Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 12. 3. 2013.

| Društvo

“Aviogeneks” bi da leti iz Niša?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
aviogeneks.jpg
foto:aviogenex.com

Jedan avion “Aviogeneksa” mogao bi da bude stacioniran u Nišu i da sa Aerodroma “Konstantin Veliki” saobraća prema evropskim destinacijama, rekao je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović.

Popović pojašnjava da je reč o inicijativi koja je potekla od kompanije “Aviogeneks”.

I gradonačelnik Niša Zoran Perišić i pomoćnik ministra potvrdili su da je ova avio kompanija u restruktuiranju, ali da imaju jedan avion koji ima dozvolu za letenje.

- Oni imaju Boing 737-200 koji ima dozvolu da leti po Evropi i koji još nije nigde iznajmljen. Žele da nastave da rade i žele da se i njima pomogne - rekao je Popović.

popovic Milutin Popović, foto: infobiro.tvOn je dodao da “Aviogeneks” ima 70-ak zaposlenih i da bi uz JAT i ova kompanija trebalo da funkcioniše, najpre u čarter saobraćaju. Inače, "Aviogeneks" je jedna od najstarijih avio kompanija, osnovana 1968. godine. 1990. godine, koju pamte kao godinu rekorda, kompanija je imala 13 aviona i prevezla je 633.932 putnika.

Gradonaćelnik Perišić je naglasio da će njegovi saradnici i pomoćnik ministra napraviti “realnu percepciju” onoga što Grad može da ima. On je izrazio želju da Niš bude deo modernizacije JAT-a.

- Već smo dogovorili da se vrlo brzo obave razgovori sa rukovodstvom JAT-a i da kažemo koji su to zahtevi i koji su to interesi ovoga Grada i da u sistemu avio saobraćaja Srbije, Niš dobije mesto koje mu pripada - rekao je Perišić.

Od kontrole letenja, kako je rekao zamenik ministra Popović, zatražiće se novac za nabavku neophodne opreme za Aerodrom “Konstantin Veliki” kako bi svi avio prevoznici mogli da lete iz Niša.

Nastavak saradnje sa Montenegroerlajnsom neizvestan

Pregovori sa predstavnicima crnogorske avio kompanije nisu završeni, a kako kaže gradonačelnik Perišić, Montenegro Erlajns je napravio proračun prema kojem posluje sa gubitkom.

-  Oni su izrazito nezadovoljni ugovorom koji je potpisan. Sada mi razmatramo nihove analize i svakako će eventualna korekcija iziskivati dodatna sredstva iz budžeta za subvencije, što procentualno gledano nije puno - rekao je Perišić.

Do kraja nedelje, kako je rekao gradonačelnik pregovori bi trebalo da budu završeni.

Perišić je precizirao da se i dalje razmatra samo 5 letova nedeljno, kao i do sada, s tim što bi u jednom od tih letova bila rotacija prema Cirihu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jedno mišljenje

    10:38 // 20. 3. 2013.

    Poluprazni ili nekada prazni avioni iz Niša svakako jesu posledica loše ekonomske situacije na jugu Srbije i slabe platežne moći građana. Međutim, vrlo često su avio prevoznici (prevashodno Jat Airways u prethodnom periodu) najavljivali nove linije u "5 do 12", tako da potencijalni putnici nisu imali mogućnosti ni da se informišu o letu, a kamo li da isplaniraju putovanje i kupe kartu. Takođe, na slab odziv putnika utiče i nestalnost linija. Krajnje je neizvesno da li će linija opstati, pa se putnici i ne odlučuju da kupe karte, već im je sigurnije da se opredele za neki od okolnih aerodroma, odakle se putovanje ne dovodi u sumnju.

  • djoka juznjak

    13:43 // 14. 3. 2013.

    sve su to prazne price,nikoga jug neiteresuje.politicare ne jer se oni voze sluzbenim mercedesima.a mi ostali krsevima nisekspresa,a da nema putnika to je laz.pa pola juzne srbije je u inostranstvu.

  • Nms

    17:31 // 13. 3. 2013.

    Ne mozes da uporedjujes br. putnika sa Beogradom kad ima samo jedna dnevno linija iz Nisa. Naravno da Beograd ne daje ni jednu liniju, jer bi im br. putnika opao, pogotovo ako bi pustili do Londona, Frankfurta ili Beca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: