Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:15, 22. 6. 2020.

| Društvo

BIRN: Broj umrlih i zaraženih veći od zvanično saopštenog, najveća razlika u Nišu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, BIRN
dom-zdravlja2-korona-nis-foto-vkeser
Birnova analiza pokazuje zataškavanje podataka; Ilustracija; foto: V. Keser

Da je broj preminulih i zaraženih korona virusom značajno veći, pokazuje analiza BIRN-a čiji novinari su imalli uvid u podatke informacionog sistema "Covid19". Prema tim podacima od virusa korona umrlo je 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja, a najveće potencijalno zataškavanje broja mrtvih zabeleženo je u Nišu.

Kako saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema "Covid19" krajem prošle nedelje broj zaraženih kretao se od 300 do 340, a zvanični podaci pokazivali su da se ta brojka kretala do 97.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom „Izveštaj za Vladu”, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka - broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama - piše BIRN.

Prema podacima do kojih su došli novinari BIRN-a, u Srbiji su od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Najveća razlika u broju umrlih primećena je, piše BIRN, u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata.

Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih - piše BIRN.

Broj umrlih je "smanjen” i u drugim zdravstvenim ustanovanma, u KBC Dragiša Mišović brojka je manja za 55, KBC Zemun zvanično ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih, dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više, pa je ukupno 59 mrtvih.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja meseca. Upravo je poslednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla sms poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se približavamo scenariju iz Italije i Španije - piše u tekstu.

Podaci pokazuju da je najviše smrtnih ishoda bilo sredinom aprila kada je u proseku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pa je tako recimo 12. aprila preminulo 23 osoba, dok je zvanično saopšteno 6. Sutradan je krizni štab saopštio da je preminulo 5 pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, a 15. aprila je rečeno da je 5 osoba preminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20.

Niko od nadležnih koji su kontaktirani nije odgovorio na pozive novinara BIRN-a kako bi odgovorili na pitanje šta je uzrok velike razlike između zvanično saopštenih podataka i onih koji se nalaze u informacionom sistemu "Covid19", kao i ko je odlučivao koji će se brojevi zvanično predstaviti javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    12:12 // 24. 6. 2020.

    Eee moj narode, za stoku nas smatraju!

  • Ana

    13:36 // 23. 6. 2020.

    Naravno, opet će narod biti kriv, a ne državni vrh.. Kao što nisu bili krivi ni kada su se smejali na temu korona virusa.. Nema nam spasa dok se ne ponovi Peti Oktobar

  • Nis nas grad

    11:59 // 23. 6. 2020.

    Kad pogledas komentare ovde, broj pozitivnih i negativnih glasova itd prosto se pitas KAKO je u Nisu od 45% i kusur izaslih na izbore dobio skoro 60%? Sa kim god da pricas svi protiv i opet veliki broj glasova. Ako, tako i nam treba kad svi cutimo i dozvoljavamo da nas sistematski unistavava neobrazovana banda. Posle kriju se mrtvi, korona, siromastvo, kukamo itd... a ovamo GLASATE ZA NJEGA!

    • Lola

      23:40 // 23. 6. 2020.

      Cutali smo i vama! Zato nismo glasali. Nema kome da se glasa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: