Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 5. 4. 2016.

| Društvo

Bakterije pronađene kod 34 deteta u vrtiću “Zvončići”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
vrtić zvoncic
Brisevi uzimani deci iz vrtića "Zvončići" koja su bila u kontaktu za preminulom devojčicom; foto: JV

Analize 96 briseva koji su uzeti u niškom vrtiću “Zvončići” od onih koji su bili u kontaktu sa nedavno preminulom devojčicom, pokazale su da nekoliko vrsta bakterija imaju 34 deteta i jedan zaposleni, dok je kod 13 mališana izolovan beta hemolitički streptokok grupe A.

Ovu bakteriju je, uz varičele, imala i 4-godišnja devojčica koja je od retkih komplikacija izazvanih ovim boginjama preminula prošle nedelje.

Kod 35 njih je pronađena patogena bakterija - 13 streptoka, 10 stafilokoka ureus i 12 pneumokoka. Od osmoro dece koje imaju varičele kod jednog je pronađena beta hemolitički streptokok grupe A - kaže direktor niškog Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović.

Po preporuci Insitututa, deca kod koje je utvrđeno prisustvo patogenih bakterija pet dana će primati odgovarajući lek.

Deca će se tretirati lekom koji je po antibiogramu osetljiv, a ona deca koja su bila u kontaktu sa kliconošama dobiće jednu dozu penicilina - objašnjava Stojanović.

Deca, prema njegovim rečima, neće ići u vrtić dok ne prođe petodnevna terapija, a nakon toga će se raditi kontrolni brisevi i ukoliko se ustanovi da su sterilni, ona će se vratiti u obdanište.

Nema razloga da se diže panika, kod tih bakterija je važno da se samo na vreme leče. Činjenica je da svaka bakterijska infekcija može da prođe bezazleno, ali ima i letalnih ishoda koji su izuzetno retki - kaže Stojanović.

Podsetimo, devojčica je prošlog utorka preminula u kolima Hitne pomoći na putu za Klinički centar. Obdukcijom je utvđeno da je imala "streptokokni toksični šok sindrom", koji se javlja kao izuzetno retka komplikacija varičele.

Nakon njene smrti brisevi su uzeti od dece i zaposlenih iz vrtića u kome je boravila, a nakon nekoliko dana proglašena je i epidemija ovčjih boginja u tom obdaništu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • trele

    07:05 // 6. 4. 2016.

    Zaboravih,

    Obavezno odraditi kontrole i po ostalim vrticima. U vrticu Slavuj se npr deca jako cesto razboljevaju sa slicnim simptomima. Kladim se da je i tmo puno bakterija. Kako i ne kada deca dolaze bolesna, posteljina se ne dodeljuje striktno po detetu vec svako koriti tudj krevet,a preko posteljine moze dosta zaraze da se pokupi.

  • fatima

    21:55 // 5. 4. 2016.

    Strahota,povećati nadzor i kontrole vrtica

  • Milivoj

    21:00 // 5. 4. 2016.

    Jesu ti ljudi i žene u jaslicama čuvali decu ili su samo boravili sa njima u istoj zgradi i primali plate? Ja bi im svima bar otkaz dao, bar to. Ovo je nepravda da tamo ti vaspitači i vaspitačice ne dobiju nikakvu sankciju zbog ovog skandala!

    • Pera

      00:30 // 6. 4. 2016.

      Javasluk jeste ali moram priznati da nije vrtic kriv, vec sistem koji omogucuje da dete bez brisa, samo uz potvrdu lekara posle oblesti, bude pusteno u vrtic. Nije posao vaspitaca niti je skolovan da deci gleda u grlo, vec je to posao lekara. Na trijazi, gde gledaju da li je neko bolestan dosao, gledanjem u detetovo grlo ne mogu da vide bakteriju. Taj metod se ne koristi za detektovanje bakterije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: