Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 24. 8. 2015.

| Društvo

Avio-kompanije same odlučuju da li će sletati u Niš

Autor:A. P.Izvor:Južne vesti
aerodorm
Poslednja alternacija zabeležena 2014. godine; foto: Aerodrom "Konstantin veliki"

Zbog nedavnog nevremena na aerodromu Beograd, dva leta avio-kompanije "Lufhansa" iz Nemačke preusmerena su na aerodrom u Budimpešti, a ne na niški koji se nalazi u istoj državi.

Kako objašnjavaju na aerodromu "Konstantin Veliki", Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, tačnije njihovi koordinatori reda letenja nemaju mogućnost da preusmere određeni avion na niški Aerodrom „Konstantin veliki“ ako pilot za alternativni aerodrom odredi onaj u Temišvaru.

Prilikom planiranja leta operativa avio-kompanije unosi koji je prvi alternativni aerodrom, koji je drugi i u skladu sa tim se planira potrošnja goriva tokom leta - kaže Mladen Stanković sa niškog Aerodroma.

Iako je do preusmerenja dva leta došlo i avioni odleteli u Budimpeštu, na niškom aerodromu kažu da im se niko nije obraćao.

Nije bilo nikakvih poziva naših dežurnih službi i niko nam se nije obraćao povodom bilo kakvih alternacija - kaže Stanković.

australian "Austrian Airlines" jedini koristio niški Aerodrom; foto: Planespotters.net/Plank Christoph„Austrian Airlines“ je do sada jedina strana avio-kompanija koja se bavi prevozom putnika, a koja je pre nekoliko godina koristila niški aerodrom kao alternaciju zbog olujnog nevremena na aerodromu Beograd.

Ova kompanija se kasnije pismom obratila aerodromu u kome su naveli da su bili veoma zadovoljni pruženom uslugom prihvata i otpreme aviona.


„Air Serbia“ može da koristi Niš kao alternaciju

Nedavno su rukovodstva Aerodroma "Konstantin Veliki" i nacionalne avio-kompanije „Air Serbia“ potpisali protokol o alternaciji u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova na aerodromu Beograd.

Srpska kompanija je prvi i poslednji put preusmerila svoje avione u Niš početkom 2014. godine zbog guste magle na Aerodromu „Nikola Tesla“.

jat JAT-ova flota na niškom Aerodromu; foto: Aerodrom "Konstantin veliki"Tada su tri aviona tipa ATR-72 sletela u Niš iz Beča, Ljubljane i Praga. Najveća alternacija, zbog guste magle u Beogradu, na Aerodromu „Konstantin Veliki“ zabeležena je pre desetak godina kada je sletela skoro čitava flota JAT-ovih aviona (9 Boinga 737 i 2 ATR-72), nekoliko privatnih letilica i jedan kargo avion.

Inače, Poslovnom strategijom SMATSA (Kontrole letena Srbije i Crne Gore) za period 2016/2017 planirana je ugradnja sistema za instrumentalno sletanje aviona pri smanjenim meteo uslovima na niški Aerodrom, što bi trebalo da poveća konkurentnost niške vazdušne luke. Vrednost ove investicije iznosi milion evra, s tim što će Grad ili aerodrom morati da investira u prilazna svetla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MANDRAK

    02:52 // 25. 8. 2015.

    Naravno da su otisli u Temisvar. Vreme otvorenosti aerodroma Nis je 4 sata dnevno, u ostalo vreme ne primaju alternacije. Nis prihvata alternacije u svoje radno vreme, u ostalo vreme nije tu, nema veze sto je u istoj drzavi sa Beogradom. Beograd ne placa ljude da dezuraju na aerodromu.
    Samo avioni koji najave da zele prihvat i otpremu sa a/d Nis mogu da slete u vanradno vreme, ostali - kud koji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: