Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 15. 11. 2023.

| Društvo

Austrijski planovi i osmanski pečat - niški arhitekta o novim saznanjima izgradnje Tvrđave

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
tvrđava
Austrijska mapa iz 1690. godine pokazuje da su formu današnjeg izgleda Tvrđave osmisli Austrijanci tokom boravka u Nišu; foto: JV

Strateški položaj Niša i potrebu da se tu izgradi Tvrđava u današnjoj formi, pre Turaka uvideli su Austrijanci, koji su nakon osvajanja Niša počeli sa izgradnjom Tvrđave krajem 17. veka, otkrića su niškog arhitekte Zorana Čemerikića. Ističe da je današnji izgled Tvrđave prvobitno prikazan na austrijskoj mapi iz 1690. godine, zbog čega postavlja hipotezu da su Turci “samo” izvođači radova, a ne projektanti.

Zoran Čemerikić (1) Predavanje arhitekte Zorana Čemerikića o izgradnji i radovima na niškoj Tvrđavi; foto: JV / N. Đ. Povod Čemerikićevog predavanja u prostorijama Društva arhitekata Niša i njegovih istraživanja radova na niškoj Tvrđavi bio je italijanski plan iz 1719. godine , koji pokazuje da je Tvrđava do izgradnje današnje forme imala oblik trougla sa 7 bastiona, međutim, arhitekta otkriva austrijski plan iz 1690. godine koji pokazuje formiran višestrani poligon, kakvu formu Tvrđava ima iz 1723. godine kada su je Otomansko carstvo zvanično završilo. Mapa Tvrđave Italijanska mapa iz 1719. godine; foto: Arhitekt, Zoran Čemerikić

Generalno, na osnovu pisanih podataka, ali ne i planova, jer ih do tada nije bilo, može se reći da je to što je predstavljalo nišku Tvrđavu do 1689. godine bilo mešavina raznih ostataka kamenih zidova sa zemljanim i drvenim odbrambenim formama. Oni se svode na konstataciju da su od nekadašnje Tvrđave ostali razni delovi zidina, svodova i slično - navodi arhitekta.

tvrđava niš foto: JV / Tamara Radovanović Nakon što su osvojili Niš u Prvom austro-turskom ratu koji je trajao od 1682. do 1690. godine, Čemerikić navodi da postoji austrijski dokument koji opisuje zatečenu situaciju u Nišu, te dodaje da je tadašnji princ Ludvig Badenski naredio popravku zatečene Tvrđave i izgradnju novog utvrđenja.

Austrijanci u Nišu ostavljaju generala Pikolominija da ga učvrsti i naoruža i da uredi srpsku vojsku, a oni vrše vojne operacije prema Dunavu, Pirotu, Prokuplju, Skopljui Prizrenu. Međutim, kod Kačanika su pretrpeli poraz i počeli da se povlače ka Nišu. Pikolomini umire i Badenski postavlja generala Veteranija za glavnokomandujućeg, a iz Beča je uzalud naređivano da se Niš brani po svaku cenu, ali to je bilo nemoguće - navodi Čemerikić.

Mapa Tvrđave (1) Austrijska mapa iz 1690. godine; foto: Arhitekt, Zoran Čemerikić Niš je pod austrijskom komandom bio svega godinu dana, a Čemerikić ističe da su u tom periodu izgradili dva jaka bastiona koji su predstavljali nišku Tvrđavu. Nakon ponovnog osvajanja Niša od strane Otomanskog carstva, prema rečima Zorana Čemerikića, sultan Sulejman II odlučuje da učvrsti svoje položaje i nalaže izgradnju tvrđave po Vobanovom sistemu.

Mada su bili odlični neimari, nije poznato da su oni poznavali Vobanov sistem i još negde ga primenjivali. To je bilo evropsko dostignuće, usavršeno razvojem novog naoružanja i primenjivano u mnogim gradovima daleko od osmanskog carstva. Turci su osvojene srpske srednjovekovne gradove, manje ili više rušene, popravljali i dorađivali, koristeći ih uglavnom u zatečenom stanju. Možemo da pretpostavimo da su dovedeni neimari sa strane, Italijani ili Francuzi, koji su vodili posao, mada ima i drugih podataka - kaže niški arhitekta.

Zoran Čemerikić Predavanje arhitekte Zorana Čemerikića o izgradnji i radovima na niškoj Tvrđavi; foto: JV / N. Đ. Iako završena 1723. godine, niška Tvrđava nije ispunila svoju nameravanu ulogu, jer je 1737. godine u Drugom austro-turskom ratu Niš i Tvrđavu osvojila austrijska armija, koja je, prema rečima Čemerikića, izvela dodatna utvđenja. On navodi i mogućnost da su ti događaji bili orkestrirani od strane Turaka, kako bi Austrijanci, dodatno poboljšali radove na odbrani.

Zbog svog strateškog položaja, ovaj arhitekta ističe da je u Nišu oduvek postojalo neko utvrđenje, te sa sigurnošću ističe da su mnogi ostaci još iz ranohrišćanskih perioda i dalje ispod same Tvrđave.

Tvrđava februar (5) foto: JV / N. Đ. Kao primer navodi da su tokom izgradnje Glavne autobuske stanice u Nišu otkopani masivni zidovi, koji su upućivali na vizantijski period, ali da su ponovo zakopani.

Zaključio je Čemerikić da niška Tvrđava krije mnoge tajne, koje još uvek nije moguće sa sigurnošću temeljiti, već da će biti potrebna detaljna istraživanja, ali navodi da bi za početak istraživanja bilo dobro rekonstruisati Vidin kapiju i Jagodin-malsku kapiju, te izgraditi pešački most koji bi povezao Tvrđavu sa levom stranom Nišave i time turistički potencijal niškog utvrđenja bio još veći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Još malo istorije

    17:56 // 15. 11. 2023.

    Turskom paši dopala se jedna lepa srpska devojka Mara i on je na silu dovede u svoj harem u Tvrdjavi. Mara naviknuta na slobodu ne prihvati islamske haremske običaje te skoci sa zidina u blizini Beogradske kapije. To legendarno , sada zaboravljeno, mesto sada je romsko svetilište...

  • Radoje

    16:39 // 15. 11. 2023.

    Nišla tvrdjava izgradjena po Vobanovom sistemu bila je savremena tvrdjava svog vremena. Bastioni, tvrđave, kopije Vobanovog sistema, dosta su građene u Otomanskoj imperiji, Rusiji, na Dalekom Istoku i sve one predstavljaju svetsku kulurnu baštinu- podaci uzeti iz UNESSCO Publikacije. Tako da gospodin Čemerikić greši . Turci su samo realizovali ili preuzeli Vauban-ove ideje po Otomanskom carstvu

    • Mala dopuna

      17:36 // 15. 11. 2023.

      Niška tvrdjava je gradjena kulukom, tako što je kamen iz kamenoloma u Ostrovici prenošen od ruke do ruke ljudi kojii su činili zivi lanac od kamenoloma do buduće tvrdjave. Na kulučenje su naterani svi stanovnivi okolnih niških sela...Izvor Istorijski Arhiv Niša

    • hm

      20:21 // 15. 11. 2023.

      Kome verovati, arhitekti koji se predstavio imenom i prezimenom ili Radoju, avataru sa interneta?
      Bas je dilema

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: