Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 29. 11. 2021.

| Društvo

BIRODI: Gradonačelnici Niša, Pirota i Prokuplja na crnoj listi čelnika gradova bez antikorupcijskih planova

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
korupcija pare
U tri grada na jugu Srbije nema antikorupcijskih planova; Foto: flickr

Na Crnoj listi odgovornih gradonačenika i gradonačelnica čiji gradovi nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove i formirali antikorupcijska tela, a koju je kreirao BIRODI, našlo se 16 gradova među kojima su i 3 sa juga Srbije. Zbog toga što nisu u datom roku formirali ovo telo i ovaj plan, imena gradonačelnika Niša, Prokuplja i Pirota su na ovoj listi.

Odmah posle gradonačelnika Beograda, koji je prvi na ovoj listi, nalazi se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Prema podacima Biroa za društvena istraživanja, u Nišu nije usvojen ni lokalni plan za borbu protiv korupcije, a ni telo antikorupcijsko telo, što predstavlja obavezu iz Akcionog plana u Poglavlju 23.

Niš, grad čije je lokalno telo, lokalni antikorupcijski forum, bio je primer i povod da Srbija dobije borbu protiv korupcije. Niš je grad koji danas nema ni antikorupcijski plan ni antikorupcijsko telo - kažu iz BIORDI-a.

Pored Niša, među gradovima koji nisu usvojili plan kako se boriti protiv korupcije su Prokuplje čiji je gradonačelnik Milan Aranđelović i Pirot sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem. 1638180021468 Niš, Prokuplje i Pirot nisu usvojili ništa; foto: printscreen Crna lista

U Leskovcu je usvojen antikorupcijski plan, ali nije formirano telo za praćenje, koje bi kako navode, trebalo da čine građani sa integritetom, pa je ime gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića takođe na ovoj listi.

Kako saopštavaju iz BIRODI-a, Crna lista je nastala od podataka Agencije za sprečavanje korupcije o ispunjavanju obaveza izrade lokalnih antikorupcijskih planova do 15. septembra ove godine, a kako su izbegnuti i naredni rokovi sačinjena je lista.

Pozivamo skupštine naznačenih gradova da pokrenu postupak smene navedenih gradonačenika, koji svojim nepostupanjem sprečavaju da se Srbija ne samo izbori sa korupcijom na nivou ovih gradova, već sprečavaju evropski put Srbije, jer bez gradova koji imaju sistem za borbu protiv korupcije Srbija neće postati član Evropske unije - navodi se u saopštenju BIORDI-a.

BIRODI će Crnu listu dostaviti telu Saveta Evrope za borbu protiv korupcije koje je zahtevalo da se uspostavi sistem za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, Vladi Srbije, antikorupcijskim institucijama i međunarodnim institucija i zajednici investitora u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Eli

    02:11 // 1. 12. 2021.

    Kod nas u Pirot nema korupcija ni mafija ni kriminal s nastog gradonacelnika sve bracalk

  • Zoka

    18:57 // 30. 11. 2021.

    Gradonačelnica nema plan ali zato je socijalni stan dala zetu.Da napomenem zet je direktor apoteka u Nišu.Mira Markovi je proterana iz Srbije što je urgirala da dadilja dobije stan.Gde mi to živimo danas.

  • Sendvič majstor

    15:35 // 30. 11. 2021.

    Nemo da se kačite s temolarku!Ako uzme mač će vi bude pod mač bato!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: