Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 15. 1. 2020.

| Društvo

Babušničani bez pijace i u 2020. godini

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Građani godinu i po dana čekaju završetak
Građani godinu i po dana čekaju završetak; foto: Lj. F.

Prošlo je više od 2 godine od kako su krenuli radovi na adaptaciji i rekonstrukciji gradske pijace u Babušnici, a radovi još nisu završeni. Umesto toga, pijaca je privremeno preseljena na drugu lokaciju, a građani nemaju odgovore od lokalne vlasti kada će pijaca konačno biti završena.

Početak rekonstrukcije godinama neuređene pijace u Babušnici startovao je krajem avgusta 2017. godine, a rok za završetak radova bio je do 31. oktobar 2018. godine.

Projekat je podrazumevao izgradnju nadstrešnice površine 300 kvadratnih metara, objekat za prodaju mleka i mlečnih proizvoda površine 380 kvadrata, parking prostora, pristupne saobraćajnice, osvetljenje, kao i montažu video nadzora.

Danas, dve i po godine nakon početka radova, pijaca je nedovršena, a iako se prostor oko pijace dok je bila u izgradnji koristio za pijačnu prodaju, odlukom Opštinskog veća od 12. decembra prošle godine, pijaca je privremeno preseljena na prostor kod Kupališnog kompleksa.

Prodavci i građani su nezadovoljni, jer kako kažu, predugo čekaju da se pijaca završi. Pijaca izmeštena na prostor kod Kupališnog kompleksa, prodavci i na ulici Pijaca izmeštena na prostor kod Kupališnog kompleksa, prodavci i na ulici; foto: Lj. F.

Jedan od proizvođača sira i mlečnih proizvoda iz okoline Babušnice koji godinama prodaje svoje proizvode, kaže da ne postoje uslovi za prodaju proizvoda poput sira jer nema sanitarnih uslova.

Trebalo je da se obezbedi zatvoreni prostor za nas koji proizvodimo sir i slične proizvode. Babušnica se diči vurdom, a pogledajte kakve uslove imamo za prodaju proizvoda. Na ulici. A pijaca je jedino mesto gde plasiramo naš proizvod - kaže prodavac.

Ne dopada mu se ni premeštanje pijace jer je udaljenije od centra opštine, pa smatra i da će se broj kupaca smanjiti.

Da se predugo čeka na završetak pijace, smatraju i građani, ali pozdravljaju odluku da se pijaca izmesti, jer su prodavci i građani koji kupuju, ponedeljkom izazivali velike gužve u saobraćaju.

Ne znamo zašto se ne koristi pijaca, vidimo da nije završena, ali ne znamo ni kad će. Ali bolje je da bude ovde gde je sada, jer je bilo previše gužve, a prodavci su bili rasuti oko pijace - kaže jedna Babušničanka.

A odgovor kada će pijaca biti završena, a prodavci i građani dobiti kvalitetnije uslove za prodaju, novinari Južnih vesti nisu dobili od nadležnih u Opštini. Nedovršeni radovi Nedovršeni radovi; foto: Lj. F.

Šef odseka za privredu, lokalni ekonomski razvoj i životnu sredinu Milan Iskrenov kaže da je to pitanje za predsednicu Opštine, jer on nije bio šef na tom projektu i nema prave informacije.

A odgovora od predsednice Opštine Slađane Nikolić nema. Na više puta postavljeno pitanje zbog čega se pijaca ne završava, govorila je da je situacija komplikovana, te da će dostaviti sve podatke u vezi sa izgradnjom.

Međutim, i pred obećanja, podatke nije dostavila.


Opozicija: Problem pijace nije rešen premeštanjem

Odbornik Socijaldemokratke partije Srbije Dragan Petrović kaže da na svakoj sednici lokalne skupštine čelnicima opštine postavlja pitanje u vezi sa pijacom, ali da konkretnih odgovora kada će biti završena, nema.

Na sednici skupštine 12. jula postavio sam isto pitanje i dobio sam odgovor da se radovi privode kraju i da se vrše pripremne radnje za primopredaju. Od tada do danas se nije pojavio izvođać radova i ništa dodatno nije rađeno. Radovi su počeli 2017. godine, mene je sramota, ne znam kako je njima - kaže Petrović.

Isto pitanje postavljao je na svakoj narednoj sednici, a osim uveravanja da se radovi privode kraju, nema stvarnih pomaka. Nema odgovora iz Opštine zašto se ne završava Nema odgovora iz Opštine zašto se ne završava; foto: Lj. F.

Umesto da pijacu završe i privedu je nameni, našli su rešenje da pijacu presele na plato ispred zgrade nekadašnjeg Prvog maja. Misle da su time rešili problem, ali varaju se - smatra odbornik.

Da je nedopustivo da se ovoliko kasni sa završetkom radova smatraju i u Pokretu slobodnih građana, a poverenica babušničkog odbora Mila Prljinčević Stanković zahteva objašnjenje od nadležnih.

Već 2 godine građani nemaju zelenu pijacu. Najpre je pijaca izmeštena u nedovršenu sportsku halu koja je sama po sebi bezbednosni rizik, pa su prodavci odbili da tamo izlažu svoje proizvode. Tezge su zatim bile smeštene na trotoarima izazivajući potpuni saobraćajni kolaps svakog ponedeljka, onemogućavajući kretanje vozila i dovodeći u opasnost pešake- kaže Stankovićeva.

Ona smatra da je premeštanjem pijace na periferiju rešilo problem saobraćaja, ali proizvodi se i dalje izlažu i prodaju u neadekvatnim uslovima

Tražimo nedvosmislen odgovor na pitanje kada će izgradnja zelene pijace biti privedena kraju kao i na pitanje ko je odgovoran za ovoliko kašnjenje. Pozivamo nadležne organe da istraže eventualnu krivičnu odgovornost. Lokalna vlast u Babušnici mora da snosi političke ili krivične posledice svog činjenja ili nečinjenja - smatra Stankovićeva.

Nema odgovora iz Opštine zašto se ne završava Nema odgovora iz Opštine zašto se ne završava; foto: Lj. F.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Crveno,crno,zuto a nama kruto

    16:35 // 17. 1. 2020.

    Mnogi su upletei u kriminal...neki su i novinarcici...
    https://i.imgur.com/dLmOACf.png

  • Dosta je bilo!

    16:32 // 16. 1. 2020.

    Jel sme javno komunalno i opstina da im naplacuju onu taksu za pijacu kad ovo nije pijaca vec ulica?Da se to malo istrazi!

  • Gaga

    23:40 // 15. 1. 2020.

    Naravno da je Iskrenov umešan u poslove oko pijace i naravno da će sada biti u nemilosti predsednice koja je poznata kao osvetoljubiva osoba.

    • BugaraSS

      16:04 // 16. 1. 2020.

      S kim si-takav si.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: