Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:56, 23. 2. 2018.

| Društvo

Bašta “Lo Co” kafića - nelegalno postavljena ili nelegalno uklonjena?

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
kej Loco
Vlasnik kaže da se bašta nelegalno uklanja, inspekcija da je nelegalno postavljena; foto: JV/J. A.

Dok advokat vlasnika kafića “Lo Co” koji se nalazi na niškom keju tvrdi da je građevinska inspekcija mimo svih zakona uklonila baštu u blizini Nišave i najavljuje tužbe, sekretar za inspekcijske poslove Srđan Laketić kaže da objekat nije ni smeo tu da bude postavljen, ali da nije ranije uklonjen zbog “prebacivanja lopte” između nadležnih institucija.

Radnici su u prisustvu policije juče uklanjali baštu kafića koji se već nekoliko godina nalazi pored Nišave. Obišao ih je advokat vlasnika kafića Aleksandar Ilić koji tvrdi da se sve radi mimo zakona, jer je za te objekte, kako kaže, još u toku postupak ozakonjenja.

Tim zakonom je propisano da dok je u toku taj postupak, do pravosnažnog okončanja, to znači da se sprovede i prvostepeni i drugostepeni postupak, kao i postupak po tužbi kod Upravnog suda, sve dok se taj postupak ne okonča ne smeju da se ruše ti objekti - navodi advokat. Loco-basta-uklanjanje;-foto:-JV-J.-A Iako kažu da je nekoliko godina stajala bez dozvole, tek sad odlučili da je sklone; foto: JV/J. A.

Ipak, kaže da je građevinska inspekcija prvo bez najave i prisustva policije pokušala da ukloni baštu dan ranije, ali je vlasnik to uspeo da spreči, da bi već narednog dana “bez ikakve odluke na njegovu žalbu” krenuli da ruše.

Građevinska inspekcija je van tog postupka donela potpuno nezakonito i ništavno rešenje, na osnovu koga sada sprovode ovo izvršenje. Ja imam dokumentovano sve koje su to nezakonitosti, nisu ga obaveštavali u toku postupka ni o čemu što su radili ili su ga obaveštavali naknadno - tvrdi Ilić.

S obzirom na to da su iskoristili sve pravne mogućnosti, pojašnjava advokat, njihovi naredni koraci su krivična prijava protiv inspektora koji je doneo nezakonita rešenja. Tužiće i Grad i tražiće da im nadoknadi štetu, kako kaže, zbog materijalnog gubitka, jer više nemaju baštu.


Inspekcija: Bašta nije ni smela da bude postavljena uz reku

Sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Srđan Laketić pojašnjava da je rešenje o uklanjanju bašte doneto po zakonu, jer vlasnik nema potrebnu dozvolu za njeno postavljanje. Kaže i da je zbog toga nekoliko puta reagovala Vodoprivredna inspekcija, sa zahtevom da se bašta ukloni, jer se nalazi u zahvatu reke Nišave. Basta-Loco-uklanjanje;-foto:-JV-J.-A Iako kažu da je nekoliko godina stajala bez dozvole, tek sad odlučili da je sklone; foto: JV/J. A.

Na pitanje novinara zbog čega do sada nije uklonjena, ako je već utvrđeno da je nelegalno postavljenja, sekretar kaže da je to zbog "prebacivanja lopte" između nadležnih.

Lepo ste pitali, to je možda trebalo i ranije da se ukloni, ali je to sve bilo u nekom vakuumu, čija je nadležnost, šta, ko da postupa, zato što je to u vodoprivrednom zahvatu. Faktički je bilo prebacivanje s jednog na drugo lopta i onda se zbog toga i odužilo - pojašnjava Laketić.

Sekretar kaže i da je vlasnik kafića pre nekoliko godina dobio dozvolu da postavi kafić i zauzme javnu površinu na gornjem delu keja, gde je noćni klub, pa je samo iskoristio to da postavi i baštu.

Na tvrdnje advokata da je u toku postupak ozakonjenja i da zbog toga inspekcija nije smela da postupa, Laketić kaže da je Sekretarijat za inspekcijske poslove dobio obaveštenje da je to "u zelenom pojasu, da je javna površina i da to ne može da bude predmet ozakonjenja".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djordje Petrovic

    16:12 // 25. 2. 2018.

    Godinama sam posmatrao drugare i kolege po skolama i fakultetu kako prepisuju i pitao se sta ce da bude kad treba da dobiju i rade neki posao. Eto odgovora - zaposle se po partijskoj ili rodbinskoj liniji, pa i dalje ne zele da znaju i rade. Pa im treba cetiri godine da odluce cija je nadleznost. Sve to tako ide, ali naravno posledica je opsti haos u celoj zemlji.

  • Sima

    19:10 // 24. 2. 2018.

    Hvala bogu! To je takva jedna seljana bila prepuna napaljenih balavaca i jos goreg obezbedjenja. Samo jos da se nesto uradi da se kazne ovi sto uriniraju leti na keju svuda, ne moze da se prodje parkom to je jedan urin distrikt bukvalno..

    • Naca

      13:48 // 25. 2. 2018.

      Živa istina! I jednu i drugu fiziološku potrebu obavljaju na keju i po klupama uz kej. Bazdi kada se čovek šeta leti. Gospodo iz Kom.policije provodite malo više vremena oko keja i videćete svašta! Parkirani džipovi po travnjacima na keju. Uništen travnjak u Špajinoj na keju zbog džipova koji se parkiraju uz kafić.Seljana!

  • vlada

    12:32 // 24. 2. 2018.

    Hvala bogu!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: