzima ni hranu ni vodu.

Prva noć je bila najteža, jer od otoka je počela da se guši, pa smo morali opet da zovemo veterinara koji je cele noći bio sa nama i tek nakon 4 dana boravka kod nas, ona je krenula da se oporavlja, uzima hranu i tada smo već mislili da ćemo uspeti da je spasimo, do tada je bio rizik da li će uopšte preživeti - rekao je Sotojanović.

Screenshot 2023-05-31 at 09.50.27 Polako vraća poverenje u ljude; foto: JVAurelia je uspela da preživi i to uz danonoćnu brigu i negu volontera niškog "Zoo planeta", među kojima je i Ilija Mitrović koji ne krije da se i sam pribojavao kakav ih ishod čeka. Kako je rekao, gotovo sve rane su zacelile, ali je pitanje koliko će kobili još vremena trebati da se psihički oporavi, zbog trauma koje je preživela.

Jako je bilo strašno, pre svega jako mučno da vidim neku takvu sliku i putem interneta, a kamo li uživo, ali šta je tu je morali smo da budemo pri sebi i pristupimo toj situaciji onako kako treba i kasnije je bilo vremena za plakanje. U tom trenutku smo morali da ostanemo pribrani da joj pomognemo - rekao je volonter.

On i danas svakodnevno provodi vreme sa Aureliom. Ostale životinje koje borave u "Zoo kutku" su je prihvatile, zbog zdravstvenog stanja još nije spremna da se meša sa ostalim konjima, iako ih sa uzbuđenjem posmatra kako slobodno galopiraju. 1685477374878 Aurelia čeka novi dom; foto: JV/T. T.

Uprkos nevoljama koje su joj se dogodile, Aurelia sarađuje sa ljudima koji su joj pružili novu šansu za život i ona će nakon potpunog oporavka, biti udomljena.

Kako sada izgeleda i sa čime su se sve susreli volonteri niškog "Zoo planeta" pogledajte u videu Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    16:37 // 31. 5. 2023.

    Kao što je već napisano:" kazniti zlostavljča " .

  • Neko

    13:51 // 31. 5. 2023.

    Neverovatno mi je drago da je priča o kobili Aurelii dobila pozitivan epilog - još kada bi pronašla dom gde bi bila voljena i slobodna u igri možda bi se i potpuno psihički oporavila. Mene interesuje gde je i da li je postupak pokrenut protiv krvnika koji je povredio. Ako može krvnički da tuče životinju, naškodiće i nekome drugom. Treba uvesti kazne za nasilje i nad svim životinjama.

    • profesor

      17:15 // 31. 5. 2023.

      Dragi Nikola, kazne postoje već neko vreme u zakonu, a neki su i bivali kažnjeni. Problem je što je i pored toga teško sprečiti ljude da ovo rade u društvu u kojem se smatra normalnim da se deca tuku, a kamoli životinje. Ta narodska pamet će nam objasniti da se oni zalažu za vaspitne batine, ne za prebijanje, to je velika razlika. U praksi ta razlika izgleda tačno ovako.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.