Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:51, 7. 7. 2021.

| Društvo

Barok i romantizam u Pasi Poljani, meštani dobili nove nazive ulica, brojeve još čekaju

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
IMG_1560
Procedura za promenu dokumenata obavezna, ali besplatna;foto:L.S.

Muzikalno neko mesto postala naša Pasi Poljana - pišu žitelji ovog niškog naselja na društvenim mrežama nakon što su mnoge ulice ovde dobile nove nazive, najviše po kompozitorima iz perioda baroka, romantizma i klasicizma. Pitaju da li će ih i koliko koštati promena adrese u dokumentima, a nadležni objašnjavaju da je to besplatno.

Meštani se nadaju da će sada dobiti i brojeve kuća i da vozači hitne pomoći, taksisti i poštari više neće, kako kažu, lutati po naselju.

Da li će kuće u ulicama koje su dobile nove nazive dobiti i nove brojeve? Ne vidim poentu menjanja naziva ulica ako se to ne desi - kaže jedan građanin.

718277300 Ulice imenovane, još da se urede brojevi; foto: L.S.Antonija Vivaldija, Frederika Šopena, Đakoma Pučinija, Volfganga Amadeusa Mocarta, ali i pisaca Franca Kafke, Gabrijela Garsije Markesa, Džejmsa Džojsa, Horhea Luisa Borhesa - neki su od novih naziva ulica u Pasi Poljani. Neki stanovnici pitaju zašto se ulice sada zovu baš tako.

Sve sami kompozitori i poneki pisac. Izgleda da nemamo znamenite Srbe po kojima bi naše ulice dobile naziv. Horhe Luis Borhes - to neki neće moći ni da izgovore, a kamoli da zapamte - neki su od komentara.

Ono što ipak najčešće komentarišu i pitaju jeste da li će promene morati da plate kada menjaju adrese u dokumentima, a iz policije kažu da će promena adrese u ličnim kartama i drugim dokumentima biti besplatna.

U skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije, troškovi izdavanja ličnih karata za ulice koje prethodno nisu imale naziv, odnosno kućni broj, padaju na teret budžeta Republike Srbije. Građani takođe ne snose ni troškove promene adrese usled promena naziva ulica - saopštavaju iz policije.

Predsednik niške Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica Milan Radivojević kaže da je ovo verovatno odluka iz avgusta 2019. godine i da ne može da je komentariše jer je to uradila prethodna Komisija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Babic

    20:07 // 8. 7. 2021.

    Mozda bi,kad vec mora ovako,trebalo skratiti na:
    SOPENOVA,MOCARTOVA..Itd.
    Lakse bi se pamtilo i orijentisalo.
    Bio sam taksista i govorim iz iskustva.

  • По локалним обележјима

    08:28 // 8. 7. 2021.

    Треба давати називе по заслужним домаћим личностима, и то неколико деценија касније, или по локалним географским појмовима, некој планини, реци, долини, пределу, итд или по неком знаменитом догађају, Првом српском устанку, сеоби словена, или ботанички, као Виноградарска, или по професијама, на пример Казанџијско сокаче, коларска, итд. Увреда је давати улицама имена певачица, глумаца, фудбалера, и

  • Критеријуми

    08:09 // 8. 7. 2021.

    Могу се даватио имена улицама по неким великим писцима, музичарима, али у томе треба имати мере. Више би се требало давати по домаћим личностима. Мене је обрадовало што је Вук Трнавски добио улицу у Нишу. То је био велики човек, писац, и најбољи новинар Политике, где је морао да ради да би преживео, јер је био жигосан због Голог отока. Имена улица треба давати и по имену неке планине, реке,итд

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: