Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 25. 2. 2020.

| Društvo

Banđur tvrdi da se nekom žuri da gradi, pa većnici pritiskaju Sekretarijat za ekologiju

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
gradsko veće
Ko pritiska sekretarijat; Foto: JV

Niški građevinci hteli su da prave nove zgrade u Opštini Medijana, ali i da nadzidaju postojeće, Gradsko veće im je to dozvolilo, a onda povuklo sopstvenu odluku prošle nedelje. Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur tvrdi da postoje pritisci na Sekretarijat za zaštitu životne sredine koji procenjuje kako gradnja utiče na ekologiju, a da ti pritisci dolaze čak i iz Veća i Kabineta gradonačelnika.

Ko je jači, privatni interes građevinskog lobija ili javni interes građana Niša da imaju zdraviju i zeleniju životnu sredinu - to je bila jedna od tema nedavne sednice Gradskog veća koju je pokrenuo zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. On tvrdi da je decembarska odluka o novim spratovima doneta na zahtev građevinskog lobija, a da su rešenja štetna.

Izgleda da nam je trebala situacija sa aerozagađenjem da nam otvori oči, a da toga nije bilo sve to bi prošlo proceduru. Oni koji podnose takve inicijative olako to rade i nedovoljno stručno to sagledavaju - napominje Banđur.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine donosi stratešku procenu kada je reč o ovakvim stvarima, a Banđur kaže da je zagađenje vazduha donelo i nešto dobro - da se svi uozbilje.

Žao mi je što je ovih dana bilo snažnih pritisaka na Sekretarijat za zaštitu životne sredine da izda mišljenje da nije potrebno uraditi procenu uticaja na životnu sredinu - a u pitanju su 2 plana, jedna izmena plana od 55 hektara, a drugi 60 hektara, posebno u situaciji gde se šumsko zemljište menja u građevinsko - rekao je Banđur.

I dok Sekretarijatu Banđur čestiitao zato što je izdržao pritiske, uputio je reči protesta zato što neko iz Veća i Kabineta “zove telefonom sekretarku”.

Izražavam protest zbog toga što su se pojedini članovi Veća kojima to nije resor, a i ne prisustvuju često sednicama, usudili da direktno zovu sekretarku i vrše pritisak u određenom smeru. I što pojedini članovi Kabineta smatraju - eto sad je Sekretarijat dao mišljenje da treba da se radi procena uticaja, pa će to usporiti proceduru - rekao je zamenik gradonačelnika.

Banđur je zaključio da je jedina žurba da sve bude po zakonu. Ipak, imena onih koji pritiskaju nije izneo. Na samoj sednici niti gradonačelnik Darko Bulatović, niti prisutni većnici nisu demantovali Banđurovu tvrdnju.

Sama sekretarka Ivana Krstić nije želela da kaže ko je i zašto pritiska.

Ne bih o tome - bila je kratka.

Zamenik gradonačelnika dodao je da postoji snažan pritisak građevinske industrije, ali da su “spremni da se suoče s njima”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Victor Belicoff

    11:02 // 26. 2. 2020.

    Rečima jednog našeg sugrađanina:
    "Iš, iš SNS, iš iz Niš"!
    Rečima drugog našeg sugrađanina:
    "O Turcii, vratiteee see. Sve vam je oprošteno!"
    Itd itd.
    Narod pamti i narod zna šta je sve SNS uradio dobro za grad Niš (apsolutno NIŠTA). Ma da i ništa nisu radili sve ove godine opet bi bolje bilo od ovoga što je rađeno.
    Možete se farbati u pet boja i prepucavati međusobno ali opet svi vi radite z

  • Svedok

    07:43 // 26. 2. 2020.

    Bandjure, smesan si i provaljen. Uvek se "budis" mesec ipo dana pred izbore. Gde si bio do sada? Sta si doprineo kao zamenik? Zoves ljude da te hvale ovde, bruka. Spavas do 11h na posao u 12h. Imas 3 pomocnika, sluzbena kola. Borac za pravdu da da kako da ne.

  • Sale

    06:24 // 26. 2. 2020.

    Gradjevinski lobi je smenio i bivseg direktora zavoda za urbanizam,i od tada je buknula takva gradnja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: