Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 13. 3. 2019.

| Društvo

Babušnički planinari podržali meštane Rakite, pa dobili manje novca iz budžeta

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Podrška meštanima Rakite
Podrška meštanima Rakite; foto: Lj. F.

Dok Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice ima sve više članova, iz budžeta opštine dobija manje para. Klub je, inače, organizator brojnih, pa i najmasovnije planinarske akcije u Srbiji, ali kažu da će od nekih aktivnosti morati da odustanu. Iz Opštine i nadležne Komisije bez obrazloženja odluke i odgovora da li je usledila nakon što su članovi kluba podržali borbu protiv MHE u selu Rakita.

Planinari su ove godine dobili 200.000 hiljada dinara iz budžeta za sport, što je za 18.000 manje od novca koji su dobili u 2018. godini. Iako umanjenje nije drastično, u klubu kažu da im nije obrazloženo zašto je njihov program ocenjen tako da je opet dobio manje para iz gradske kase.

Predsednik kluba Dražen Kordić kaže da ne zna koji je razlog, jer klub radi javno i u skladu sa odlukama Planinarskog Saveza Srbije.

Činjenica je da se samo planinarskom klubu smanjuje budžet. Ja bih voleo da neko odgovoran za dodelu para izađe i javno kaže ili nam uputi pismeno obrazloženje zbog čega nam se smanjuje budžet - kaže Kordić.

Kako dodaje, broj članova se u protekloj godini duplirao, planinarski sport je u ekspanziji, naročito među mladima i trenutno broje 62 člana, što ih svrstava među najmasovnije klubove u opštini. Međunarodni uspon na Ruj polazi upravo iz Rakite Međunarodni uspon na Ruj polazi upravo iz Rakite; foto: Lj. F.

Klub je u prošloj godini organizovao i učestvovao na preko 30 akcija od čega su 3 bile u inostranstvu. Ove godine planirali smo da se uključimo u takmičarski deo, da naši članovi učestvuju u treking ligi, da napravimo sekciju za speologiju, da organizujemo planinarski kamp - nabraja planove Kordić.

Zvanično obaveštenje i obrazloženje od komisije nisu dobili, a kako kažu u klubu, zbog manjka para iz budžeta neće moći da urade sve što su planirali. Ni to što su najmlađi planinarski klub u Srbiji i što se sve više mladih uključuje, nije im pomoglo da dobiju više novca.

Podsećaju da su organizatori najmasovnije planinarske akcije u Srbiji Međunarodnog uspona na Ruj, uspona na Stolski kamen i drugih akcija u Babušnici i okolini, da učestvuju u brojnim akcijama širom Srbije, ali i u inostranstvu, ali će sada svoje aktivnosti morati da redukuju, jer su računali da će zbog svog rada biti nagrađeni, a ne kažnjeni.


Zid ćutanja u Opštini

U Komisiji za kategorizaciju takmičarskog sporta nisu odgovorili na pitanje novinara Južnih vesti zašto je planinarima dodeljeno manje para iz gradske kase, već su tražili da im se uputi zvaničan zahtev sa pitanjima. Međutim, iako je takav zahtev predat još 27. februara, komisija do danas na njega nije odgovorila.

Dok predsednik komisije Ljubiša Antić kaže da "nikakav zahtev nije došao do njega", drugi član Stefan Petković kaže da je on razmatran, ali ne i kada će odgovoriti. Ne odgovara na pozive Ne odgovara na pozive; foto: Lj. F.

Razmatrali smo zahtev, kad dobiješ odgovor, dobio si ga - kratko je rekao Petković.

Zahtev sa istim pitanjem poslat je i Opštinskom veću, koje je usvojilo predlog komisije na 200.000 dinara za Planinarski klub, ali odgovora ni nakon 2 nedelja nema.

Predsednica Opštine, koja je i predsednik Veća ne odgovara na pozive novinara, te nismo uspeli da saznamo od nje koji je razlog umanjenja budžeta.


Manje novca kao “packa” zbog podrške meštanima Rakite

Kao glavni razlog zašto su dobili manje novca, u Babušnici se nezvanično pominje borba za očuvanje Rakitske reke i javna podrška koju su članovi kluba uputili meštanima Rakite. Njihovi članovi su učestvovali na skoro svim protestima protiv izgradnje mini-hidroelektrana, a nekoliko puta su boravili u Rakiti kako bi podržali meštane.

Pojedinim članovima kluba nezvanično je potvrđeno da je to glavni razlog, a do istih saznanja došao je i novinar Južnih vesti.

Ne postoji drugi razlog, aktivnost kluba u Rakiti je dovela do smanjenja. Umanjenje nije veliko, ali je to opomena za ubuduće - kaže sagovornik Južnnih vesti.

Tako su planinari za svoju aktivnost za očuvanje Rakitske reke “čaščeni” smanjenjem budžeta, iako je iza borbe protiv MHE zvanično stao i Planinarski savez Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    09:40 // 14. 3. 2019.

    Standardni način rada SNS-a. Prvo pokušaju da preuzmu rukovođenje klubovima preko svojih aparatčika. Ako to ne uspe, osnivaju svoje partijske klubove, sav novac građana daju njima i usisavaju članstvo drugih klubova. U Nišu je takav SNS planinarski klub Preslap, koji čak i svoje sastanke drži u sali Skupštine grada - nedostupnoj ostalima. Do juče se kleli u Ruj - sad ga i ne pominju zbog Rakite!

  • Катинац

    08:12 // 14. 3. 2019.

    Лепо је да има спортских и културних активности у средини каква је ова, али зар не могу клубови, удружења, организације, да неким својим активностима увећају свој буџет?Волео бих да ми неко каже где је седиште Планинарског клуба Руј. Имам утисак да је ово клуб затвореног типа организован по принципима приватности и личних потреба.

    • Babusnicanin

      09:56 // 15. 3. 2019.

      Posto redovno citam JuzneVesti, a pogotovo vesti vezane za Babusnicu, moram da primetim da izvesni 'Katinac' komentarise svaku vest i svaki komentar je u korist SNS-a i trenutnog rezima a protiv svega sto nije hvalospev na racun istih. Zemljak, sram te bilo!

  • Stojko

    15:25 // 13. 3. 2019.

    Ne mogu ga oćutim, a opet, šta bih rekao nije za objavljivanje. Tek muka mi je, od sendvičara, autobusdžija, opštinskih glodara, gramzivih i nesposobnih političara slepih kod očiju, sujetnih ali istrajnih u poniznosti i ... neka nastavi ko ima strpljenja. A, Vama deco -planinari istrajavajte, ima Boga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: