Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 10. 3. 2020.

| Društvo

Avion iz Italije sleteo u Niš, strancima privremeno zabranjen ulazak u Srbiju

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Putnici sleteli u Nis iz Italije; foto: N. M
Avion sleteo iz Italije, ali strani državljani nisu primljeni; foto: N. M.

I dok je jutros Vlada Srbije donela odluku o privremenoj zabrani ulaska u našu zemlju strancima iz zemalja žarišta korona virusa, poput Italije, upravo iz ove zemlje, iz Bergama, na niški aerodrom avion je sleteo nešto posle 14 sati. Nakon kontrole 29 putnika ušlo je u Srbiju, a za 10 stranih državljana privremeno je zabranjen ulazak u Srbiju, saopštili su iz "Aerodroma Srbije".

15:07 - "Aerodromi Srbije" saopštili su da se od danas privremeno ukidaju svi letovi iz Niša ka Italiji i Švajcarskoj i obrnuto. Poslednji koji je sa 39 putnika sleteo na niški aerodrom pre zabrane je avion iz Bergama. Putnicima koji nisu srpski državljani nije dozvoljen ulazak u Srbiju, a ostali su prošli kontrolu.

Brigu o prispelim putnicima, državljanima Republike Srbije, odmah po izlasku iz aviona preuzeli su predstavnici inspekcije ministarstva zdravlja - saopštili su iz "Aerodroma Srbije".

14:56 - Kako javlja reporter Južnih vesti, još traje kontrola putnika i prolaze je i sa aerodroma odlaze srpski državljani. Još nijedan strani državljanin nije prošao. Aerodromu su upućena pitanja o tačnoj proceduri i šta sa onima koji imaju simptome bolesti.

14:30 - Avion Ryanair-a koji je poleteo iz Bergama sleteo je na niški aerodrom. Reporter Južnih vesti javlja da putnici prolaze kontrolu, za koju objašnjavaju da je rigoroznija od one koju su imali u Italiji. Kažu da im je merena temperatura i da su im uručili određena dokumenta, kao i da su im upućeni saveti da narednih 14 dana izbegavaju da izlaze.

Sa Aerodroma "Konstantin Veliki" još nema zvaničnih informacija.


rayanair Avion sleteo iz Italije; foto: N. M.13:20 - Da će osobama koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske biti zabranjen ulaz u Srbiju, saopštili su iz Vlade. Međutim, nema preciznih informacija kako će ta odluka biti sprovedena u praksi.

Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima. Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke naših epidemiologa, koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama - saopštili su iz Vlade.

Putnik sa maskom; foto: N. M Avion sleteo iz Italije, ali strani državljani nisu primljeni; foto: N. M.Ovo je jedino objašnjenje zvaničnika, ali je nejasno šta će se dogoditi sa putnicima koji iz Bergama poleteli ka niškom aerodromu. Prema informacijama sa sajta aerodroma u Bergamu i sajta www.flightradar24.com avion Ryanair-a je već u vazduhu.

Da li će i sleteti na pistu niškog aerodroma, da li će putnicima sa ovog leta biti zabranjeno da i formalno uđu u Srbiju ili ne - pitanja su na koje nemaju odgovor iz Aerodroma “Konstantin Veliki”.

Odluka o zabrani Vlade Srbije nam još nije zvanično stigla. Kada se to desi onda ćemo postupiti u skladu sa njom - kažu u Aerodromu.

Podsetimo, letove iz Italije do Niša ukinula je kompanija AirSerbia.


Ryanair ukida sve letove do i iz Italije

Kompanija Ryanair saopštila je danas da će otkazati sve letove iz i u Italiju, kao i unutar te zemlje, a zbog odluke italijanske Vlade da zatvori celu zemlju kako bi sprečila širenje korona virusa.

U saopštenju navode da će svi njihovi internacionalni letovi biti suspendovani počevši od 13. marta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nada

    13:35 // 11. 3. 2020.

    Jel virus korona raspoznaje nacionalnost ljudi pa naše primate a strance vracate a svi dolaze iz kriznog područja.

  • Milan

    00:56 // 11. 3. 2020.

    Ne razumem. Strance ne pustaju a nase koji su tamo boravili pustili da udju. Trebalo su odmah da posalju nazad s celom posadom nazad za italiju.

    • Marija

      10:24 // 11. 3. 2020.

      Italija nema obavezu da brine o nasim drzavljanima. Ne sme niko njima da brani da se vrate kuci ali bi trebalo propisno da ih stave u karantin dve nedelje. Bilo bi previse neodgovorno kada bi dozvolili strancima da udju sad, pa sve i da nemaju virus. Zato bi trebalo njih da vrate.

    • Tina

      11:08 // 11. 3. 2020.

      Pa Milane, lako je komentarisati iz fotelje. Zamisli da si ti u avionu, i da dolazis kuci u Srbiju. Gde da te vrate? U Italiju? Koliko ce karantin da traje (nije to samo dve nedelje izolacije). Da li bi hteo da platis hotel za par meseci u Italiji, do sve ovo ne prodje? Sta ako se razbolis, ko ce da placa lecenje i bolnicu? Drzava mora da zbrine svoje gradjane.

  • Gojko

    21:15 // 10. 3. 2020.

    Karantin 2 nedelje, po uzoru na Izrael. Naravno, oni su drzava i brinu o interesima svojih gradjana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: