Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 3. 4. 2015.

| Društvo

Bahatost i malverzacije direktorke OŠ “Stefan Nemanja”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
os
U školi strahovlada direktorke; Foto: Blic

Dvojica zaposlenih u niškoj Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” kažu da od direktorke Aleksandre Projović trpe mobing, šikaniranje, omalovažavanje, a da pritom ona krši zakone, procedure i propise. Direktorka nije odgovarala na pozive novinara.

reg cenzar Izveštaj Regionalnog mobing centraŠkolski bibliotekar Bojan Marković i nastavnik likovnog Slaviša Mitrović već nekoliko godina pokušavaju da se, kako sami kažu, izbore za svoja, prava svojih kolega, ali i uvođenje zakona u školi u kojoj rade više decenija.

Marković kaže da je šikaniranje i maltretiranje od strane direktorke Projović trpi već duže vreme, a da ona od toga ne preza iako je on srčani bolesnik. Da postoje elementi zlostavljanja konstatovano je i u upozorenju Regionalnog mobing centra koje je upućeno i direktorki škole.

Odbijala je da usvoji moje zahteve da prestanem da radim na kopir aparatu koji ugrožava moje zdravlje i zbog kojeg sam pljuvao krv. Odbijala je da mi dostavi Akt o proceni rizika na koji svako ima pravo, a posebno ja kao srčani bolesnik. Pretnje, pozivanje na poslušnost, zastrašivanje kolega mnome su maltene svakodnevica - priča Marković.

Pošto je direktorka Projović, kako kaže ovaj nekadašnji profesor fizičkog, odbijala da dostavi i zapisnike iako su traženi preko poverenika Rodoljuba Šabića, protiv nje je podneta prekršajna prijava.

slavisa Aneks ugovora o radu zaveden 20 meseci nakon stupanja na snaguDa direktorki prijave zaposlenih nisu strane, pokazuje i slučaj Slaviše Mitrovića koji je nakon 4 godine dobio spor protiv direktorke i škole.

Naime, Mitroviću je, kako piše u presudi, neosnovano prepolovljen fond časova, pa je škola morala da mu nadoknadi izgubljene zarade i plati sudske troškove.

Ona je potpuno protivno zakonu izabrala mene i meni smanjila fond časova za 50 odsto, iako je drugi kolega ispunjavao uslove za to, a ne ja. To je i dokazano na sudu. Pritom, ona je i retroaktivno zavodila te ugovore u delovodnik, što je takođe protivno zakonu - kaže Mitrović.

Svoje tvrdnje dokumentuje činjenicom da je ugovor kojim mu se nudi smanjenje fonda časova zaveden krajem juna 2012. godine, a promena je stupila na snagu početkom januara 2011. godine.

Marković i Mitrović tvrde da su jedini koji se na sastancima nastavničkog veća bune, ali se ne unosi sve u zapisnik. Napominju i da se zapisnici dopisuju nakon završenih sednica. Takođe, naglašavaju i da ne uspevaju da dobiju zapisnike sa sednica, jer direktorka zabranjuje da im se daju.

I to što nam je dato preko Poverenika je neupotrebljivo, jer se stranice na svim zapisnicima ne vide - kažu Marković i Mitrović.

direktorka Direktorka više ne odgovara na pozive i poruke novinara; Foto: NTVDirektorka Aleksandra Projović mesecima ne odgovara na pozive novinara, iako je u početku tvrdila da želi da razgovara. Nije odgovorila ni na poruke koje su joj ostavljane kod sekretara škole.

Bibliotekar i nastavnik kažu da neće odustati od svojih namera da rad škole uvedu u zakonske okvire.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • e zemljo Srbijo

    22:49 // 28. 4. 2015.

    Kod nas uvek po principu "dva losa ubise Milosa".I mi se uglavnom tome radujemo i sladimo.A kad dodje red na nas. Ne znam zasto se ceka,ovaj članak je pun uvreda,treba ispitati odgovornost "profesora"

  • zabrinut

    22:41 // 28. 4. 2015.

    Tuzno je sto je sto covek koji zaista mnogo vredi trpi ovako niske udarce misleci "dobro se dobrim vraca",umesto da iskoristi sve institute i ovakvom ponasanju stvarno stane na put.

  • nepristrasan

    18:48 // 22. 4. 2015.

    Ne treba komentarisati ako čovek ne zna sve činjenice,ovde očigledno niko nije iskazao želju da čuje i drugu stranu. Kod nas je važno samo linčovati nekoga a da li je zaslužio, posle ćemo da se pitamo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: