Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 6. 2. 2020.

| Društvo

Babušničani i dalje bez pijace, Ministarstvo finansija raskinulo ugovor sa Opštinom

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Građani godinu i po dana čekaju završetak
Građani godinu i po dana čekaju završetak; foto: Lj. F.

Zbog loše izvedenog tendera, plaćanja po fakturama za nezavršene radove i nepravilnosti oko izbora menadžera projekta, Ministarstvo finansija raskinulo je ugovor sa Opštinom Babušnica za projekat rekonstrukcije gradske pijace. Iako ranije nisu želeli da govore kada će radovi na pijaci biti završeni, 20 dana nakon teksta Južnih vesti oglasili su se saopštenjem u kome potvrđuju raskid ugovora.

Tekst Babušničani bez pijace i u 2020. godini izazvao je brojne komentare građana koji su nezadovoljni što se pijaca ne završava, a izazvao je pozornost i Ministarstva finansija.

Čelnicima opštine poziv za sastanak uputio je v. d. pomoćnika ministra finansija Marko Jovanović, a nakon sastanka koji je održan 31. januara, na kome su ispred Opštine prisustvovali predsednica Slađana Nikolić, zamenik predsednika Goran Dimitrijević, šef Odseka za finansije Negosava Kostić i šef Odseka za privredu Milan Iskrenov, iz lokalne samouprave oglasili su se saopštenjem.

Tema ovog sastanka bila je realizacija projekta "Rekonstrukcija i renoviranje pijace sa pristupnim saobraćajnicama u opštini Babušnica", a na sastanku je konstatovano da se raskida Ugovor zaključen između Ministarstva finansija i Opštine Babušnica koji se odnosi na realizaciju projekta, zbog određenih nepravilnosti, načinjenih u početnoj fazi sprovođenja ovog ugovora - saopštavaju iz Opštine.

Komentar od Ministarstva finansija pokušao je da dobije novinar Južnih vesti, pitanja su poslata mejlom, a kako su rekli u Ministarstvu, ona su prosleđena stručnim službama i odgovor se očekuje.

Ipak, u saopštenju koje je potpisala predsednica Opštine Slađana Nikolić, kaže se da je Ministarstvo finansija "posebno ukazalo na činjenicu da su određene nepravilnosti, učinjene u toku 2017. godine, prilikom sprovođenja projekta štetno uticale na realizaciju samog projekta u celini".

Povređeno je pravilo o sprovođenju javnih nabavki, utvrđeno je plaćanje po fakturama za neizvedene radove u okviru pripremnih i zemljanih radova i uočene su nepravilnosti oko izbora menadžera projekta bez potrebnih dokaza o radnom iskustvu za rukovodioca projekta - stoji u saopštenju.

Izveštaj sa sastanka u Beogradu, sa zaključcima koji su doneti i merama koje treba preduzeti u skladu sa zakonom, predsednica Opštine podneće članovima Opštinskog veća na posebnoj sednici.

Kako se navodi u saopštenju, biće zakazana i posebna sednica lokalnog parlamenta na kojoj će se odbornici upoznati sa činjenicama i problemima koji su pratili svaku od faza sprovođenja ovog projekta rekonstrukcije Gradske pijace i kako bi predložili mere za preduzimanje daljih koraka i aktivnosti u vezi sa završetkom radova.


Opozicija: Javno objaviti sve informacije o projektu

Odbornik Socijaldemokratke partije Srbije Dragan Petrović, koji pitanje u vezi sa Gradskom pijacom postavlja na gotovo svakoj sednici Skupštine, kaže da saopštenjem čelnici opštine potvrđuju da su do sada krili pravo stanje.

Još jula prošle godine su rekli da se radovi privode kraju i da se vrše primopredajne radnje. Na pitanje na januarskoj sednici kada će se završiti primopredaja dobio sam neki dogovor koji ne govori ništa. A svi smo svedoci da pijaca nije završena. Očigledno se krije pravo stanje - kaže Petrović.

Nakon teksta Južnih vesti, građani su javljali da su se radnici sporadično pojavljivali na gradilištu, a u babušničkom povereništvu Pokreta Slobodnih građana zahtevaju da se sve detaljne informacije o projektu objave na sajtu Opštine.

Građani imaju pravo da znaju na šta se troši njihov novac. Takođe, zahtevamo od nadležnih institucija da ispitaju eventualne malverzacije zbog kojih građani već duže od 2 godine nemaju zelenu pijacu. Nedopustivo je da se nastavi manir neodgovornog i netransparentnog raspolaganja budžetskim parama. Informacije moraju da budu dostupne svima na zvaničnom sajtu opštine - kažu u Pokretu.

Podsetimo, radovi na Gradskoj pijaci traju više od 2 godine, a umesto završetka radova, pijaca je privremeno preseljena na drugu lokaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zemlja seljaka

    11:54 // 8. 2. 2020.

    Kakav narod-takva mu i drzava.

  • xyz

    15:55 // 6. 2. 2020.

    Svi smo mi jedna velika Babusnica..

  • Ukinuti status opstine

    14:03 // 6. 2. 2020.

    Babusnica-"drzava" u "drzavi".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: