Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 2. 6. 2014.

| Društvo

"Bašte" čak i na nadstrešnicama

Autor:S. Janačković, J. CanićIzvor:Južne vesti
Basta-stajaliste.JPG
"Viseći vrtovi" na Trgu kralja Aleksandra

Da trava i procvetale biljke mogu da se nađu i na mestima gde se to nikako ne očekuje, dokaz su urasle nadstrešnice autobuskog stajališta na Trgu kralja Aleksandra u Nišu.

Udubljenja na obodima nadstrešnica, poput žardinjera, ispunjena su zemljom iz koje su izrasle biljke visoke i preko jednog metra. Ovi “viseći vrtovi” nalaze se tik iznad ljudi koji čekaju autobus. autobusko stajalište

Ova stajališta održava marketinška agencija “Adver city”, koja ih je prema ugovoru sa Gradom postavila 1999. godine.

- Ovako nešto se ove godine dogodilo prvi put, izgleda da su uslovi posebno pogodovali vegetaciji. Naše ekipe će to očistiti već noćas kada bude manje saobraćaja, ta intervencija zahteva komplikovaniji pristup od uobičajenog - kaže direktor agencije “Adver city” Saša Jotov.

Za ovako bujno rastinje na neuobičajem mestu zaslužno je kestenje koje je zasađeno iznad stajališta, objašnjavaju stručnjaci.

- Opalo lišće kestena se zadržava na trotoaru, krovovima, ali i nadstrešnicama. Njegovim truljenjem nastaje pedološka podloga, odnosno zemljište koje predstavlja supstrat sa mineralnim materijama neophodnim za rast biljaka - kaže diplomirani biolog-ekolog Milica Miljković.

autobuska stajališta Ona dodaje da seme doneto vetrom u uslovima sa pogodnom temperaturom, dovoljnom količinom svetlosti i vlage, počinje da klija, razvija se koren koji upija vodu sa mineralnim materijama, dalje se razvija, a posle cvetanja, oprašivanja, nastanka ploda i semena, nastavlja se rasejavanje.

Prema njenom mišljenju, nije neobično videti neke vrste trava ili glavočika po krovovima i nadstrešnicama jer “biljke brzo osvajaju razne površine ukoliko to uslovi dozvoljavaju, a one koje rastu u gradovima su veoma tolerantne na visoku koncentraciju zagađujućih materija, pa čak i u ulicama u kojima je saobraćaj gust”. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • SNi

    11:51 // 3. 6. 2014.

    Sramota!Da bi se nakupila prasina i pretvorila u zemlju, treba bar 6 meseci. Toliko niko nije ocistio stajalista. Ali,ceo grad je takav, jer ga vode seljaci i dosljaci koji prema Nisu ne osecaju nista

  • Milan

    20:23 // 2. 6. 2014.

    A sto je na jednom stajalistu (krajnje levom, gledano s ulice) polomljen stakleni svod pa siljati komadi stakla vise iznad nasih glava jos od proslog leta? Sta o tome kaze AdverCity?

  • Čiča

    19:06 // 2. 6. 2014.

    Fantastično! Gorica bi mogla da kaže da ih je ona zasadila i da ućari koju extra paru od grada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: