Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 3. 11. 2018.

| Društvo

Autobusi “Ćurdića” neredovno na niškim ulicama

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
gradski prevoz
"Svaki drugi, treći autobus prođe"; foto: jgpnis.rs

Dok građani kažu da na stanicima dugo čekaju Ćurdić autobuse koji u poslednje vreme, prema njihovim rečima, ne saobraćaju redovno na linijama Duvanište ili Bulevar Nemanjića, u Direkciji za javni prevoz tvrde da broj polazaka formalno nije redukovan. Dodaju i da je za nepoštovanje reda vožnje predviđeno umanjenje prihoda.

“Sukob” između Direkcije za javni prevoz i auto-prevoznika Ćurdić se i dalje rasplamsava, a posledice osećaju Nišlije. Naime, veliki broj građana u poslednje vreme žali se redakciji Južnih vesti da autobusi neredovno prolaze niškim ulicama.

Nišlija kaže da na liniji Duvanište - Železnička stanica tek svaki drugi ili treći autobus prevozi putnike.

Do pre otprilike 2, 3 meseca gradski prevoz u Nišu je i pored mana kako-tako funkcionisao. Danas primećujem da postoji tek svaki drugi, treći polazak iz reda vožnje, naročito na relaciji Duvanište - Skopska - Železnička stanica. Autobusi su krcati i ne može da se uđe u njih. Bulevarac ima manje polazaka čak i po zvaničnom redu vožnje od seoskih linija - rekao je jedan Nišlija.

U Direkciji objašnjavaju da broj polazaka formalno nije redukovan.

Broj polazaka nije redukovan a ukoliko pojedine polaske prevoznik ne održi, stručne službe Direkcije evidentiraju putem GPS sistema za praćenja vozila. Za nepoštovanje reda vožnje predviđene su sankcije u vidu umanjenja prihoda prevoznika tako da se za svako ostvarenje reda vožnje ispod 98% na liniji, primenjuju penali određeni ugovorom - navode u Direkciji.

Dodaju i da građane ne mogu da obaveste o tome na kojoj liniji autobusi neće ići redovno, zato što im iz Ćurdića ne dostavljaju te podatke.

Direkcija za javni prevoz grada Niša preko sredstava javnog informisanja, zvaničnog sajta i kol-centra, svakodnevno obaveštava korisnike o svim promenama i poremećajima u sistemu javnog gradskog prevoza na teritoriji grada Niša. S obzirom da nam Ćurdić nije unapred najavljivao poremećaje u redovima vožnje, ni mi nismo mogli da blagovremeno tome obaveštavamo građane - kažu Direkciji.

Podsetimo, zbog “teške materijalne situacije”, jer im Direkcija za javni prevoz Niša ne plaća usluge, prevoznik Ćurdić u obaveštenju upućenom Direkciji i niškim vlastima naveo je da se od 28. septembra povlače sve autobuse koji voze na gradskim i prigradskim linijama. U Direkciji su rekli da takav scenario ne bi dočekali nespremni.

Inače, problemi u saradnji između niške Direkcije i Ćurdića koji u Nišu drži nekoliko gradskih i prigradskih linija nastali su pre nekoliko meseci kada je Direkcija odlučila da ovom prevozniku manje plaća usluge prevoza, jer su nove autobuse namenjene Nišlijama poslali u Beograd, zamenivši ih starim.

Mesecima se zbog toga govori o raskidu ugovora, a čitav slučaj je završio i na Privrednom sudu.

Poslednja "čarka" između javnog preduzeća i prevoznika nastala je nakon što je Ćurdić izgubio posao na tenderu Direkcije za još 3 gradske linije, kada su zapretili niškoj Direkciji "da nije sve gotovo".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    19:16 // 6. 11. 2018.

    zasto saobracajna neizvrsi tehnicki pregled autobusa koji saobraca za gornju trnavu u 7 i20 autobus je u raspadanju a srednja vrata su podupreta sa daskom jel treba da neko nastrada

  • Dusan mladenovic

    14:17 // 6. 11. 2018.

    Autobusi koji se voze na liniji Duvaniste su nedaj boze nikom.Zimi hlade ,leti greju ,
    bruje lupaju jedva koce ma haos zivi neznam kako oni prolaze bilo kakvu tehnicku ispravnost.Sta je potrebno da neko pogine da se njima zabrani voznja.

  • Miki

    16:27 // 4. 11. 2018.

    Pa kad nameste tender i niko krivicno ne odgovara, onda imamo ovaj cirkus! Jos jedna rak-linija je Somborska (br. 5), tu je dzumbus vec na 2. stanici...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: