Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 29. 7. 2013.

| Društvo

Balanica krije istorijsko blago

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, NTV
balanica.jpg
Istraživanja u Balanici, arhivska fotografija, foto: RTS.rs

Pećina u Sićevu nadomak Niša, u kojoj je pronađen fosil ljudske vilice, okupila je brojne studente arheologije iz celog sveta. Ovaj lokalitet postao je jedno od najvećih antropoloških nalazišta u jugoistočnoj Evropi.

O otkriću fosila ljudske vilice u Sićevu pisao je i prestižni naučni časopis “Plos One”, a Mala i Velika Balanica ne prestaju da iznenađuju istraživače.

Pored vilice čoveka iz paleolita, pronađeni su primitivni alati, kosti životinja i praistorijsko ognjište.

- Ovo je treće pouzdano datirano arheološko i antropološko nalazište sa ostacima čoveka starog pola miliona godina. Značajna naučna otkrića pružiće više saznanja o nastanku i evoluciji ljudske vrste - kaže profesor Dušan Mihajlović sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Letnja škola arheologije ovog leta okupila je 35 studenata iz celog sveta, a najviše njih dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država sa Univerziteta Vinipeg.

Iskopavanja u Balanici su nastavljena pre 6 meseci, a u arheološkom kampu se nadaju da su na pragu novih velikih antropoloških otkrića. Pored pećina u Balanici arheološka iskopavanja se vrše i u Pešturini nadomak Jelašnice.

vilica Fosil vilice pronađen u Maloj BalaniciPodsetimo, fosil ljudske vilice u Balanici je pronađen 2006. godine, a utvrđeno je da je fosil star najmanje 397.000 godina, kao i da je verovatno stariji od 525.000 godina.

Od tada istraživanja u Sićevu maltene ne prestaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: