Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 8. 8. 2016.

| Društvo

BIRODI: Grad Niš da dozvoli građanske posmatrače

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Gradska-kuca-JV
Grad bi trebalo da poštuje svoje odluke; foto: Vanja Keser

Kako bi Lokalni plan za borbu protiv korupcije koji je usvojila niška Skupština bio sproveden, neophodno je da Grad odobri prisustvo građanskog posmatrača na sednicama upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova, poručuju iz BIRODI-ja, organizacije koja je osmislila pomenuti plan.

Udruženje predsednika skupština stanara uz podršku niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma odavno je zatražilo da njihov predstavnik prisustvuje sednicama odbora javnih preduzeća i ustanova, kao i sednicama Veća i gradske Skupštine.

I dok im je u Toplani to odboreno, odbijeni su u slučaju Komisije koja je odlučivala o medijskim projektima, a za odbore u ostalim preduzećima i ustanovama Grad se još ne oglašava.

Iz BIRODI-ja podsećaju da je prisustvo građanskog posmatrača predviđeno Lokalnim planom za borbu protiv korupcije i da Grad to mora da ispoštuje.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva gradonačenika Niša i Gradsku upravu, a posebno Skupštinu grada Niša da omoguće primenu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je usvojila Skupština Grada Niša 2011. godine, i time omoguće poštovanje jedne od mera - prisustvo građanskog posmatrača sastancima upravnih i nadzornih organa/tela u javnim organima, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad - poručuju iz BIRODI-ja.

Oni podsećaju da je Niš jedan od evropskih gradova sa usvojenim planom za borbu protiv korupcije koji je pozitivno ocenjen od Agencije za borbu protiv korupcije. Time je prestonica juga Srbije stala rame uz rame sa gradovima u svetu koji su razvili svoj sistem za borbu protiv korupcije.

Za razliku od Njujroka, Sidneja, Antverpena, Amsterdama, Hong Konga i velike većine nemačkih gradova, među kojima prednjači Hamburg, koji su usvojeno primenili, nišku gradonačelnici su počev od Miloša Simonovića (ukidao LAF), preko Zorana Perišića (onemugućavao rad i ignorisao rad LAF-a), a čijim putem izgleda kreće i novopostavljeni Darko Bulatović, intenzivno radili na sprečavanju primene mera iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije - kažu u BIRODI-ju.

Biro za društvena istraživanja je, kao inicijator uspostavljanja lokalnog sistema za unapređenje integriteta, kako sami kažu, etiketiran u zvaničnom saopštenju na sajtu Grada Niša "kao beogradski remetilački faktor".

Zoran Gavrilović iz ove organizacije podseća da je poštovanje Lokalnog antikorupcijskog plana obaveza opština i gradova koji su ga usvojili i prema Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije, koju kontroliše komisija kojom predsedava predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Dodaje da bi do 2017. svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo da usvoje svoje startegije za borbu protiv korupcije i da bi Niš, kao grad koji najduže ima svoj plan, trebalo da bude primer svima.


Stanari: Imamo najave da će ukinuti posmatrača

Saša Kostić iz Udruženja predsednika skupština stanara kaže da su zabrinuti poslednjim izjavama rukovodstva Toplane i zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura, jer naslućuju da bi mogli da ostanu bez posmatrača u ovom preduzeću.

Oni pokušavaju da tu odluku i taj dogovor stave u zaborav i da se to ukine. Iz tog razloga mi sazivamo Skupštinu i tribinu i pozivamo sve političare vezane za te teme i direktore “Parking servisa” i Toplane da dođu i da objasne narodu svoju poslovnu politiku - kaže Kostić.

Nakon toga, kaže Kostić, uslediće protest ispred Gardske kuće na kojem će okupljeni izraziti nezadovoljstvo opštim stavovima novoizabranih političara i novog v.d. direktora Toplane koji je, podseća Kostić, nezakonito postavljen.

Protest je zakazan za 18. avgust, a okupljanje će biti ispred Toplane.


Banđur: Odluka će biti preispitana

bandjur-FB Banđur: Sve u životu se preispituje; foto: FB strana Miloš BanđurZamenik gradonačelnika Miloš Banđur, koji je donedavno bio većnik zadužen za komunalne delatnosti, kaže da će ranije odobrenje predstavinicima Udruženja predsednika skupština stanara koji su imali svog posmatrača na sednicama Nadzornog odbora Toplane da bude preispitano.

Moramo da vidimo kakav je bio efekat davanja te "prazne stolice". Da li su to oni koristili na najboji mogući način ili nisu i da li su bili konstruktivni u rešavanju problema ili ne. Ja nemam zasada zaključak o tome, ali sve u životu se preispituje, pa i ta odluka koja je bila više savetodavnog karaktera - rekao je Banđur.

Kaže “da zasada ne zna” da li će praksa da Uduruženje stanara ima svog predstavnika u Nadzornom odboru Toplane biti nastavljena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danka

    06:20 // 9. 8. 2016.

    Ma obavezno

  • shaft

    16:35 // 8. 8. 2016.

    Aman,ima li u ovom gradu jos neka tema ili problem,sem Toplane,ili se ona koristi za spinovanje.Priznace te,malo je monotono!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: