Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 12. 10. 2021.

| Društvo

BIRN: Najveća stopa smrtnosti od korone je u Nišavskoj oblasti, brojevi 3 puta veći od objavljenih

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, BIRN
korona
Podaci se ne pokllapaju; Ilustracija; foto: V. Kese

Nišavska oblast u 2020. godini, pokazalo je istraživanje BIRN-a, zabeležila je najveću stopu smrtnosti sa prosekom od 2,4 preminulih na 1.000 stanovnika. Od opština prednjače Ražanj, Crveni Krst i Medijana, a u gradu Nišu je tokom prošle godine od posledica virusa preminulo ukupno 635 ljudi.

BIRN je analizirao zvanične podatke o smrtnosti objavljene na stranici Vlade Srbije posvećenoj kovidu i informacije Republičkog zavoda za statistiku, ali i Komisije za analizu smrtnih ishoda.

RZS i Komisija su objavili da je preminulo 10.356 ljudi, dok su zvanični podaci Vlade na kraju prošle godine bili drugačiji.

Ovaj broj tri puta je veći od ukupno 3.130 preminulih koliko je za isti period zvanično objavljeno na sajtu covid19.rs, a na osnovu kog mediji svakodnevno u 15 sati informišu građane o toku pandemije - piše BIRN.

Broj do 10.356 ustanovljen je, kako zaključue ova istraživačka mreža, na osnovu potvrda o smrti koje su stizale u Republički zavod za statistiku (RZS) po redovnoj proceduri. Oni pokazuju i da su bolnice sve redovno evidentirale, ali da su građani drugačije informisani.

To znači da su tokom 2020. godine postojali tačni brojevi preminulih, za njih se znalo na nivou bolnica u kojima su popunjavane potvrde o smrti, ali su do javnosti stizali neki drugi, umanjeni podaci. Kako je došlo do toga da se objavljuju umanjeni brojevi umrlih od korone pitanje je na koje nije odgovorila Komisija za analizu smrtnih ishoda - zaključuje BIRN.

Istraživanje pokazuje da je u proseku svakog meseca tokom 2020. godine bilo tri puta više preminulih nego što je javno saopšteno.

Najveće razlike zabeležene su u junu, avgustu i septembru prošle godine kada je na sajtu covid19.rs objavljivan pet puta manji broj preminulih. Ipak, premijerka Ana Brnabić negirala je da su brojevi “štelovani”.

Ne. Zar mislite da bismo tako nešto radili. Zašto bismo tako nešto radili - rekla je BIRN-u.

Na zvaničnom sajtu Vlade Srbije posvećenom koroni, zaključno sa 11. oktobrom 2021, ukupan broj preminulih u Srbiji od ovog virusa je 8.788.


Jug Srbije u neslavnom vrhu

Stopa smrtnosti od korone najveća je među muškarcima u malim opštinama na jugu i istoku Srbije, gde gotovo trećina stanovnika ima više od 65 godina.

Najveću stopu umrlih na 1.000 stanovnika, pokazuju podaci, tokom prošle godine beleži Nišavska oblast sa 2,4 preminulih na 1.000 stanovnika.

Petorica muškaraca na hiljadu stanovnika preminula je od posledica virusa korona u opštini Malo Crniće u istočnom delu zemlje, četvorica na hiljadu preminulih je na jugu u opštini Ražanj, kao i u gradskim opštinama u Nišu – Medijani i Crvenom krstu. U nišavskoj oblasti zabeležena je i najveća stopa smrtnosti među ženama - pokazuje statistika koju prenosi BIRN.

Doktor nauka iz oblasti epidemiologije i član udruženja Ujedinjeni protiv kovida dr Ivana Prokić objašnjava da na osnovu brojeva umrlih od korone mogu da se identifikuju mesta u kojima treba uraditi analizu toka pandemije.

Morala bi da se uradi detaljnija analiza na šta mi apelujemo od samog početka i ono što se zove javno-zdravstveni nadzor”, objašnjava ona i dodaje da može da postoji milion razloga za loše rezultate pojedinih opština, ali da suštinski u to niko nema uvid i niko se ne bavi otkrivanjem pravih razlog - rekla je Prokić.

Od gradova na jugu po broju umrlih izdvajaju se Niš sa 635 preminulih od korone u 2020, koji je na drugom mestu, odmah iza Beograda, i Leskovac sa 241 smrtnim slučajem preminulih od ovog virusa.

Podsetimo, da postoje neslaganja u brojevima obolelih i umrlih od korone u Nišu Južne vesti su pisale još početkom maja prošle godine.

BIRN je izašao sa podatkom da je broj umrlih veći od onog koji se prezentovao javnosti, a to su potvrdili nakon uvida u podatke informacionog sitrema “covid 19”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Limun

    12:59 // 14. 10. 2021.

    Evo kod mene u selu svi pomreše od koronu. Sve dede i babe od 90 i kusur godine.
    Više nema niki na ulice da šeće po ovce i stoku. I stoka će mre od koronu to je strašna boles.

  • ЦСКА

    21:50 // 13. 10. 2021.

    И пре короне, КЦ Ниш је предњачио по много чему ружном и тужном. У корона време, то се само интензивирало. А после короне, ако преживимо, јешће живе људе. Све упућује на такав закључак.
    Говорим из личног искуства пацијента са дијагнозом "тешке" болести.

  • Leskovac

    09:45 // 13. 10. 2021.

    Pacijente lece lekari opste prakse..specijalizanti bez iskustva..i lekari specijalisti iz okolnih bolnica koji nepoznaju dovoljno rad u intenzivnim negama tercijarnih ustanova..pametnom dosta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: